پل مدیریت چهارشنبه از ساعت 12:30 به مدت 45 دقیقه

رادیو تهران

پل مديريت

نظارت شوراهای شهر و روستا بر عملكرد شهردار و دهیار نباید تبدیل به دخالت شود+فایل صوتی

نایب رئیس شورای اسلامی استان تهران گفت: در حال حاضر شرایطی توسط قانونگذار ایجاد شده كه شوراها با تعیین هیات‌های تحقیق و تفحص نقش نظارتی خود را بدون اینكه درگیر دخالت شوند انجام دهند.

1401/07/16
|
08:58
|

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، نیما سراج نایب رئیس شورای اسلامی استان تهران و عضو شورای اسلامی شهرستان فیروزكوه با حضور در استودیو پخش زنده رادیو تهران با برنامه پل مدیریت 11 مهرماه درباره عملكرد این شورا طی یك سال گذشته گفتگو كرد.

نظارت بر مدیریت شهری بر عهده شوراهای اسلامی است.
وی در معرفی خود گفت: عضو شوراهای شهر و شهرستان فیروزكوه هستم و به نمایندگی از شورای شهرستان فیروزكوه در شورای اسلامی استان تهران به عنوان نایب رئیس انجام وظیفه می‌كنم.
نایب رئیس شورای اسلامی استان تهران درباره تقسیم‌بندی شوراها در كشور گفت: طبق اصول قانون اساسی كه برای شوراها پیش بینی شده، شوراها ركن تصمیم گیری و در یكی از اصل‌ها ناظر بر اجرای تصمیمات هستند. شورای نگهبان فعلا نقش نظارتی شوراها به طور قطعی را پذیرفته و نظارت بر مدیریت شهری بر عهده شوراهای اسلامی است.

شوراهای اسلامی پایه به سه گروه روستایی ، عشایری و شهری تقسیم بندی می‌شوند
نیما سراج درخصوص شوراهای اسلامی پایه و فرادست گفت: شوراهای اسلامی پایه در نقاط تمركز جمعیتی وجود دارند و به سه گروه شورای روستایی ، عشایری و شهری تقسیم بندی شده و اعضای آن با رأی مستقیم مردم انتخاب می شوند. شوراهای فرادست شامل شوراهایی است كه در پهنه‌های سرزمینی وجود دارند و به شورا‌های دهستان، بخش، شهرستان، استان و نهاد عالی شورای عالی استان ها تقسیم بندی می شوند. در حال حاضر شورای دهستان برای جلوگیری از تداخل وظایف ، حذف شده است. روستاها هم دهیار دارند.

اصلی‌ترین وظیفه شورای عالی استان؛ ارائه طرح به مجلس شورای اسلامی است
وی درباره شوراهای عالی استان گفت: این شورا، عالی ترین نهاد شورایی و تبلور حضور نمایندگان مستقیم مردم در شوراها در سطوح عالی حاكمیت به عنوان مشاور و ناظر بر عملكرد دستگاه‌های اجرایی است. مهمترین وظیفه این شورا علاوه بر نظارت بر شوراهای زیردست خود، قدرت ارائه طرح به مجلس شورای اسلامی توسط كمیسیون‌های تخصصی است. همچنین شوراهای پایین دست نظیر استان، شهرستان و بخش و شهر هم می‌توانند طرح های خود را به شورای استان فرستاده و طرح مذكور به شورای عالی استان ها ارسال شود. پس از آن طرح مورد نظر بعد از بررسی در كمیسیون‌های شورای عالی استان ها به صورت طرح به مجلس شورای اسلامی ارائه می شود. در مجلس هم معمولا كمیسیون امور شوراها این طرح ها را بررسی كرده و در صورت داشتن قابلیت، برای بررسی به صحن مجلس رفته و در نهایت تایید و تبدیل به قانون می شود.

نخستین وظیفه شورای روستا؛ انتخاب دهیار است
عضو شورای اسلامی شهرستان فیروزكوه درباره شوراهای روستایی و عشایری و شرح وظایف آنها گفت: نخستین وظیفه شورای روستا به محض اینكه تشكیل شد، انتخاب دهیار است.دهیار بر اساس وسعت و جمعیت روستا انتخاب می‌شود. دهیار می‌تواند تمام وقت یا نیمه وقت باشد. نظارت بر حُسن اجرای تصمیماتی است كه توسط شورای روستا اتخاذ می‌شود. معمولا مجری تصمیمات شورا ، دهیار و دهیاری است. تعامل با مردم و مشاركت دادن آنها در امور روستا و تنظیم روابط مجموعه دهیاری با نهادهای حاكمیتی مثل بنیاد مسكن مستضعفان كه بر توسعه روستایی اقدام مستقیم دارند و نیروی انتظامی از وظایف دیگر شورای روستا است.

