سعادت آباد/ پخش جدید شنبه تا چهارشنبه از ساعت 08:00 به مدت 60 دقیقه

كیت‌های تشخیص سریع كرونا؛ مورد اعتماد نیستند+فایل صوتی

دكتر ناجی عضو كمیته علمی مقابله با كرونا با اظهار این نكته كه كیت‌های تشخیص سریع كرونا؛ مورد اعتماد نیستند گفت: استفاده از این كیت‌ها برای عموم جامعه موجب اطمینان كاذب شده و می‌تواند باعث گسترش بیماری شود.

1400/06/15
|
11:28
|

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، علیرضا ناجی رئیس مركز تحقیقات ویروس شناسی دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی و عضو كمیته علمی مقابله با كرونا در گفتگو با برنامه سعادت آباد رادیو تهران درباره وضعیت موجودی واكسن در كشور گفت: طی چند روز اخیر واكسن به مقدار زیادی وارد شده و بر اساس اظهارات دكتر عین اللهی وزیر بهداشت قرار است محموله های بزرگی از واكسن وارد كشور شود. واردات واكسن به سختی صورت می‌گیرد و امیدواریم این واكسن‌ها با سرعت تزریق شوند.

اتمام فرایند واكسیناسیون؛ بستگی به تولید و واردات واكسن دارد
ناجی در پاسخ به اینكه چه زمانی فرآیند واكسیناسیون در كشور به پایان می‌رسد گفت: همه اینها بستگی به تولید و واردات واكسن دارد. قول داده شده تا بهمن ماه حدود 80 درصد از هموطنان واكسینه شوند اگرچه اگر بتوانیم این كار را سریعتر انجام دهیم خیلی بهتر است.

اتحادیه اروپا در حال بررسی واكسن سینوفارم برای تایید است
وی با تایید این موضوع كه افرادی كه واكسن سینوفارم تزریق كرده اند نمی‌توانند به برخی كشورهای اروپایی و آمریكایی سفركنند گفت: كشورهای آمریكایی و اروپایی واكسن های آسترازنكا، فایزر، مدرنا، جانسون & جانسون را قبول دارند اما شنیده شده تاییدیه واكسن سینوفارم هم توسط اتحادیه اروپا در دست بررسی است چون بسیاری از كشورهای اروپایی هم این واكسن را خریده‌اند.

لزوم انجام مراقبت‌های غیردرمانی در راستای جلوگیری از موج جدید
عضو كمیته علمی مقابله نبود پیش بینی مناسب همه گیری كووید و نبود اقدامات لازم برای رویارویی با بحران را از اصلی ترین دلایل ایجاد موج های پی در پی در كشورمان عنوان كرد و گفت: پیش از شیوع واریانت های آلفا و دلتا مشخصه‌های این واریانت ها را می دانستیم اما اقدامات لازم را انجام ندادیم و متاسفانه درگیری وسیع و مقاومت در برابر واكسن واریانت دلتا موجب افزایش بیماران و طولانی شدن موج پنجم شده است كه كنترل آن كاری مشكل است. مسئله اصلی جلوگیری از ایجاد موج است به همین دلیل مراقبت های غیر درمانی و تست باید بیشتر شده و شهرهای قرمز به طور كامل قرنطینه شوند.

زمان طلایی جلوگیری از بحران كووید از دست رفت
وی افزود: ما ایرانیان تاب آوری كمی داریم به همین دلیل با طولانی شدن شیوع كرونا در كشور مسافرت ها انجام شده و مهمانی ها برگزار می‌شود ضمن اینكه درصد استفاده از ماسك هم كاهش یافته است. از طرفی قاطعیتی برای جلوگیری این رفتارها وجود ندارد به همین دلیل موج های كرونا در كشور بسیار بلند شده است. ضمن اینكه واكسیناسیون هموطنان در زمان طلایی خود انجام نشده، اگرچه روند واكسیناسیون كه پیش از این بسیار كند بود به سرعت بیشتری در حال انجام است كه هنوز ایده آل نیست و امیدواریم سرعت بیشتری بگیرد. در هر صورت تصمیم‌گیری در زمان های طلایی برای جلوگیری از بحران ها بسیار مهم است كه در زمان كووید انجام نشده است.
رئیس مركز تحقیقات ویروس شناسی دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی تاكید كرد: دید ما باید علمی باشد. كووید فقط یك قانون دارد و آن هم قانون ویروس است. كشورهای پیشرفته قانون های موفقی در مبارزه با كووید داشته اند. ما نمی‌توانیم با بی تفاوتی و با راه حل های میانبر با كووید مبارزه كنیم.

