پل مدیریت چهارشنبه از ساعت 12:30 به مدت 45 دقیقه

رادیو تهران

پل مديريت

مردم می‌توانند با پرداخت مبالغ جزئی در ثواب وقف شریك شوند+فایل صوتی

مدیركل اوقاف و امور خیریه استان تهران گفت: بحث‌های كارشناسی انجام شده و در مورد وقف پول با ترتیباتی مقام معظم رهبری مجوز داده اند كه با ایجاد فضاهای جدید، همه مردم بتوانند با مبالغ جزئی در ثواب وقف شریك شوند.

1401/02/17
|
07:50
|

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، سیدحسن میركریمی مدیركل اوقاف و امور خیریه استان تهران در گفت و گو با برنامه پل مدیریت رادیو تهران در توضیح وقف گفت: وقف همراه با نیت خیر است و هر فردی می‌تواند از مالی كه در تملك قطعی خود دارد برای وقف استفاده كند. اموالی كه برای آنها صیغه وقف جاری می‌شود دیگر به صاحب قبلی خود تعلق ندارند و از تملك وی خارج می‌شوند و بر اساس ترتیباتی كه واقف تعیین كرده قابل بهره‌برداری خواهند بود.

سازمان اوقاف یك نهاد حاكمیتی است و بر امور وقف نظارت دارد
وی افزود: اداره اوقاف و امور خیریه سابقه ای طولانی دارد كه در طول زمان با تحولاتی همراه شده است. اما بر اساس قانونی كه در سال 1363 تنظیم شد سازمان اوقاف یك نهاد حاكمیتی است و بر امور وقف نظارت دارد. نظارت سازمان اوقاف جنبه استصوابی دارد.
سازمان اوقاف متولی موقوفاتی است كه متولی ندارند
میركریمی همچنین گفت: علاوه بر نظارت عام سازمان اوقاف، برخی موقوفات تولیت خود را از دست می‌دهند كه در این شرایط سازمان اوقاف در جایگاه جانشین متولی موظف است اداره این موقوفات را بر عهده گرفته و آنها را به درستی به نتیجه رسانده و اجرای نیت كند.

رژیم وقف نامه ، ملاك عمل اوقاف است
مدیركل اوقاف و امور خیریه استان تهران تاكید كرد: آنچه واقف در رژیم وقف نامه تعیین می‌كند ملاك عمل اوقاف است. معمولا واقف تولیت را برای خودش قرار می‌دهد و برای پس از فوت ترتیبی میدهد تا به دیگری واگذار شود. اگر واقف بخواهد می‌تواند در صورت عدول از شرایط متولی را عزل كند.

موافقت رهبری با پرداخت پول جهت مشاركت در ثواب وقف
وی با اشاره به اینكه وقف هیچ محدودیتی ندارد،گفت: وقف فقط جنبه مالی ندارد بلكه می‌تواند جنبه اعتباری(سهام) هم داشته باشد. بحث‌های پیچیده و كارشناسی روی آن انجام شده و تقریبا در مورد وقف پول با ترتیباتی مقام معظم رهبری مجوز داده اند كه با ایجاد فضاهای جدید، همه مردم بتوانند با مبالغ جزئی در ثواب وقف شریك شوند.

سازمان اوقاف امانت‌دار اداره موقوفات بدون متولی است
وی در توضیح عملكرد 5 ماهه خود در سازمان اوقاف گفت: خیّران با نیت خیر اموال خود را وقف می كنند. بسیاری از آنها فوت كرده اند. موقوفاتی هستند كه بیش از 200 سال پیشینه دارند. معمولا واقفان ، متولیانی را برای امر وقف مشخص می كنند اما برخی مواقع به دلایلی متولی وجود ندارد و سازمان اوقاف عهده دار و امانت دار اداره آن خواهد شد. وظیفه اوقاف این است كه تمهیداتی اتخاذ كند تا ضمن حفظ موقوفه بهره‌وری آن همچنان وجود داشته باشد و اصل وقف زیر سوال نرود.

8 درصد درآمد موقوفه هایی كه متولی ندارند به اوقاف تعلق می‌گیرد
میركریمی در پاسخ به اینكه نگهداری از موقوفات هزینه دارد. این هزینه بر عهده چه كسی است؟ اظهار داشت: در قانون و اكثر وقف نامه‌ها ، فرد واقف برای اینكه صیانت از موقوفه را داشته باشد به عنوان شرح وظایف می‌نویسد: اولین وظیفه متولی، حفظ عین موقوفه، سپس برداشته حق التولیه و سوم اجرای نیت .
وی افزود: در حال حاضر سازمان اوقاف هم همین كار را انجام می دهد. حفظ عین موقوفه از وظایف ما است و درصدی از درآمد موقوفه كنارگذاشته می شود ولی با توجه به كاهش ارزش پول، سعی می كنیم آن را سرمایه گذاری كنیم. حق التولیه به متولی پرداخت می شود. در صورتیكه متولی برای موقوفه مشخص نشده باشد 8 درصد درآمد موقوفه به سازمان اوقاف تعلق می‌گیرد و پس از آن به سراغ اجرای نیت می رویم.

