پل مدیریت چهارشنبه از ساعت 12:30 به مدت 45 دقیقه

رادیو تهران

پل مديريت

قانون ارث؛ یكی از عوامل خُرد شدن زمین‌های كشاورزی و یا تغییر كاربری آنها است+فایل صوتی


رئیس اداره جهاد كشاورزی شهرستان شهریار گفت: قانون ارث یكی از مواردی است كه موجب خُرد شدن زمین‌ها و یا تغییر كاربری آنها می‌شود. از نمایندگان مجلس درخواست دارم قانونی تصویب شود تا از خُرد شدن و یا تغییر كاربری اراضی كشاورزی جلوگیری شود.

1401/11/03
|
10:25
|

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی رادیو تهران، برنامه «پل مدیریت» اول بهمن ماه با موضوع شهرستان شهریار و با حضور مجتبی مرادی پرنی رئیس اداره جهاد كشاورزی این شهرستان بر روی آنتن رفت.

شهرستان شهریار ؛ رتبه اول تولید هلو شلیل، زردآلو ،آلو و گوجه را در استان تهران دارد
وی در ابتدای این گفتگو در توضیح مختصری از شهرستان شهریار گفت: شهرستان شهریار حتی با وجود جداشدن ملارد، قدس و رباط كریم از آن هنوز هم یكی از قطب‌های تولید محصولات باغی استان تهران است. بیش از 10 هزار هكتار باغ در این شهرستان وجود دارد و محصولات باغی تنوع بسیاری دارند. برداشت محصولات این منطقه از اواخر اردیبهشت تا اوایل آبان ادامه دارد.شهرستان شهریار در تولید هلو شلیل، زردآلو ،آلو و گوجه رتبه اول استان تهران را دارد و انگور و قارچ خوراكی در رتبه دوم ایستاده اند. ضمن اینكه تمامی تلاش ما این است كه اراضی شهریار به عنوان ریه تنفسی تهران حفظ شود.

برای جلوگیری از تبعات منفی تغییركاربری اراضی ،كشاورزی به قدر كافی فرهنگ‌سازی نشده است
وی در پاسخ به اینكه چرا در این شهرستان كه ریه تنفسی شهر تهران محسوب می‌شود؛ میزان ساخت و ساز به شدت افزایش یافته است؟ گفت: متاسفانه برای تبعات منفی تغییركاربری اراضی باغی و كشاورزی به قدر كافی فرهنگ‌سازی نشده است. یك شهروند باید در وهله اول به تولید مواد غذایی مورد نیاز فكر كند ولی عملا برای اینكه به منافع شخصی خودمان برسیم بخشی از اراضی كشاورزی كه محلی برای تولید هستند را فدا می‌كنیم. زمین و خاك، قابلیت واردات ندارد بنابراین باید داشته‌های خود را حفظ كنیم.در غیر اینصورت راهی جز وابستگی نخواهم داشت كه به تبع آن امنیت اقتصادی سیاسی كشور در خطر خواهد افتاد.

قانون ارث؛ یكی از عوامل خُرد شدن زمین‌های كشاورزی و یا تغییر كاربری آنها است
مرادی در پاسخ به اینكه چه اقداماتی برای حفظ كاربری یا جلوگیری از ادامه ساخت و سازها انجام داده اید؟گفت: قانون ارث یكی از مواردی است كه موجب خُرد شدن زمین‌ها و یا تغییر كاربری آنها می‌شود. از نمایندگان مجلس درخواست دارم قانونی تصویب شود تا از خُرد شدن و یا تغییر كاربری اراضی كشاورزی جلوگیری شود. خُرد شدن زمین‌های كشاورزی هزینه‌های تولید را بالا می‌برد به همین جهت یكی از برنامه‌های جهاد كشاورزی، یكپارچه‌سازی اراضی دولتی است. همچنین با استفاده از ارقام اصلاح شده مقدار تولید محصولات باغی زیاد می‌شود. كاهش هزینه و تولید بیشتر موجب به صرفه بودن كشاورزی خواهد شد و به نفع كشاورز است كه زمین‌های بزرگ حفظ شوند. به عنوان مثال حداقل متراژ برای گلخانه 3 هزار متر و برای باغ 2 و نیم هكتار است.

