سرپرست معاونت حفاظت و پیشگیری حریق سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران گفت: شهروندان میتوانند ضمن عضویت در سازمان آتش نشانی با مراجعه به ایستگاه های سطح شهر از آموزشهای رایگان هم بهرهمند شوند.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، كامران عبد ولی، سرپرست معاونت حفاظت و پیشگیری حریق سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران در گفتگو با برنامه پل مدیریت رادیو تهران با اشاره به اینكه زیر زنگ خوابیدن آتش نشانها موجب میشود پس از مدتی دچار استرس مداوم شوند گفت: معمولا در تمام نقاط جهان برای آتشنشان ها اقدامات روانكاوی انجام میشود.
یك میلیون ساختمان پرخطر در تهران وجود دارد
وی در مورد ماموریت واحدهای آتش نشانی تهران و زیستپذیری شهر تهران گفت: تامین ایمنی نیاز به مشاركت همه جانبه دارد و تنها یك دستگاه نمیتواند ایمنی شهروندان را تامین كند. بر اساس آمار معاونت شهرسازی شهر تهران، یك میلیون ساختمان در تهران وجود دارند كه ضوابط ایمنی و آتشنشانی در آنها رعایت نشده و نیاز به ایمنسازی دارند. اجرای این فرآیند بر روی ساختمان های فعال مشكل است.
روند ایمنسازی ساختمانهای پرخطر بسیار كُند است
عبد ولی با تاكید بر اینكه قوانین و آیین نامههای این حوزه در حال حاضر پاسخگوی نیاز شهر نیست گفت: تصویب اولین قانون در حوزه ایمنی و آتش نشانی به سال 1345 باز میگردد كه ما نمیتوانیم با استناد به آن مالكان و بهره برداران را وادار كنیم تا ضوابط ایمنی و آتشنشانی را اجرا كنند به همین دلیل روند ایمنسازی بسیار كُند است. ساختمانهای جدید بر اساس آییننامههای جدید ساخته میشوند و ضوابط ایمنی آنها توسط آتشنشانی كنترل میشود. اما ساختمانهایی كه از پیش ساخته شده اند باید بر اساس آیین نامه جدید ایمنسازی ساختمانهای موجود، ایمنسازی شوند اما این امر فقط در حد توصیه است و الزام آور نیست.
مزاحمتهای تلفنی برخی شهروندان، موجب اختلال در كار آتشنشانها میشود
سرپرست معاونت حفاظت و پیشگیری حریق سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران در خصوص آمار عملیاتهای آتشنشانی طی شبانه روز گفت: نزدیك به 300 حادثه و حریق طی شبانه روز در تهران رخ میدهد. این ماموریتها به جز حوادثی است كه نیروهای آتشنشان تحت عنوان خدمات ایمنی مثل حبس شدن در آسانسور، افتادن در چاه، سقوط درخت و گرفتار شدن حیوانات به مردم ارائه میكنند. ضمن اینكه مزاحمتهای تلفنی برخی شهروندان هم نیروهای آتشنشانی را آزار داده و موجب اختلال در كار میشود و شاید نتوانیم به افرادی كه واقعا نیاز به كمك دارند، اراده خدمت كنیم. اما فرهنگ سازی در این حوزه نیاز به كار دارد و تمامی خدمات سازمان آتشنشانی با هدف ایجاد شهری ایمن و همراه با رفاه صورت میگیرد.
كنترل كامل آتشنشانی بر رعایت دستورالعملهای ایمنی در ساخت و سازهای جدید
وی در پاسخ به اینكه آیا تهران، شهری ایمن و زیستپذیر است ؟ گفت: طی سالهای اخیر اقدامات بسیار خوبی در زمینه ایمنی و آتش نشانی صورت گرفته اما هنوز به نقطه مطلوب نرسیدهایم و علت آن هم ضعف قوانین و عدم همكاری مالكان و بهرهبرداران و عدم اعتقاد مسئولان به ساخت و سازهای ایمن است. برای ایمن بودن یك شهر، تمامی ساخت و سازها باید ایمن باشند. ضمن اینكه تمامی ساختمانهای جدید باید دستورالعمل های ایمنی را بر اساس مصوبه توسعه و بهبود شورای شهر از نقطه صفر تا صد رعایت كنند.
ایمنی ساختمانهای كمتر از 6 طبقه توسط نظام مهندسی و شهرداری كنترل و توسط آتش نشانی تایید نهایی میشود
عبد ولی تصریح كرد: كنترل ایمنی در حوزه ساختمانهای كمتر از 6 طبقه به دلیل فراوانی پرونده ها برای سرعت بخشیدن در امر صدور پروانه و كنترل پایان كار، نظارت توسط نظام مهندسی و شهرداری با نظارت عالی سازمان آتش نشانی صورت میگیرد. دستورالعملها از قبل تهیه شده و مصالح ساختمانی باید مورد تایید مركز تحقیقات وزارت راه و استاندارد ملی ایران باشد. اصالت مصالح ساختمانی باید در پرونده هر ساختمان بارگذاری شود چون اگر ایمنی و آتشنشانی جدی گرفته نشود میتواند تبعات زیادی در پی داشته باشد.