رعایت موارد بهداشتی در صدر دستورالعمل های مقابله با كرونا
وی با تاكید سرایت پذیری واریانت های جدید از ویروس كرونا گفت: این واریانت ها واكسن را به چالش كشیده و تاثیر آن را كاهش می دهند. ما باید از ورود این واریانت ها به كشور جلوگیری كنیم. مردم باید بدانند واكسن زدن در بدن ایمنی كامل ایجاد نمی كند بلكه همچنان باید بهداشت اجتماعی را تا واكسینه‌شدن سطح وسیعی از جامعه رعایت كنند. ضمن اینكه سطح واكسیناسیون و اقدامات غیر درمانی هم در راستای كاهش چرخش ویروس باید افزایش یابد. در هر صورت تمام افرادی كه واكسن زده اند باید موارد بهداشتی را به صورت كامل رعایت كنند چون به ویژه در موج اخیر بسیاری از افراد علیرغم تزریق دو دُز واكسن باز هم به واریانت های جدید مبتلا شده اند.

95 درصد عفونت های شدید در افرادی ایجاد می شود كه واكسن نزده اند
ناجی بر تاثیر واكسن در جلوگیری از ابتلا به بیماری شدید و كاهش بستری در آی سی یو و مرگ و میرها تاكید كرد و اظهار داشت: اگرچه واكسن ها از نظر كیفیتی با هم متفاوت هستند اما كماكان تزریق واكسن می تواند به ما بسیار كمك كند. 95 درصد عفونت های شدید در افرادی ایجاد می شود كه واكسن نزده اند اگرچه افرادی كه دو دُز واكسن را تزریق كرده اند هم می‌توانند بسته به تفاوت‌های ژنتیكی و بیماری های زمینه ای به نوع شدید كرونا مبتلا شده و یا حتی فوت شوند.
وی افزود: اگرچه مرگ و میر در افرادی كه واكسن را تزریق كرده اند وجود دارد اما مقدار آن بسیار كاهش یافته است به همین دلیل باید سطح اقدامات غیردرمانی و واكسیناسیون به سرعت بالا رود.

تزریق دُز یادآور به تامین واكسن بستگی دارد
دكتر ناجی در پاسخ به اینكه آیا احتمال تزریق دُز سوم واكسن در كشور وجود دارد؟ اظهار داشت: احتمال آن وجود دارد اما این امر بستگی به تعداد واكسن دارد چون ما هنوز نتوانسته ایم برای بسیاری از هموطنان دُزهای 1 و 2 را تزریق كنیم. اگرچه گروه های سنی بالای 60 سال و كادر درمان كه با بیماران كرونایی كار می كنند از گروه هایی هستند كه در خطرند و مدت زیادی از واكسینه شدن آنها گذشته است . همه این موارد بستگی به تامین واكسن دارد اما از نظر علمی تزریق دُز یادآور بسیار مهم است.

گونه های جدید ویروس كرونا ؛ حاصل واكسینه نشدن و چرخش زیاد ویروس در سطح اجتماع هستند
رئیس مركز تحقیقات ویروس شناسی دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی در پاسخ به اینكه آیا جهش های ویروس كرونا مشكوك نیست؟ گفت: ویروس كار خودش را انجام می دهد آنچه مشكوك است كارهای ما است. متاسفانه خبری شایع شده مبنی بر اینكه جهش ویروس، محصول تزریق واكسن است و این ادعا هیچ مبنای علمی ندارد و توسط گروه های ضد واكسن اعلام می شود. گونه های جدید ویروس كرونا؛ حاصل واكسینه نشدن و چرخش زیاد ویروس در سطح اجتماع هستند. بسیاری از جهش ها در زمانی اتفاق افتاد كه هنوز هیچ واكسن كرونایی ساخته نشده بود. واریانت‌های جدید هم در كشورهایی به وجود آمده اند كه یا واكسن نزده اند و یا به مقدار كمی واكسن تزریق كرده اند و چرخش ویروس در این جوامع زیاد است. به همین دلیل است كه بر اقدامات غیردرمانی در زمانیكه سطح واكسیناسیون پایین است تاكید زیادی داریم تا از چرخش ویروس جلوگیری شود.با اینكار از ورود ویروس به كشور و پیدایش واریانت های جدید جلوگیری می‌كنیم.

