برنامه «جمعه با سیاست» از رادیو تهران با حضور كارشناسان متعدد مسائل سیاسی كشور به تحلیل و بررسی آخرین تحولات در برجام پرداخت.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی سایت رادیو تهران؛ دكتر سیدمحمد مرندی، استاد دانشگاه در گفت وگو با برنامه جمعه با سیاست از رادیو تهران ضمن تحلیل و بررسی آخرین تحولات برجام گفت: اروپایی ها و سایر كشورهای گروه 7 به غیر از كانادا بیش از گذشته با ترامپ بر سر جمهوری اسلامی ایران مشكل دارند. این اقدام تفاوت چشمگیری در اقتصاد ما با اروپا ایجاد نمی كند ولی باعث می شود دیگر كشورها مانند روسیه و چین با اعتماد به نفس بیشتری به فعالیت اقتصادی با ایران ادامه دهند.
وی افزود: اتحادیه اروپا مثل سابق نیست. شكاف ها در این اتحادیه رو به افزایش است، آمریكایی ها خوشحال هستند و دوست دارند اتحادیه اروپا را در بخش های تقسیم شده ببینند.
مرندی معتقد است:آمریكا از مواضع خود عقبنشینی نكرد اما شرایط ایران در منطقه بهتر شد، مقاومت مردمی علیه سعودی ها و امارات به نفع ما بوده و فضای منطقه را به نفع ما چرخاند، حكومت سعودی و امارات را تضعیف كرده است؛ طرفداران امارات و سعودی ها در یمن با هم درگیر شده اند و این باعث تضعیف آمریكاییها در منطقه گردیده است.
به گفته این كارشناس؛سعودی ها در مورد مذاكره ایران و آمریكا مشكلی ندارند چون این حد شعور دارند كه مشكل ایران با مذاكره با آمریكا حل نمی شود. مشكل سعودی ها در مورد یمن است كه در حال از دست دادن همه چیز در یمن هستند، جنوب را از دست دادند و در تمام جبهه ها در حال شكست هستند یا شكست خورده اند.
ایران مصمم است و از حقوق خود دفاع می كند
دكترمهدی فضائلی كارشناسان مسائل سیاسی در ادامه این برنامه عنوان كرد:بعد از خروج امریكا از برجام وقتی كه با اروپایی ها در حال مذاكره بودیم هرچه زمان می گذشت به زیان ما بود و اروپایی ها برای زمان هیچ هزینه ای پرداخت نمیكردند و به نفع آنها سپری می شد ما به طور كامل فعالیتهای هستهای را متوقف كرده بودیم و به تمام تعهداتمان پایبند بودیم اما با تصمیم شورای امنیت ملی كشورمان در مورد كاهش تعهدات برجامی در راستای خود برجام این وضعیت كاملاً معكوس شد و اجرای این مصوبه در گام های مختلف كه تا الان دو گام انجام شده و گام سوم در چند روز آینده عملی می گردد به طرفهای مقابل جمهوری اسلامی ایران نشان داد كه ایران مصمم است از حقوق خود دفاع كند و حاضر نیست بدون یك زمانبندی مشخص و بدون حركت معنی دار طرف اروپایی تعهدات برجامی خودش را ادامه دهد.
آمریكایی ها بی سابقه ترین تحریم ها را علیه ایران انجام دادند
این كارشناسان مسائل سیاسی افزود:پیشنهاداتی كه اروپایی ها مطرح كردند و منجر به سفر جناب آقای ظریف به پاریس شد به معنای چرخش این وضعیت است، یعنی اروپاییها مطمئن شدند كه ایران طبق نظریه مقاومت از حقوق خودش دفاع می كند. به گفته آمریكایی ها بی سابقه ترین تحریم ها را علیه ایران انجام دادند و به گفته اكثر تحلیل گران حتی در خود امریكا این است كه تحریم ها موثر نبوده و امكان ندارد به واسطه این تحریم ها جمهوری اسلامی ایران تمكین كند و اروپا نمی خواهد این حركت شكست خورده را تكرار كند.
