رئیس مركز ملی اقلیم شناسی سازمان هواشناسی گفت: با اینكه شاهد بارش برف در غرب و شمال غرب كشور بودیم اما ذخیره برفی خوبی در كشور نداریم؛ نباید تصور كنیم با یكبار بارش برف خشكسالی تمام شده است.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، احد وظیفه رئیس مركز ملی اقلیم شناسی سازمان هواشناسی در گفت و گو با «پارك پردیسان» اظهار داشت: از ابتدای تابستان تا اوایل پاییز قالب مدلهای عددی بیانگر این بودند كه وضعیت بارنگیها در كشور نُرم و بیش از مقدار متوسط باشد ولی متاسفانه به دلیل گرمای بیسابقه در دنیا پیشبینیها محقق نشد.
گرمای آبان، آذر و دی امسال؛ در تاریخ كشور بیسابقه بود
وی افزود: به دلیل گرمای بی سابقه در خاورمیانه و آسیای میانه، گرمترین ماههای آبان، آذر و دی در تاریخ كشورمان را سپری كردیم. به طور میانگین گرمای هوا در این سه ماه سه تا چهار درجه بیش از دمای نرمال بود.
این بیهنجاری مثبت شدید دمایی، در جا به جایی و حركت تودههای هوا بسیار تاثیرگذار است.
افزایش دما در قارهها و خشكیها بیش از 1.5 درصد است
وظیفه تصریح كرد: دنیا به دلیل تغییر اقلیم و آب شدن یخهای قطبی 1.5 درجه افزایش دما را تجربه میكند ولی این دما مربوط به سطح اقیانوسها است اگر قارهها و خشكیها را در نظر بگیریم این دما بسیار بیشتر است. قاره آسیا و منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا جزو مناطق بیابانی است و شاهد بیهنجاری دمایی بوده است.
جبران كم بارشی در باقیمانده سال آبی، خیلی بعید است
رئیس مركز ملی اقلیم شناسی سازمان هواشناسی گفت: نیمه سال آبی كشور را پشت سر گذاشتیم و متاسفانه بارش نزولات آسمانی تاكنون 45 درصد نسبت به مقدار متوسط پایینتر بوده است. جبران این كم بارشی در باقیمانده سال آبی خیلی بعید است. احتمال آن صفر نیست ولی بسیار ضعیف است.
با یكبار بارش برف؛ خشكسالی تمام نمیشود
وی در ادامه یادآور شد: با اینكه شاهد بارش برف در غرب و شمال غرب كشور بودیم اما ذخیره برفی خوبی در كشور نداریم؛ نباید تصور كنیم با یكبار بارش برف خشكسالی تمام شده است.
نمیتوانیم مقدار بارشهای آسمانی را سالانه پیشبینی كنیم
وظیفه گفت: پیشبینی بارش سالانه، ریسكپذیر و خیلی دقیق نیست؛ حتی برای شش ماه آینده هم نمیتوانیم بارشها را دقیق پیشبینی كنیم. اینكه پیشبینی كنیم طی 30 سال آینده با خشكسالی مواجه خواهیم شد منطقی نیست ولی طی یك روند طولانی مدت میتوانیم گرم شدن دمای كره زمین را پیشبینی كنیم.
هر درجه افزایش دما، حدود 6 تا 7 درصد توان تبخیر را افزایش میدهد
رئیس مركز ملی اقلیم شناسی سازمان هواشناسی گفت: هر درجه افزایش دما، حدود 6 تا 7 درصد توان تبخیر را افزایش میدهد؛ با كاهش بارندگی و افزایش دما مواجه هستیم و هر دو مساله آب قابل دسترس را كاهش میدهد.
نصب پنلهای خورشیدی بر روی سدها و دریاچهها منجر به كاهش تبخیر آب میشود
در دنیا اقدامات خوبی در راستای كاهش تبخیر آب انجام شده است؛ كشورهای دیگر بر روی كانالهای انتقال آب، دریاچهها و سدها پنلهای خورشیدی نصب میكنند و علاوه بر استحصال انرژی خورشیدی مانع تبخیر آب میشوند.
مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
كانال رادیو تهران را در پیام رسان بله به نشانی tehraan360@ جستجو كنید.
علاقهمندان میتوانند برنامههای رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.
*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.