دربارهی دقیقترین تقویم جهان، یادگار حكیم خیام نیشابوری بیشتر بدانید
شنوندهی بخشی از گفتگوی برنامهی «چراغ» با رضا ماهمنظر معلم و مروج علم درباره ی اشید.
28 اردیبهشت ماه زاد روز حكیم عمر خیام نیشابوری شاعر، فیلسوف، ریاضیدان، منجم و طبیب مشهور ایرانی و روز بزرگداشت وی میباشد.
خیام نیشابوری ، شاعر، فیلسوف، ریاضیدان، منجم و طبیب مشهور و از بزرگان علم و ادب اواخر قرن پنجم و اوایل قرن ششم است كه به قولی در 28 اردیبهشت 427 خورشیدی به دنیا آمد.
به دلیل شهرت عالمگیر حكیم عمر خیام، كتابها، رسالهها و مقالههای بسیاری درباره وی به تحریر درآمده است، اما در غالب این آثار عمدتا به جنبه شاعری و رباعیات او پرداخته شده و بُعد فلسفی، كلامی و مذهبی تالیفات او به صورت بایسته مورد بررسی و تحلیل قرار نگرفته است. از این رو خیام در روزگار ما بیشتر به عنوان شاعر و رباعیسرا شناخته شده تا حكیم و فیلسوف و دانشمند و عالم دین، حال آن كه وی در عصر خویش به عنوان فیلسوف و منجم و ریاضیدان و حتی عالم دین شناخته میشد نه به عنوان شاعر.
یكی از برجستهترین كارهای وی را میتوان سر و سامان دادن و سرپرستی محاسبات گاهشماری ایران در زمان وزارت خواجه نظامالملك كه در دوره پادشاهی ملكشاه سلجوقی بود، دانست؛ محاسبات منسوب به خیام در این زمینه، هنوز معتبر است و دقتی به مراتب بالاتر از گاهشماری میلادی دارد. وی در ریاضیات، نجوم، علوم ادبی، دینی و تاریخی استاد بود. نقش خیام در حل معادلات درجه سوم و مطالعاتش درباره اصل پنجم اقلیدس نام او را به عنوان ریاضیدانی برجسته در تاریخ علم ثبت كردهاست. ارائه نظریهای درباره نسبتهای همارز با نظریه اقلیدس نیز از مهمترین كارهای اوست كه باعث شگفتی دانشمندان آن زمان شد.
برنامه «چراغ» تمامی روزهای هفته از ساعت 21:30 الی 22:55 از رادیو تهران پخش میشود.
می توانید در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.