برای شورای شهر 34 وظیفه در قانون ذكر شده است
سراج در خصوص عمده وظایف شورای شهر هم اظهار داشت: برای شورای شهر 34 وظیفه در قانون ذكر شده است. مطابق قانون هر شورای شهر باید در مدت مقرر شهردار را انتخاب كرده و نظارت بر حسن اجرای عملكرد شهرداری داشته باشد. نظارت بر حُسن اجرای ضوابط قانونی شورای شهر توسط شهرداری از دیگر وظایف عمده شوراهای شهر است.ضمن اینكه تصویب تعرفه عوارض محلی و نامگذاری اماكن عمومی و میادین هم بر عهده شوراها است.

اداره امور روستاهایی كه به دلیل جمعیت كم، شورا ندارند بر عهده شورای بخش است
وی در ادامه گفتگوی خود با برنامه پل مدیریت در توضیح وظایف شوراهای بخش به عنوان بخشی از شوراهای فرادست اظهار داشت: شورای بخش مجموعه ای از روستاها را تحت پوشش دارد. نظارت بر عملكرد شوراهای روستایی، همكاری با مسئولان در جهت اجرای عادلانه سیاست‌های توسعه ای در روستاهای بخش مذكور، نظارت بر اجرای طرح های آبادانی منطقه، حفظ زیرساخت ها و ارتقاء آنها، رسیدگی به امور عمومی بخش و اموری كه خارج از حوزه اختیارات وظایف شورای روستا است، جلب مشاركت خودیاری مردم ،جهت تامین هزینه‌های شورای روستا و دهیاری از عمده ترین وظایف شورای بخش است.ضمن اینكه اداره امور روستاهایی كه به دلیل جمعیت كم، شورا ندارند بر عهده شورای بخش است.

شورای اسلامی شهرستان از نمایندگان شوراهای شهرها و بخش‌های محدوده شهرستان تشكیل می‌شود
نایب رئیس شورای اسلامی استان تهران در خصوص وظایف شورای شهرستان به عنوان عضو دیگر از شوراهای فرادست گفت: نظارت بر عملكرد شوراهای بخش‌ها و شهرهای زیرمجموعه از وظایف شورای شهرستان است. اعضای این شورا از نمایندگان شوراهای شهرها و بخش‌های محدوده شهرستان تشكیل می‌شوند. شركت در مجامع مرتبط با وضعیت نظام وظیفه و معافیت كفالت، داشتن نماینده در اتاق اصناف هر شهرستان، شناسایی مشكلات و كمبودهای هر شهرستان و نظارت بر اجرای عادلانه سیاست های توسعه ای بین شهرها و بخش‌های هر شهرستان و نظارت بر نحوه تخصیص اعتبارات و برنامه ریزی در شوراهای برنامه ریزی و توسعه استان ها از عمده وظایف شوراهای شهرستان است.

شوراها به عنوان پل ارتباطی بین مردم و دستگاه‌های اجرایی عمل می‌كنند
عضو شورای اسلامی شهرستان فیروزكوه درباره نقش شوراهای اسلامی روستایی و شهری در پیشبرد زندگی مردم گفت: شوراها به عنوان پل ارتباطی بین مردم و دستگاه‌های اجرایی عمل می‌كنند و قطعا در صورتیكه وظایف خود را به درستی انجام دهند می‌توانند به بهترین شكل مشكلات مردم را احصاء كرده و با اشرافی كه به وضعیت بودجه و درآمد شهرستان و كشور دارند می‌توانند به تخصیص درست اعتبارات و انجام پروژه های عمرانی كمك كنند. همچنین می‌توانند برای رفع مشكلات ویژه مردم كه مرجع حل آن دهیاری و شهرداری است؛ اقدام كرده و این دو نهاد اجرایی را در این امر یاری كنند.

نظارت شوراهای شهر و روستا بر عملكرد شهردار و دهیار نباید تبدیل به دخالت شود
سراج درباره نقش نظارتی شوراهای شهر و روستا نسبت به عملكرد مدیریت شهری و روستایی گفت: انتخاب درست دهیار و شهردار بر عهده شورای اسلامی روستا و شهر است. نظارت بر عملكرد دهیار و دهیاری بر عهده شورای روستا و نظارت بر عملكرد شهردار و شهرداری بر عهده شوراهای اسلامی شهرها است. اما باید توجه كرد كه این نظارت نباید تبدیل به دخالت شود. البته در حال حاضر شرایطی توسط قانونگذار ایجاد شده كه شوراها با تعیین هیات‌های تحقیق و تفحص نقش نظارتی خود را بدون اینكه درگیر دخالت شوند انجام دهند. از طرف دیگر به صورت تعاملی می‌توانند مشكلات احصاء شده توسط مردم و مرتبطین شوراها بین مردم را به شهرداری و دهیاری اطلاع دهند و تا جاییكه قانون اجازه می‌دهد مشكلات را حل كنند. در جاییكه خلأ قانونی وجود دارد از طریق شوراهای فرادست و نمایندگان حوزه های انتخابیه برای بستر قانونی اقدام كنند.