آموزش كارشناسان آتش نشانی در 18 كشور برتر دنیا در حوزه ایمنی
عبد ولی با تاكید بر اینكه از سال 91 روند پیشگیری رشد بسیار خوبی داشته اظهار داشت: كارشناسان ما به بیش از 18 كشور متخصص دنیا در زمینه آتشنشانی و ایمنی برای آموزش اعزام شدند و از خط تولید و آزمایشگاه های آنها بازدید كردند، كارشناسانی هم در زمینه فنی استخدام كردهایم و بخش تحقیقات و توسعه( R&D) هم راه اندازی شد. پیش از سال 92 هر فردی و شركتی با هر وسیله ای آتشنشانی را اجرا میكرد اما پس از سال 92 شركتها تایید صلاحیت شدند و در حال حاضر حدود 215 شركت در این زمینه خدمات میدهند. آتش نشانی، وزارت صمت، سازمان ملی استادارد و نمایندگانی از صنف در كمیته ای سطح این افراد را تعیین میكنند.
بازدید از ساختمانهای مسكونی كم خطر باید با هماهنگی مالك باشد
وی افزود: سازمان آتش نشانی برای اینكه بتواند ایمنسازی ساخت و سازهای قدیمیتر را با سرعت پیش ببرد، تمامی یك میلیون ساختمان مخاطره آمیز را بازرسی میكند ولی ساختمان های كمخطر عمدتا ساختمانهای مسكونی هستند كه برای ورود به آنها باید مالك حضور داشته باشد.
طرح پلاك ایمن؛ ارزشیابی واحدهای مسكونی و دریافت مشاوره
این مقام عالی آتش نشانی درخصوص طرح پلاك ایمن گفت: این طرح ، طرحی ساده است تا همگان بتوانند با هر سطح تحصیلات به سامانه ویژه آن وارد شده و ارزیابی واحد زندگی خود را با پاسخ به 26 پرسش دریافت نمایند. برای ورود به این سامانه باید در سامانه "تهران من" ثبت نام كرد. این پرسش ها در حوزه ناایمنی برق و گاز و آشپزخانه و سیستم های فرار و اعلام و... تنظیم شده است. با تكمیل این فرم، توصیه نامه و دستورالعملی برای ایمن سازی واحد به متقاضی ارائه میشود.ضمن اینكه این افراد میتوانند در سامانه مذكور از بازرسی و نظرات كارشناسان آتش نشانی بهره مند شوند.
ساختمانهای پرخطر ، سالی یكبار توسط آتش نشانی بازدید می شوند
سرپرست معاونت حفاظت و پیشگیری حریق سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران با اشاره به 50 هزار ساختمان میان خطر و پرخطر كه عمدتا بیمارستانها، مدارس، مراكز تجاوری و سینماها هستند گفت: ساختمانهای پرخطر سالی یكبار و ساختمانهای میان خطر هر 3 سال یكبار بازدید میشوند. این مراكز در قالب طرح "نظام بازرسی" توسط كارشناسان آتشنشانی بازرسی میشوند. این بازدیدها از سال 97 آغاز و 33 هزار و 221 واحد بازدید و به تمامی این واحدها دستورالعمل و اخطار داده شد. در سال جاری هم 23 هزار واحد به صورت مجدد بازدید شد ولی متاسفانه روند ایمن سازی بسیار كُند است و طی این سالها فقط نزدیك 365 مورد از 33 هزار ساختمان ناایمن منجر به ایمن سازی شده اند. از این تعداد واحد ناایمن حدود 702 مورد مربوط به كلینیكها و بیمارستان ها است كه فقط 57 مورد آن به تایید ایمنی رسیدن و مابقی آنها یا در حال اجرا هستند و یا اینكه اصلا به این موضوع توجه نمی كنند.
شارژ كپسولهای آتش نشانی در شركت های مورد تایید آتش نشانی انجام شود
وی در پاسخ به اینكه كپسول های اتش نشانی خالی را چگونه باید شارژ كرد گفت: سازمان آتش نشانی برای پر كردن كپسول ها سرویس نمی دهد اما شركت هایی مورد تایید آتش نشانی هستند كه میتوان به آنها مراجعه و كپسول را شارژ كرد. اسامی این شركت ها در پایگاه اطلاع رسانی درج شده است.
شومینه در خانه موجب حوادث بسیاری شده است
وی تاكید كرد: نگهداری مواد پرخطر مثل مایعات قابل اشتعال (بنزین)در منزل و خودرو بسیار خطرناك است. همه باید نحوه نگهداری و استفاده از مواد پرخطر را بدانند.
وی تاكید كرد: هنوز در منازل از شومینه استفاده میشود كه موجب حوادث بسیاری شده است.
عبدولی در ادامه گفتگو با برنامه پل مدیریت تصریح كرد: تنها نكته ای كه به ما برای انجام این كار پر مسئولیت امید میدهد كمك به هموطنان و نجات جان آنها است.
آموزش آتش نشانی برای شهروندان رایگان است
عبد ولی درخصوص جذب آتش نشان های داوطلب گفت: آتشنشان های داوطلب سطح بندی شده اند. برخی از این افراد حتی در ماموریت های عملیاتی به همكاران ما كمك میكنند. مسیر برای همه باز است. معاونت فرهنگی و اجتماعی آتش نشانی عهده دار این وظیفه است و در حال حاضر خانم ها و آقایان می توانند ضمن عضو شدن در سازمان آتش نشانی با مراجعه به ایستگاه های سطح شهر از آموزشهای رایگان هم بهره مند شوند. اعتقاد داریم در هر خانواده باید یك آتشنشان وجود داشته باشد. كنترل حریق در لحظات ابتدایی بسیار آسانتر از زمانی است كه حریق گسترش پیدا كرده باشد.
مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
ما را در اینستاگرام و دیگر شبكههای اجتماعی با شناسه tehraan360@ پیدا و همراهی كنید.
همچنین علاقهمندان می توانند برنامه های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.
*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.