پل مدیریت چهارشنبه از ساعت 12:30 به مدت 45 دقیقه

رادیو تهران

پل مديريت

شهرداری تهران از تمامی معتادان متجاهر؛ حتی منع پذیرشی‌ها نگهداری می‌كند+فایل صوتی

مدیرعامل سازمان خدمات و مشاركت‌های اجتماعی شهرداری تهران گفت: نگهداری معتادانِ متجاهر منع پذیرشی از 30 تا 100 میلیون تومان هزینه دارد و هیچ نهادی آنها را پذیرش نمی كند اما شهرداری تهران، پذیرش و نگهداری و درمان این افراد را تقبل كرده است.

1401/07/23
|
10:09
|

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، سازمان خدمات و مشاركت‌های اجتماعی یكی از زیر مجموعه‌های شهرداری است. این سازمان با اقشار آسیب‌پذیر در ارتباط و تعامل است و وظیفه رسیدگی به این اقشار را عهده دار است . برای آگاهی بیشتر از وظایف این سازمان در شهرداری تهران و اقداماتی كه توسط این سازمان صورت می‌گیرد برنامه پل مدیریت 20 مهر با احمد احمدی صدر مدیر عامل و عضو هیات مدیره این سازمان گفت و گو كرد.

وظیفه شهرداری؛ زیبا سازی كالبد و روح شهر است
احمد احمدی صدر مدیر عامل و عضو هیات مدیره سازمان خدمات و مشاركت‌های اجتماعی شهرداری تهران در توضیح بیشتر وظایف سازمان متبوع خود گفت: شهرداری تهران در حوزه اجتماعی ورود كرده تا بتواند برخی معضلات اجتماعی را به ویژه در خصوص اقشاری كه در معرض آسیب‌های اجتماعی هستند یا در این حوزه آسیب دیده‌اند، كمك كند.نگاه ما این است كه همانطور كه شهرداری كالبد شهر را زیبا می كند باید روح شهر را هم زیبا كند تا مردم احساس آرامش كنند.

وظیفه سازمان خدمات و مشاركت‌های اجتماعی شهرداری، پیشگیری و درمان آسیب‌های اجتماعی است
وی افزود: سازمان خدمات و مشاركت‌های اجتماعی شهرداری تهران با جذب مشاركت‌های مردمی و مسئولیت اجتماعی كه دارد به آسیب دیدگان اجتماعی و افرادی كه در معرض آسیب های اجتماعی هستند كمك می‌كند. تا افرادی كه در معرض هستند دچار آن نشوند و افراد آسیب دیده هم درمان شوند و به كانون خانواده بازگردند.

اعتیاد یك آسیب است كه به مرور زمان ممكن است تبدیل به تجاهر شود
مدیرعامل سازمان خدمات و مشاركت‌های اجتماعی شهرداری تهران با بیان اینكه آسیب‌های اجتماعی ابعاد مختلفی دار گفت: اعتیاد یك آسیب است و به مرور زمان ممكن است تبدیل به تجاهر شود .كارتن خوابی و تكدی‌گری و وجود كودكان در خیابان‌ها و چهار‌راه‌ها هم از دیگر آسیب‌های اجتماعی است كه نیازمند درمان است. اما در وهله اول علت بروز این آسیب‌ها مورد توجه سازمان خدمات و مشاركت‌های اجتماعی شهرداری است و اینكه چگونه می‌توانیم این آسیب‌ها را مرتفع كنیم.

14 دستگاه و نهاد دولتی، متولی ساماندهی معتادان متجاهر هستند
وی خاطر نشان كرد: حدود 14 دستگاه و نهاد، متولی ساماندهی معتادان متجاهر و 10 تا 14 دستگاه مسئول ساماندهی كودكان خیابانی هستند اما شهرداری سهم خود در این حوزه را به صورت ویژه دیده است. بر اساس فرمایشات مقام معظم رهبری به آسیب‌های اجتماعی باید به گونه ای نگاه شود؛ گویی اینكه این آسیب در خانواده ما رخ داده است. وقتی این نگاه وجود داشته باشد تمامی برنامه‌ها معطوف به حل این مشكل‌ها خواهد بود. لذا شهرداری تهران در مدیریت جدید سعی كرده ورود جدی‌تری به حل موضوع آسیب‌های اجتماعی داشته باشد.

از سال 95 تا 1400؛ تعداد معتادان متجاهر تهران حدود 4 برابر شد
مدیرعامل سازمان خدمات و مشاركت‌های اجتماعی شهرداری متذكر شد: حدود یك سال است كه از زمان استقرار مدیریت جدید شهرداری تهران می‌گذرد و از همان ابتدا قرارگاه اجتماعی در شهرداری تشكیل شد. چون ما در حوزه اجتماعی به ویژه آسیب‌های اجتماعی ورود به یك بحران را شاهد هستیم. در سال 95 و 96 تعداد معتادان متجاهر تهران حدود 5 تا 6 هزار نفر بود اما بر اساس آماری كه سال گذشته دریافت كردیم تعداد این معتادان به حدود 19 تا 20 هزار نفر رسید. تعداد معتادان متجاهر در این سالها افزایش چشمگیری داشته است. اینكه چرا با وجود دستگاه‌های متولی و بودجه‌های كلان تعداد معتادان متجاهر افزایش یافته پرسشی است كه ما در پی پاسخی برای آن بودیم. به همین جهت در پی تشكیل قرارگاه اجتماعی در شهرداری همه نهادها دعوت شدند. بیست و نهمین جلسه قرارگاه هم روز شنبه 16 مهر برگزار شد و تمامی 14 نهاد مرتبط با ساماندهی معتادان متجاهر در این جلسه حضور پیدا كردند.