شورای استان بر عملكرد شوراهای شهرستان های تابعه نظارت دارد
وی درخصوص وظایف شورای استان اظهار داشت: وظیفه این شورا نظارت بر حسن اجرای تصمیمات خود شورا در استان متبوع خود و نظارت بر عملكرد شوراهای شهرستان های تابعه كه شامل شوراهای شهر و بخش های زیرمجموعه هم می‌شود، است.ضمن اینكه شورای استان در تصمیمات استان برای برنامه‌ریزی و جذب اعتبار شهرستان‌های مختلف نظارت مستقیم دارد. هر عضوی از شورای استان به نمایندگی از این شورا در هیات بررسی و تطبیق مصوبات شوراهای یكی از شهرستان‌های استان حضور دارد كه الزاما مربوط به شهرستان متبوع خود نیست.
وی درخصوص وظایف شورای عالی استان اظهار داشت: این شورا نهاد عالی است كه بر عملكرد شوراهای تحت مجموعه خود نظارت دارد.

70 تا 80 درصد اعضای شورای استان تهران؛ جدیدالورود هستند
نایب رئیس شورای اسلامی استان تهران درباره اقدامات این شورا در دوره ششم گفت: نظارت و بازدید از شورای شهرستان ها یكی از اقدامات شورای اسلامی ششم استان تهران است. نظارت بر سازمان شهرداری ها و دهیاری ها از طریق انتخاب حسابرس از دیگر اقدامات شورای استان در راستای اجرای عدالت و وظایف خویش است. آموزش عضوهای جدید شوراها از دیگر اقدامات شورای استان تهران در 5 پهنه استانی با همكاری امور شهری و شوراهای استان تهران است. تا به امروز آموزش در سه پهنه استانی انجام شده و دو بخش دیگر در دست انجام است. شورای استان تهران حدود 1500 عضو دارد كه 70 تا 80 درصد آنها عضو جدید محسوب می شوند.

مطالبه عمومی شهرهای جنوبی استان تهران، مترو است
سراج با اشاره به اینكه عمده وظایف شورای استان تهران؛ پیگیری مشكلاتی است كه از طریق شوراهای فرادست صورت می‌گیرد گفت: مطالبه عمومی شهرهای جنوبی استان تهران، مترو است.برخی از این شهرها نیازمند اتصال به متروی تهران هستند و برخی مثل اسلامشهر مطالبه متروی داخلی را هم دارند. درخواست مترو از طرف شهرهای شمال شرق و غربی هم مطرح شده و شورای استان به صورت ویژه با نمایندگان این شهرستان ها تعاملاتی را برقرار كرده تا با تخصیص اعتبار به پیشروی این پروژه ها كمك كند.

به زودی؛ طرح كنترل حیوانات ولگرد و بلاصاحب برای شورای عالی استان‌ها ارسال می‌شود
وی با اشاره به مشكل حیوانات ولگرد و بلاصاحب در استان تهران گفت: در این باره باید هماهنگی بین شهرداری ها و شوراهای استان صورت گیرد تا كاهش تعداد این حیوانات در سطح شهر را شاهد باشیم. بین شهرداری ها و شوراهای تبعه هماهنگی هایی صورت گرفته و شورای استان تهران، طرحی را تهیه كرده كه آماده ارسال به شورای عالی استان‌ها است تا بررسی‌های لازم روی آن صورت گیرد.

مشكل فاضلاب پردیس، بسیار جدی است
سراج با اشاره به مشكل فاضلاب به عنوان یكی از مهمترین مشكلات شهرستان های استان تهران گفت: این مشكل در پردیس بسیار جدی است. شهرهای جنوبی استان تهران هم همچنان با این مشكل مواجه هستند. دماوند و فیروزكوه هم برای فاضلاب مشكل دارند كه شورای استان به آن ورود كرده است.

اصلاح حریم‌های شهری و روستایی از عمده‌ترین برنامه‌های شورای عالی استان‌ها است
عضو شورای اسلامی شهرستان فیروزكوه درخصوص اقدامات شورای عالی استان اظهار داشت: اصلاح حریم های شهری و روستایی از عمده ترین اقدامات در دست شورای عالی استان ها است. شوراهای شهرستان ها به صورت ویژه فعال شده اند و شورای استان بر عملكرد آنها نظارت دارد. سیل اخیر در محله امامزاده داود (ع) شهر تهران، فیروزكوه و پردیس خسارات زیادی را برجای گذاشت. اگر آبخیزداری صحیح برای این مناطق صورت گیرد و حریم‌های غیركارشناسی اصلاح شود با خسارت‌های این چنینی مواجه نخواهیم بود.
نایب رئیس شورای اسلامی استان تهران در پایان این گفت و گوی رادیویی تاكید كرد: شورای استان به جد پیگیر مطالبات خود در اصلاح حریم‌ها از نهادهای دولتی است. چون علاوه بر خسارت‌های جانی، خسارت های مالی هم در پی خواهد داشت كه سنگینی آن بر دوش دولت و به ویژه شهرداری‌ها و دهیاری‌ها و شوراها خواهد بود.

مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
ما را در اینستاگرام و دیگر شبكه‌های اجتماعی با شناسه tehraan360@ پیدا و همراهی كنید.
همچنین علاقه‌مندان می توانند برنامه های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.

*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.


دسترسی سریع
پل مدیریت