مفهوم جنگلداری اجتماعی چیست؟
شنونده بخش كوتاهی از برنامه «پارك پردیسان» درباره جنگلداری اجتماع محور باشید.
(جنگلداری اجتماعی به معنای مدیریت اكوسیستمهای جنگل با مشاركت واقعی ومنطقی مردم بهویژه مردم محلی است. در این مدل مدیریتی منافع مردم بهطور كامل در نظر گرفته میشود.
جنگلهای زاگرس بیش از پنج میلیون هكتار وسعت دارد و یكی از مهمترین رویشگاهها و عرصههای كلیدی ایران محسوب میشود، جنگلهای این خطه را به نام جنگلهای بلوط زاگرس میشناسند و به جرأت میشود گفت زاگرس نام و شهرت خود را از بلوط دارد.
تامین 40 درصد آب كشور، تنوع زیستی جانوری و گیاهی بالا، اهمیت در تعدیل آب و هوا و اثرات اقلیمی، حفظ منابع خاك و جلوگیری از فرسایش از جمله كاركردهای این جنگلها است.
مطالعات نشان میدهد 10 تا 30 درصد معیشت خانوارهای روستایی در زاگرس به این جنگلها وابسته است و گاهی هم آنان با نابودی زاگرس تیشه به ریشه معیشت خود و آیندگانشان میزنند.
اگر مردم جنگل را از خود بدانند، خود حافظ آن خواهند بود و این زمانی رخ می دهد كه بهره اقتصادی حفاظت، بیشتر از تخریب آن باشد.
جنگلداری اجتماعی اولین بار در سال 1935 در هند اجرا شد و امروزه تقریبا اغلب كشورها از این پتانسیل اجتماعی در جهت توسعه زیست محیطی استفاده می كنند.
معاون امور جنگل سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری كشور وسعت جنگلهای زاگرس را 6 میلیون هكتار اعلام كرد: این جنگل ها از حیث اقتصادی و معیشتی برای مردم و كاهش معضلات زیست محیطی به ویژه در مقابل ریزگردها، از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است.
اهداف اصلی جنگداری اجتماعی حول محور پنج مفهوم اساسی بهبود زیست محیط، توسعه محصولات محلی، توسعه چشم اندازهای طبیعی، ایجاد شغل (درجهت كنترل مهاجرت)، مقابله با مشكلات طبیعی (فرسایش خاك و..) و بالابردن كیفیت زندگی شكل گرفته و به دنبال توسعه و ارتقای این مفاهیم در محیط است)
برنامه «پارك پردیسان» كاری از گروه دانش و اقتصاد است كه پنجشنبه و جمعه از ساعت9:30 الی 11:00 از رادیو تهران پخش میشود.
رادیو تهران را روی موج اف.ام ردیف 94 مگاهرتز و ای.ام ردیف 1332 كیلوهرتز بشنوید.
*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.