ساماندهی معتادان متجاهر در صدر پیگیری‌های قرارگاه اجتماعی شهرداری قرار دارد
وی در خصوص نتیجه برگزاری آخرین(بیست و نهمین) جلسه قرارگاه اجتماعی شهرداری تهران گفت: این قرارگاه برای تمام آسیب‌های اجتماعی تشكیل شده است اما اولین حوزه به معتادان متجاهر به عنوان مسئله اول آسیب‌های اجتماعی تهران باز می‌گردد كه می‌تواند موجب آسیب به شهروندان شود. مسئله های بعدی كودكان خیابانی، متكدیان و زنان سرپرست خانوار هستند كه برای هریك از این معضلات كارگروهی ویژه تشكیل شده است.

9 مركز "یاور شهر" برای نگهداری معتادان متجاهر و آموزش و درمان آنها توسط شهرداری تاسیس شده است
احمدی صدر با بیان به اینكه برای نگهداری معتادان متجاهر سطح شهر تهران ظرفیت مناسبی وجود نداشت و شهرداری برای حل این معضل ورود كرده است، گفت: برای نگهداری از این معتادان 9 تا 10 هزار نفر ظرفیت لازم بود. شهرداری ایجاد مراكزی برای نگهداری حدود 5 هزار معتاد متجاهر را پذیرفت و بقیه نهادها هم نگهداری از بقیه معتادان متجاهر تهران را تقبل كردند. در پایان سال 1400 برای 800 معتاد متجاهر مكان نگهداری در نظر گرفته شد و در كمتر از 6 ماه 9 مجتمع تربیتی، آموزشی و درمانی "یاور شهر" برای نگهداری 4 هزار و 400 معتاد متجاهر دیگر ایجاد شد. این مراكز علاوه بر نگهداری معتادان؛ تربیت، آموزش و درمان آنها را هم بر عهده دارند.این مراكز در روز شنبه 16 مهر افتتاح شدند و 5 هزار ظرفیت شهرداری تكمیل شد.

نگهداری معتادانِ متجاهر منع پذیرشی از 30 تا 100 میلیون تومان هزینه دارد
وی متذكر شد: تعدادی از معتادان متجاهر، منع پذیرشی هستند و بر اساس قانون هیچ نهادی آنها را پذیرش نمی‌كند. ایدز، زخم باز، هپاتیت، عفونت، سن زیر 18 سال و بالای 65 سال، بیماری‌های اعصاب و روان و بیماری‌های خاص موجب عدم پذیرش آنها می‌شده است ضمن اینكه این نهادها از پذیرش زنان معتاد متجاهر هم خودداری می‌كردند. هزینه نگهداری این معتادان بسیار سنگین است .نگهداری و درمان معتاد متجاهری كه زخم باز عفونی دارد به طور متوسط در ماه حدود 30 تا 40 میلیون هزینه دارد و برخی از آنها تا 100 میلیون هم هزینه دارند. این معتادان به دلایل مختلف از خانواده طرد شده اند و اگر در سطح جامعه هم با همین شرایط بمانند موجب بیماری و آسیب دیگران خواهند شد. شهرداری تهران از این معتادان متجاهر نگهداری می‌كند.

شهرداری تهران از تمامی معتادان متجاهر حتی منع پذیرشی‌ها نگهداری می‌كند
وی افزود: در 5 سال گذشته 4 گرمخانه عمومی باید در سطح شهر تهران ساخته می‌شد كه فقط اسكلتی نیمه‌كاره از آنها ساخته شده است وحتی سنگی هم بنا نشده است. كل ظرفیت این 4 گرمخانه به 1 هزار نفر نمی‌رسیده ، بودجه آن در جای دیگری مصرف شده و این گرمخانه‌ها ساخته نشده اند.با مدیریت آقای زاكانی مراكز نگهداری بیش از 5 هزار معتاد متجاهر ساخته شده است. نكته بعدی نگهداری از معتادان منع پذیرشی از سوی شهرداری تهران است. پیش از این معتادان متجاهر جمع آوری شده برای چندماه در مراكز، نگهداری و سپس آزاد می‌شدند و دوباره این چرخه باطل ادامه پیدا می‌كرد و این معتادان دوباره به خیابان‌های تهران باز می‌گشتند و دوباره معتاد می‌شدند و در طول زمان تعداد زیادی از جوانان را هم به خود جذب كردند.
وی با بیان اینكه جمع آوری معتادان متجاهر بر عهده پلیس است گفت: وقتی مركز مناسبی برای نگهداری معتادان متجاهر وجود نداشته باشد؛ از دست پلیس هم كاری بر نمی‌آید.