رمدسیویر در مواردی می‌تواند به درمان بیمار كرونایی كمك كند
دكتر ناجی در مورد حواشی تجویز داروهای درمان كرونا مثل رمدسیویر گفت: در مورد داروهای ضد ویروس موافقت ها و مخالفت های زیادی وجود دارد. اشتباه است كه بگوییم این داروها 100 درصد تاثیرگذار و 100 درصد بی تاثیر هستند. موضوع اصلی این است كه این موارد مباحثی علمی است كه انتقال آن به جامعه تاثیر مطلوبی ندارد و نتیجه آن واكنش نامطلوب مردم نسبت به تزریق واكسن و مصرف برخی داروها است.

وی خاطرنشان كرد: در هر صورت داروها بر اساس اندیكاسیونی كه دارند می‌توانند موثر باشند اما مصرف بی رویه آنها درست نیست . بر اساس مطالعات این داروها می‌توانند در مواردی مدت زمان بستری و مقدار ویروس را كاهش دهند. در بسیاری از كشورها این دارو استفاده می‌شود و در خیلی از كشورها استفاده نمی شود. بسیاری از كشورها پیك‌های كرونایی كشور ما را نداشته اند. بر اساس برخی مطالعات رمدسیویر می تواند در مواردی كمك كننده باشد و در برخی وضعیت ها هم كه بیماری خیلی پیشرفت كند هیچ كمكی به بیمار نمی كند.این دارو هم مثل بسیاری از داروها و واكسن‌ها مجوز اضطراری دارد. اینها امكاناتی است كه می‌توانیم از آنها استفاده كنیم و موافق و مخالفانی هم دارد و ما هم جزو كشورهایی هستیم كه بر اساس توصیه ها و شیوه نامه‌های درمانی از این داروها به صورت منطقی استفاده می كنیم.

كیت‌های تشخیص سریع كرونا؛ مورد اعتماد نیستند
رئیس مركز تحقیقات ویروس شناسی دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی در پاسخ به اینكه آیا كیت های تشخیص سریع كرونا مورد اعتماد هستند یا خیر؟ گفت: این كیت ها قابل اعتماد نیستند. كیت های تشخیص سریع كووید كه بر اساس آنتی‌ژن‌ها ساخته شده اند؛ كیت های حساسی نیستند. قرار بود این كیت ها توسط وزارت بهداشت در جامعه بهداشتی برای غربالگری وسیع بیماران استفاده شود . اگر پاسخ این كیت‌ها منفی باشد نمی‌توانیم بگوییم بیمار كرونا ندارد. حتما باید تست پی سی آر داشته باشیم.
وی افزود: این كیت ها در جوامعی استفاده می‌شود كه سرعت عمل بسیار مهم و چرخش ویروس در آنها زیاد است. كیت تشخیص سریع در مواقعی استفاده می‌شود كه تست پی سی آر وجود ندارد و یا انقدر تعداد بیماران زیاد شده است كه آزمایشگاه ها اشباع شده اند. استفاده از این كیت‌ها برای عموم جامعه موجب اطمینان كاذب شده و می‌تواند باعث گسترش بیماری شود. چون حساسیت این كیت پایین است و می تواند نتیجه تست شخص ناقل را منفی نشان دهد.

بازگشایی مدارس به روند بیماری كرونا در كشور بستگی دارد
دكتر ناجی در پایان این گفتگو درباره بازگشایی مدارس گفت: طبق شنیده‌ها تا آبانماه مدارس به صورت آنلاین شروع به كار می‌كنند. بازگشایی یا بسته ماندن مدارس به روند بیماری در كشور بستگی دارد. امیدواریم بتوانیم برای كودكان واكسن تزریق كنیم چون آنها می‌توانند به عنوان منبع ویروس در خانواده ها حضور پیدا كنند و همچنین درگیر واریانت‌های جدید شوند. اگر كودكان واكسینه شوند با خیال راحت می‌توان به بازگشایی مدارس اقدام كرد.


مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
ما را در اینستاگرام و دیگر شبكه‌های اجتماعی با شناسه tehraan360@ پیدا و همراهی كنید.
همچنین علاقه‌مندان می توانند برنامه های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.

*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.

دسترسی سریع
سعادت آباد