وی معتقد است: شرایط امروز امریكا رو به افول است و اصرار دارند با جمهوری اسلامی وارد مذاكره شوند یكی از مسائلی كه افول ابرقدرتی آمریكا را به شدت سرعت بخشید انقلاب اسلامی ایران بود، آن چیزی كه می تواند مسیر افول آمریكا رو كاملا تغییر دهد این هست كه به افكار عمومی القاء كند كه ایران با توجه به حضور 40 سال در جبهه مقاومت سر آخر مجبور شد با آمریكا وارد مذاكره شود و توافق كند، اگر این اتفاق رخ دهد آنها به این دستاورد میرسند كه كلا مسیر افول آمریكا را تغییر دهند و این به معنی افزایش فشارهای بیشتر به جمهوری اسلامی ایران خواهد بود.
باید توازن را در سیاست خارجی حفظ كرد
دكتر عزیز غضنفری كارشناس سیاسی در ادامه گفت: خروج ترامپ از برجام با هدف كشاندن دوباره ایران به میز مذاكره بود اما اینبار مذاكره درباره موضوع توانمندیهای موشكی ایران.
وی افزود: ایران در سالهای گذشته تجربه كرده باید توازن را در سیاست خارجی حفظ كند و سفر آقای ظریف به چین در راستای همین موضوع بوده است. گره زدن حل مسائل كشور به برجام خطاست چون با این كار صاحبان سرمایه منتظر اجرای برجام می مانند و با این كار همواره اقتصاد كشور معطل غربی هاست.
دكتر غضنفری ادامه داد: بازگشت امریكایی ها به برجام در شرایط فعلی انتظاری است كه در كوتاه مدت شدنی نیست. اما چون در عالم سیاست اتفاقات غیرقابل پیش بینی می افتد شاید بشود تصور داشت كه پیشرفتی در روند كار ایجاد شود.
پشتوانه اصلی ما مردم است
صفری كارشناس سیاسی یادآور شد: اگر توانمندی موشكی ما نبود آمریكا الان در تلاش برای مذاكره ما نبود و البته پشتوانه اصلی ما مردم است. الان كشورهای اروپایی بر سر رهبری قدرت در اتحادیه اروپا رقابت دارند و البته دغدغه فرانسوی ها و اروپایی ها منافع ایران نیست و بیشتر بدنبال منافع خود در منطقه هستند.
به گفته این كارشناس؛ قدرت نرم ایران در منطقه باعث شده كه همه قدرتها در آمریكا بدانند كه باید برای سیاستهای خود از ایران عبور كنند .اگر نگاه دولتمردان ما نگاه جهادی باشد بدون شك ما می توانیم مانع همه تحركات آمریكا علیه منافع كشور شویم.
مهمترین مساله ای كه باید در سازمان ملل مطرح شود این است كه رئیس جمهور ما باید دبیركل سازمان ملل را مواخذه كند كه چرا علیرغم تعهدات ایران به برجام، آمریكا به سادگی از تعهدات خود خارج می شود.
وی عنوان كرد: ایران نباید همه تخم مرغهای خود را در سبد اروپا بچیند و باید از فرصتهای خودش در سایر كشورها و هم پیمانان خود استفاده كند . بسیاری كشورها علاقه مند به سرمایه گذاری در ایران هستند.
برنامه جمعه با سیاست كاری از گروه سیاسی كه جمعه ها ساعت 15 الی 16 از موج اف.ام ردیف 94 مگاهرتز یا موج ای.ام ردیف 1332 كیلوهرتز روی آنتن رادیو تهران می رود.
تهیه كننده مهدی زال زاده، محقق و طراح سوال دكتر خوشرو زاده، مجری محمد ساجدی، هماهنگی حامد خادم.