مدیركل محیط زیست و آبخیزداری استان تهران گفت: با توجه به اینكه اراضی زراعی ما اكثرا در محلهای كم بارش هستند باید الگوی كشت را تغییر دهیم. امسال جهادكشاورزی طرحی را در راستای افزایش كشت گلخانهای با بیشترین بازدهی را ارائه داده است.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، رضا بیانی مدیركل محیط زیست و آبخیزداری استان تهران با حضور در استودیو پخش زنده رادیو تهران درباره اقدامات این سازمان طی ماههای اخیر و مشكلات محیط زیستی استان تهران با برنامه پل مدیریت 21 آبان ماه گفت و گو كرد.
استان تهران؛ حدود 55 هزار هكتار جنگل طبیعی و دستكاشت دارد
مدیركل محیط زیست و آبخیزداری استان تهران در توضیح منابع طبیعی این استان گفت: استان تهران حدود 1 میلیون و 300 هزار هكتار مساحت دارد كه یك میلیون و 100 هزار هكتار آن به منابع طبیعی اختصاص دارد. جنگل ها حدود 55 هزار هكتار، مرتع ها 900 هزار هكتار و بیابان ها حدود 100 هزار هكتار منابع طبیعی استان تهران را شامل می شوند. تمامی این عوامل اكوسیستمی استان تهران در 136 حوزه آبخیزداری پراكنده شده اند.
وی با بیان اینكه از 55 هزار هكتار جنگل استان تهران نزدیك به 30 هزار هكتار طبیعی و بقیه دستكاشت هستند گفت: گونه های بنه (پسته كوهی- Pistacia atlantica)؛ اُرس(سرو كوهی- Juniperus)، بادام(amygdalus scoparia) گونه های شاخص طبیعی هستند كه معمولا در ارتفاعات جنوبی البرز و 1 هزار متر از دریا میرویند.
از 900 هزار هكتار مرتع استان تهران حدود 400 هزار هكتار درجه یك هستند
وی با اشاره اینكه از 900 هزار هكتار مرتع نزدیك به 400 هزار هكتار درجه یك هستند گفت: شاخص ترین مراتع درجه یك، مراتع لار با وسعت 70 هزار هكتار است و گونه های بروموس(Brumus) وگَوَن شاخصترین گونهها هستند.گونه باریجی(Barij) یك گونه اقتصادی است كه در فیروزكوه و حوزه آبخیز سد لار می روید.
شاخصترین بیابانهای استان تهران در ورامین و ملارد است
بیانی با اشاره به اینكه شاخصترین بیابانهای استان تهران در ورامین و ملارد است گفت: گونه های گیاهی تاغ و اسكنبیل در این بیابان ها می روید و باعث میشود كانونهای بحرانی كنترل شده و آلودگی به جاهای دیگر گسترش نیابد.
اولویت سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری استان تهران، حفظ منابع و جلوگیری از كاهش آن است
مدیركل محیط زیست و آبخیزداری استان تهران با بیان اینكه اولویت سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری استان تهران، حفظ این منابع و جلوگیری از كاهش آن است گفت: استان تهران دارای جمعیت بالا و آبادی های پراكنده در اراضی طبیعی و كشاورزی است. بر اساس توان اكولوژیك سرزمین در جاییكه بارندگی وجود دارد باید بتوانیم این عرصه های منابع طبیعی را گسترش دهیم.
استان تهران در ناحیه رویشی ایرانی- تورانی واقع شده است
بیانی افزود: در ایران 5 ناحیه رویشی هیركانی، زاگرسی، ایرانی- تورانی، خلیج فارس- عمانی و ارسبارانی وجود دارد. استان تهران در ناحیه رویشی ایرانی- تورانی واقع شده است. در ارتفاعات این استان عناصر رویشی هیركانی یا پهن برگ وجود دارد و در پایین دست استان به سمت شهر ری و ورامین و ملارد گونههای بیابانی داریم كه نشان دهنده بارندگی 100 میلی متری در پایین دست استان تا 350 میلیمتر در بالا دست استان است . به طور میانگین میزان بارندگی استان تهران در سال 180 تا 200 میلیمتر تخمین زده میشود كه در سالهای پرباران افزایش مییابد.
عملیات آبخیزداری 101 حوزه از 136 حوزه آبریز استان تهران به اتمام رسیده است
این مقام مسئول با تاكید بر اینكه تشكیل هر یك سانتیمتر خاك حدود 800 تا 1 هزار سال طول میكشد اظهار داشت: با آبخیزداری و پخش سیلاب و حفاظت خاك، بهترین حالت را برای خاك وجود می آوریم. استان تهران 136 حوزه آبریز دارد كه بر خلاف استان های دیگر؛ عملیات آبخیزداری 101 حوزه آن به اتمام رسیده است. 19 حوزه در حال انجام و ما بقی آن در دست مطالعه است.