هدف از اجرای طرح 9 گامِ مراكز "یاور شهر"؛ بازگشت معتادان متجاهر به خانواده است
وی از تدوین طرحی با 9 گام در مراكز "یاور شهر" خبر داد و گفت: در این فرآیند سم‌زدایی، تربیت و آموزش، ایجاد انگیزه، رسیدگی به مسائل معتاد و خانواده وی،رساندن معتادان به مرحله اشتغال و برگشت آنها به جامعه و البته صیانت پس از خروج انجام می‌‍‌شود. می‌گویند 1 تا 3 درصد احتمال بهبودی و بازگشت معتاد متجاهر به خانواده و اجتماع وجود دارد اما اعتقاد ما این است اگر بر اساس فرآیندی كه طراحی كردیم عمل كنیم درصد بهبودی و بازگشت معتادان متجاهر به خانواده و اجتماع بسیار افزایش می‌یابد.

نباید معتادان متجاهر را رها كرد/ نگاه ما باید نسبت به آسیب دیدگان اجتماعی تغییر كند
وی افزود: ما نباید این افراد را رها كنیم. نگاه ما باید نسبت به آسیب دیدگان اجتماعی تغییر كند.ما مدعی نیستیم كه شهرداری می‌تواند بار نهادهای دیگر را به دوش كشیده و تهران را عاری از معتادان متجاهر كند اما شهرداری تمام تلاش خود را در این راستا انجام خواهد داد.

كودك در خیابان، كودك كار نیست بلكه كودكِ اجیر شده است
صدر در خصوص كودكان خیابانی كه گاهی سرپرست هم دارند و مجبور به تكدی‌گری هستند گفت: من در باره اصطلاح "كودكان كار" حرف دارم چون ترجمه بدی برای آن صورت گرفته اما كودك خیابانی داریم و برخی كودكان كاری را برای شركت‌ها و كارگاه‌ها، خانه و ... انجام می‌دهند. كودك در خیابان، كودك كار نیست بلكه كودكِ اجیر شده است كه توسط یك شبكه هدایت می‌شود و در آمد اصلی این كودكان برای شبكه است. ما باید به این معضل به چشم "استثمار كودك " نگاه كنیم. متولی این مسئله در ساختار، بهزیستی است اما ما هم در قرارگاه اجتماعی كارگروه بررسی ساماندهی این كودكان را تشكیل داده ایم و تا كنون 7 جلسه این كارگروه تشكیل شده است و نتایج بسیار خوبی حاصل شده است و حتی به مسائل میدانی ورود كرده ایم.

30 مركز جذب و استعدادیابی كودكان خیابانی توسط شهرداری تهران تاسیس شده است
وی افزود: شهرداری تهران زیرساختهایی را برای این كودكان در حوزه‌های متفاوت آموزشی و تربیتی ایجاد كرده است. باید به این كودكان به چشم سرمایه نگاه كرد.مراكزی برای تحصیل این كودكان ایجاد شده كه كاری پسندیده است اما این كار با نگاهی حداقلی ارائه شده است. این كودكان سرمایه ای عظیم هستند كه باید استعدادیابی شوند.مراكزی با هدف استعدادیابی كودكان خیابانی در طرح ساماندهی این كودكان در نظر گرفته شده است تا در استعدادهای خودشان مشغول به تحصیل شوند. 30 مركز در حوزه كودكان تا روز چهارشنبه 20 مهر افتتاح شده است تا كودكان ضمن جذب و پذیرش استعدادیابی شده وظرفیت‌های آنها شكوفا شود.

اَجیر كردن كودكان توسط پدر و مادر كودك آزاری است
وی در پاسخ به اظهارات سودابه آقاجانیان مجری برنامه پل مدیریت مبنی بر اینكه این كودكان معمولا سرپرستانی دارند كه از آنها سوء استفاد همی كنند. چطور می‌توانید این كودكان را از آنها جدا كنید؟ گفت: طبق ماده 15 در قانون حمایت از كودكان ، اجیر كردن كودكان توسط پدر و مادر كودك آزاری است و می توانیم با این سرپرستان برخورد كنیم. در جلساتی كه داشته این وظیفه پلیس و دستگاه قضا و بهزیستی و دیگر نهادها كاملا مشخص است. اگر این نهادها به وظایف خود عمل نكنند اقدامات ما ابتر می‌ماند.امیدواریم این نهادها همچنان به ما كمك كنند تا اقدامات موثری در بهبود وضعیت كودكان خیابانی حاصل شود.

مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
ما را در اینستاگرام و دیگر شبكه‌های اجتماعی با شناسه tehraan360@ پیدا و همراهی كنید.
همچنین علاقه‌مندان می توانند برنامه های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.

*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.

دسترسی سریع
پل مدیریت