قانون‌های موجود، نمی‌توانند از خرد شدن اراضی كشاورزی جلوگیری كنند
او در پاسخ به اینكه برای جلوگیری از تخریب زمین‌های كشاورزی باغی چه اقداماتی انجام داده‌اید؟ اظهار داشت: گفتگوهای مسئولان و كارشناسان بخش كشاورزی به مردم اطلاع رسانی می‌شود. بنرها و پوسترها در شهرستان و ورودی دهیاری‌ها توزیع وكلاس‌های ترویجی برگزار می‌شود. در میزهای خدمت نماز جمعه هم مسئولان حضور دارند تا با ارائه خدمات از خُرد شدن و تغییر كاربری اراضی كشاورزی و باغی جلوگیری كنند.جدای از همه این موارد، گشت‌هایی داریم كه در صورت مشاهده تغییر كاربری تذكر لازم را به مالك می‌دهند و در صورت عدم توجه، برخورد قانونی صورت می‌گیرد. شهروندان هم می‌توانند تغییر كاربری را به شماره 131 اطلاع دهند اما تمامی این اقدامات از تغییر كاربری زمین‌ها جلوگیری نكرده و قانون‌های موجود، بازدارندگی لازم را ندارند.

در سال حدود 2 هزار مورد تخریب در شهریار انجام می‌شود
رئیس اداره جهاد كشاورزی شهرستان شهریار با بیان اینكه در سال حدود 2 هزار مورد تخریب در شهریار انجام می‌شود گفت: حتی این موارد هم بازدارنده نیست و نواقص قانونی موجب شده تغییر كاربری همچنان جذاب باشد.
پساب تصفیه‌خانه‌های شاهدشهر و ملارد شهریار برای كشاورزی؛ استفاده می‌شود
وی با بیان اینكه احداث بیشتر چاه‌های كشاورزی شهریار مربوط به سالها پیش است و گفت: این منطقه از سال 48 جزو مناطق بحرانی بوده اجازه برداشت آب برای كشاورزی داده نمی‌شد. با اصلاح روش‌های آبیاری و استفاده از فناوری‌های نوین مقدار مصرف آب كاهش می‌یابد. از طرف دیگر تغییر الگوی كشت موجب می‌شود محصولاتی كه آب كمتری نیاز دارند در این شهرستان كشت و در نتیجه برداشت آب كم شود. استفاده از تصفیه پساب‌های شهری راهكار دیگری است كه كه مصرف آب كشاورزی را كاهش می‌دهند.در حال حاضر از تصفیه‌خانه شاهدشهر و ملارد كه مشرف بر زمین‌های صالح‌آباد و شهرستان قدس هستند، فعالند و كشاورزان این منطقه از آن استفاده می‌كنند و برنامه‌هایی هم برای ساخت تصفیه‌خانه‌هایی در شهرهای دیگر شهرستان شهریار مثل اندیشه در دست است.

استفاده از پساب تصفیه‌خانه‌ها برای مصارف كشاورزی؛ از فرونشست بیشتر زمین جلوگیری می‌كند
مرادی با تاكید بر اینكه ساخت تصفیه خانه مقرون به صرفه است گفت: با استفاده از تصفیه خانه‌های فاضلاب، آب از بستر زمین برداشت نمی‌شود .با احداث این واحدها در دوره كشاورزی پساب در كشاورزی استفاده می‌شود و در دوره‌ای كه به آب این پسابها برای كشاورزی نیاز نیست برای جلوگیری از فرونشست بیشتر زمین؛ این پساب‌ها به زمین تزریق می‌شوند.

خُرد كردن اراضی كشاورزی بر اساس مصوبه سال 95 جُرم است
وی با بیان اینكه تخریب سازه و دیوار در زمین‌های داخل بافت بر عهده اداره جهاد كشاورزی نیست گفت: تخریب احتمالی سازه‌های زمین‌های خارج بافت پس از اخطارهای قانونی صورت می‌گیرد .خُرد كردن اراضی كشاورزی بر اساس مصوبه سال 95 جُرم انگاری شده است و كسی حق ندارد زمین باغی كمتر از 2 و نیم هكتار و زمین كشاورزی كمتر از سه هكتار را در استان تهران خُرد كند و قطعا با افراد متخلف این حوزه برخورد می‌شود.اگرچه برای برخی زمین‌ها قبل از تصویب این قانون، سند شش دانگ صادر شده است.مالكان این زمین‌ها با مراجعه به جهاد كشاورزی می‌توانند برای دیواركشی مجوز بگیرند.