گرمای هوا مانع از بارشهای مناسب در استان تهران بویژه پایتخت میشود
وی در پاسخ به اینكه چرا در استان تهران ابر وجود دارد اما نمی بارد؟ گفت: ما باید اول به چرخه هیدرولوژیك استان تهران توجه كنیم. وجود عناصر گیاهی در مراتع و جنگلهای استان اكسیژن تولید كرده و كربن و گازهای NO2 و SO2 موجود در جو را كاهش می دهند اما میزان پراكنش كم است و اگر بخواهیم آلودگی را كه با دست خود ایجاد می كنیم را كاهش دهیم باید جنگل ها را افزایش داده و پوشش گیاهی را حفظ كنیم. ما باید میزان گرمایش تولیدی در تهران را كاهش دهیم چون برای بارندگی نیازمند كاهش دمای ابرها در 30 هزارپایی تا منفی 20 درجه هستیم اما تولید گازهایی همچون NO2 و SO2 موجب افزایش دما تا 5 درجه شده كه از بارندگی در تهران ممانعت میكند و این بارش در مكانی دیگر اتفاق میافتد. این كاهش گرمایش فقط مختص خانهها نیست بلكه شامل تمامی فعالیتهایی میشود كه موجب گرم شدن هوای استان تهران بویژه شهر تهران شده است.
الگوی كشت استان تهران با توجه به كم بارش بودن این استان باید تغییر كند
بیانی خاطرنشان كرد: استان تهران بیش از هكتار اراضی كشاورزی دارد كه در اولویت اول نیازمند آب هستند. اما با توجه به اینكه اراضی زراعی ما اكثرا در محل های كم بارش هستند باید الگوی كشت را تغییر دهیم. امسال جهادكشاورزی طرحی را در راستای افزایش كشت گلخانه ای با بیشترین بازدهی را ارائه داده است.
باید منابع طبیعی استان تهران را از دسترس زمینخواران دور نگه داریم
وی با تاكید بر اینكه باید منابع طبیعی استان تهران را از دسترس زمینخواران دور نگه داریم گفت: قیمت زمین در استان تهران افزایش پیدا كرده است و همینطور هم در حال افزایش است. به همین جهت وزارت جهادسازندگی و سازمان منابع طبیعی باید تدابیری را جهت جلوگیری از دست اندازی زمینخواران بیندیشند. تغییر كاربری فقط برای سه قانون تبدیل اراضی در حوزه مسكن ، بنیاد مسكن روستایی و ماده یك اراضی كشاورزی انجام میشود.غیر از این هم هیچگونه كاربری نباید داشته باشیم.
حوزههای شهرستانهای استان تهران با استفاده از تصاویر ماهواره ای پایش میشوند
مدیركل محیط زیست و آبخیزداری استان تهران بیان كرد: حوزه های شهرستانهای استان تهران با استفاده از تصاویر ماهواره ای پایش میشوند.یگان حفاظت از محیط زیست هم در 12 شهرستان زیر مجموعه سازمان منابع طبیعی استان تهران فعال است و شبكه بیسیم منابع طبیعی استان تهران تا 75 درصد گسترش یافته و عملیات كاداستر اراضی ملی استان تهران تا 92 درصد انجام شده است و برای آنها سند تك برگ تهیه شده و در مجموع ضریب حفاظتی به بیش از 80 درصد رسیده است اما در تلاش هستیم این ضریب را تكمیل كنیم و در این راه نیازمند مردم و متولیان هستیم.
تغییر كاربری طرحهای هادی روستایی در بنیاد مسكن انجام میشود
وی با بیان اینكه تغییر كاربری قوانین خاص خود را دارد گفـت:یكی از این تغییر كاربریها در زمین هایی است كه در طرح جهش مسكن برای طرح جامع توسعه شهری رخ داده و ما این زمین ها را در اختیار وزارت راه و شهرسازی قرار می دهیم و در كمیته شهرسازی و معماری مصوب می شود. تغییر كاربری طرح های هادی روستایی در بنیاد مسكن انجام می شود و تبصره یك ماده یك قانون اراضی كشاورزی است كه اگر لازم باشد تغییر كاربری توسط جهاد و با تایید كمیسیون مربوطه انجام میشود و در نهایت در طرح های عام المنفعه مثل ساخت بیمارستان، احداث ورزشگاه و گلخانه و ... اجازه تغییر كاربری بر اساس مادههای 31 و 32 قانون حفاظت از منابع طبیعی داده شده است. در خارج از عناوین مذكور تغییر كاربری ممنوع است و به موجب قانون با متخلفان برخورد میشود.
پویش "ایرانی سرسبز؛ ایرانی قوی" از 10 آذر برگزار می شود
مدیركل محیط زیست و آبخیزداری استان تهران در پایان این گفتگو ضمن تاكید بر لزوم حفظ منابع طبیعی گفت: در همن راستا پویش "ایرانی سرسبز؛ ایرانی قوی" برای بذركاری و جنگلكاری از 10 آذر برگزار خواهد شد.
مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
ما را در اینستاگرام و دیگر شبكههای اجتماعی با شناسه tehraan360@ پیدا و همراهی كنید.
همچنین علاقهمندان می توانند برنامه های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.