عید قربان؛ عید عشق و عیـد ایثار و مناجات و دعاست
به مناسبت دهم ذی الحجه روز عید سعید قربان شنونده این برنامه با اجرای سعید بارانی باشید.
دهم ذیالحجه از جمله روزهای مبارك و بزرگی است كه به اهمیت آن در آیات الهی قرآن و روایات ائمه اطهار (ع) بسیار تأكید شده است.
عید قربان در زمره اعیاد بزرگ مسلمانان شمارده میشود و آن را به عید اضحی نامگذاری كرده اند، چرا كه اضحی جمع ماده ضحی به معنی ارتفاع روز و امتداد نور آفتاب است و هنگامی كه خورشید بالا میآید (قبل از ظهر)، آن موقع را ضحی گویند. به همین سبب حجاج به هنگام بالا آمدن آفتاب قربانی میكنند، بدین سبب روز دهم ذیالحجه را كه قبل از ظهر آن، عمل قربانی انجام میشود «عید اضحی» میگویند.
عید قربان و قربانی كردن صرفا برای حاجیانی كه در سرزمین الهی حضور دارند، واجب است و برای كسانی كه در كشورهای مختلف زندگی می كنند، واجب نیست. دراصل فلسفه عید قربان، به مسلخ بردن شهوات نفسانی است كه باید آن را به قربانگاه ببریم و در پیشگاه معبود آن را از بین ببریم. ما در نهم ذیالحجه با خواندن دعای عرفه منسوب به دعای امام حسین (ع) در روز عرفه به شناخت خود نزدیك تر می شویم و از خدا آمرزش طلب می كنیم، تا در دهم ذیالحجه نفس و آمال دنیوی خود را قربانی كنیم و به خدای متعال نزدیك تر شویم.
عید قربان، روز آزمایش و امتحان حضرت ابراهیم(ع) و حضرت اسماعیل(ع) است كه از آن سربلند بیرون آمدند.سنّت قربانی در روز عید قربان نیز یادبود رخداد ذبح اسماعیل است.حضرت ابراهیم بنابر رؤیایی كه دیده بود مأمور قربانی كردن فرزندش شد. در هنگام قربانی، ابراهیم پیشانی پسرش را بر زمین نهاد و تیغ تیز بر حلق او گذارد؛ اما كارد گردن او را نبرید و سرانجام هنگامی كه پدر و پسر تسلیم بودن كامل خود در برابر فرمان الهی را نشان دادند، خداوند عمل او را قبول نمود و ابراهیم به جای قربانی فرزندش، قوچی را كه جبرئیل آورده بود، قربانی نمود.
بنابر برخی روایات، تمام حیواناتی كه در سرزمین منا در روز عید قربان ذبح میشوند؛ فدیه حضرت اسماعیل هستند.
می توانید در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.