در وقف عام ، همه مردم می‌توانند از منافع موقوفه بهره مند شوند
این مقام مسئول در سازمان اوقاف در توضیح تفاوت موقوفات خاص و عام گفت: وقف عام یعنی اینكه همه مردم می‌توانند از منافع موقوفه بهره مند شوند مثلا اطعام. اما در برخی موقوفه ها، موقوف علیهم توسط واقف مشخص می شود و هیچ فردی خارج از آن نمی تواند از منافع وقف بهره مند شود.

مبنای اولیه وقف، مالكیت است
میركریمی تاكید كرد: مبنای اولیه وقف، مالكیت است. در حال حاضر حفظ اصل، مد نظر است كه پول جزوی از آن است تا بتوان با مبالغ كم هم در وقف شریك شد. ما باید بتوانیم ارزش پول را حفظ كرده و به چرخه تولید وارد كنیم و درآمد آن را به نیت وقف هزینه كنیم.

وقف منحصر به شیعیان نیست، اقلیت های دینی ایران هم در وقف شریك هستند
وی در پاسخ به اینكه آیا خانه ای وقف می‌شود تا برای سالهای محدود در اختیار زوج‌های جوان قرار گیرد؟ گفت: بله این اتفاق می‌افتد حتی هموطنانی در اقلیت های دینی هستند كه ساختمان هایی را با شروط و مدت زمان وقف كرده اند به زوج های جوان همان اقلیت دینی می‌دهند تا استفاده كنند. به دلیل اینكه این نوع وقف كم است، اعلام عمومی نشده است.

وقف از مقوله ارث نیست
میركریمی تصریح كرد: وقف از مقوله ارث نیست. اگر پدری وقفی كرده باشد ممكن است ادامه وقف را به فرزند، فرد دیگر یا سازمان اوقاف واگذار كرده باشد. هر چیزی در وقف نامه بر آن تصریح شده جزو وظایف متولی است و باید به آن عمل شود.

امكان استرداد اموال موقوفی به مالك، وجود ندارد
وی در پاسخ به اینكه آیا وراث می‌توانند موقوفه را برگردانند؟ گفت: موقوفه بلافاصله پس از جاری شدن صیغه وقف از مالكیت واقف خارج شده و دیگر نمی تواند به مالك بازگردد. اگر ملكی مشاء باشد و بخشی از آن وقف شده باشد برای فروش می‌توان بخشی كه وقف نشده را فروخت.

رئیس سازمان اوقاف از طرف ولی فقیه ماذون است
میركریمی گفت: برای انجام وقف می‌توان به ادارات سازمان اوقاف تمامی مناطق شهر تهران و شهرهایی كه فرمانداری دارند، مراجعه كرد.
وی در توضیح ساختار سازمان اوقاف گفت: رئیس سازمان اوقاف به اذن ولی فقیه و با پیشنهاد وزیر ارشاد و هماهنگی هیات دولت انجام می شود. اداره موقوفات در بیشتر مواقع با حاك شرع است لذا رئیس سازمان از طرف ولی فقیه ماذون است. در هر استان یك اداره كل و در هر شهرستان یك اداره وجود دارد.

سازمان اوقاف، موقوفات خاص و عام را برای جامعه هدف هزینه می‌كند
میر كریمی در پایان این گفت و گوی رادیویی با اشاره به اینكه سازمان اوقاف و امور خیریه ، با دو بخش امور خیریه سرو كار دارد اظهار داشت: یك بخش موقوفات عام است كه برای همه مردم مصرف می‌شود و بخشی هم خیّرین هستند كه به صورت موردی مبالغ و امكاناتی را در اختیار سازمان قرار می‌دهند. سازمان این امكانات را برای جامعه هدف هزینه می‌كند.

مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب‌سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
ما را در اینستاگرام و دیگر شبكه‌های اجتماعی با شناسه tehraan360@ پیدا و همراهی كنید.
همچنین علاقه‌مندان می‌توانند برنامه‌های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.

*هرگونه بهره‌برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع‌رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.



دسترسی سریع
پل مدیریت