دیواركشی زمین‌های كشاورزی و باغ‌ها؛ نیازمند وجود 4 شرط ضروری است
رئیس اداره جهاد كشاورزی شهرستان شهریار افزود: چهار شرط برای دیواركشی وجود دارد . اگر شخصی دارای باغ مثمر ثمر با سن بیش از 3 سال ، بیش از 2 و نیم هكتار و سند شش دانگ و آب كافی باشد جهاد برای دیواركشی مجوز می‌دهد. مالكان باغ‌های با وسعت بیش از یك هكتار هم می‌توانند از جهاد كشاورزی بنای كارگری و انشعاب گاز و برق بگیرند و از امكانات رفاهی برای كارگران خود استفاده كنند.
مرادی تاكید كرد: برخورد با كشاورزان برای ما خوشایند نیست .خواهش ما از آنان این است كه به اداره جهاد مراجعه كرده و مجوز قانونی بگیرند تا از رفتارهای ناخوشایند و مقابله با آنها جلوگیری شود.

كشت‌های گلخانه‌ای زودبازده به سرمایه‌گذاران بخش كشاورزی شهریار پیشنهاد می‌شود
وی در پاسخ به اینكه برای سرمایه‌گذاری در شهرستان شهریار چه طرح های تشویقی دارید؟ گفت: بخش كشاورزی بخشی جذاب برای سرمایه گذاری است.كشاورزی جدا از درآمد شغلی است كه باعث حال خوب سرمایه گذاران می‌شود. با توجه به اینكه در منطقه با كمبود آب هم روبرو هستیم می‌توانیم از كشت‌های گلخانه‌ای كه زودبازده با تنوع بالا هم هستند استفاده كنیم. نگاه به كشاورزی باید صنعتی باشد .تولیدات سنتی دیگر پاسخگو نیستند. در حال حاضر كشاورزی به شدت رشد كرده و علمی شده و اگر نگاه ما به كشاورزی علمی و مدرن باشد بازده بسیار خوبی هم خواهد داشت.سرمایه‌گذاران می‌توانند از نظر تخصصی كارشناسان جهاد هم استفاده كنند.

باغداران شهریار به سمت كشت گلابی و به بروند
مرادی در خصوص حمایت بیمه از كشاورزان در مواقع سرمازدگی گفت: بیمه می‌تواند بخشی از خسارت سرمازدگی به كشاورزان را جبران كند. اما توصیه ما به كشاورزان این است كه محصولاتی در این شهرستان مثل انگور، به و گلابی كشت شود كه خاصیت سرمازدگی نداشته باشند.بخش تحقیقات جهاد كشاورزی ارقام جدیدی از به و گلابی را معرفی كرده كه بسیار مقاوم است اما محصولاتی مثل زردآلود و گوجه سبز معمولا هر دو سال یكبار دچار سرمازدگی می‌شوند.در حال حاضر هم باغداران پیش رو دوباره به سمت كشت به و گلابی رفته اند. به باغداران توصیه می‌شود به مرور زمان كشت باغ خود را به سمت تولید محصولاتی بروند كه كمتر دچار سرمازدگی شوند. یكی از دلایلی كه كشاورزان و باغداران به سمت تفكیك زمین می‌روند همین خسارت‌ها است.
وی بر كمك جهاد كشاورزی به كشاورزان تاكید كرد و گفت: كارشناسان جهاد، آموزش‌هایی را هم به كشاورزان ارائه می‌دهند و حتی بخاری‌های باغی هم وجود دارد كه كشاورزان می‌توانند از آنها همراه با آموزش استفاده نمایند.

مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
كانال رادیو تهران را در پیام رسان بله به نشانی @tehran360 جستجو كنید.
علاقه‌مندان می توانند برنامه های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.


دسترسی سریع
پل مدیریت