مقام معظم رهبری: زن و مرد از لحاظ توانایی فكری و روحی تفاوتی با هم ندارند

در این برنامه شنونده بخش كوتاهی از بیانات مقام معظم رهبری در دیدار با جمعی از بانوان در حسینیه امام خمینی (ره) مورخ 27 آذر 1403 به مناسبت سالروز ولادت حضرت فاطمه زهرا(س) باشید.

مقام معظم رهبری فرمودند: با اینكه از لحاظ جسمی بین زن و مرد تفاوت وجود دارد، اما از لحاظ توانایی‌های فكری و روحی در هر دو جنس، استعداد‌های بی نهایت وجود دارد و تفاوتی باهم ندارند. زن و مرد در علم آموزی می‌توانند با یكدیگر مسابقه دهند؛ اینطور نیست كه مرد‌ها عالم‌تر از زن‌ها باشند.
زن‌های بزرگ و والایی دارای مقامات برجسته‌ای در تاریخ بودند و امروز صدها برابر بیشتر در دانشگاه و حوزه وجود دارند از لحاظ علم و هنر، نوآوری‌های فكری و عملی، اثرگذاری اجتماعی فكری و سیاسی و فعالیت‌های اقتصادی این توانایی ها در زن و مرد وجود دارد . زن‌ می‌تواند و در مواردی می‌باید در این عرصه‌ها ورود كند.


« درباره‌ی فاطمه‌ی زهرا (سلام الله علیها) آنچه من میتوانم عرض كنم، این است كه این بزرگوار، این بانوی جوان از شگفتی‌های آفرینش است. اگر ابعاد وجودی فاطمه‌ی زهرا (سلام الله علیها) را انسان بتواند احصاء كند و ببیند، یقین میكند كه این یك پدیده‌ی شگفت‌انگیزی است در آفرینش عالم؛ یك چنین موجودی [است]. دختر جوانی كه در اوایل جوانی ــ یعنی ایشان طبق یك روایتی در هجده‌سالگی شهید شده‌اند، طبق یك روایت هم تا بیست سال و بیست‌ودو سال و مانند اینها هم گفته‌اند؛ به هر حال آنچه درباره‌ی این بزرگوار از طرف پیغمبر یا دیگران گفته شده، مربوط به یك دختر هفده هجده ساله است ــ از لحاظ معنوی و رتبه‌ی هویّت ملكوتی و جبروتی به جایی برسد كه خشم او موجب خشم خدا بشود، خشنودی او مایه‌ی خشنودی خدا بشود. این روایت را، هم شیعه نقل كرده، هم سنّی‌ها نقل كرده‌اند؛ در روایت كتب شیعه این‌جور است كه «اِنَّ اللهَ یَغضَبُ لِغَضَبِ فاطِمَةَ وَ یَرضیٰ لِرِضاها»؛(3) این عبارت كتابهای ما است. در كتب اهل سنّت، همین روایت خطاب پیغمبر به خود فاطمه‌ی زهرا است كه پیغمبر به فاطمه فرمود: یا فاطِمَةُ! اِنَّ اللهَ لَیَغضَبُ لِغَضَبِكِ وَ یَرضیٰ لِرِضاك؛(4) با خشنودی تو خدا خشنود میشود، با خشم تو خدا خشمگین میشود. خیلی چیز عجیبی است! این‌جور نیست كه بگوییم این بنده‌ی بلند‌مرتبه هر جایی كه خدا خشمگین است او هم خشمگین میشود؛ نه، عكس قضیّه است؛ هر جا او خشمگین بشود، خدا خشمگین میشود. عظمت را ببینید!

در سختی‌ها، غمگسار پیغمبر؛ در جهاد، همراه امیرالمؤمنین؛ در عبادت، خیره‌كننده‌ی چشم فرشتگان؛ در سیاست، سُراینده‌ی آن خطبه‌های فصیح و بلیغ و آتشین. در خطبه‌های فاطمه‌ی زهرا ــ چه آنچه در مسجد بیان كردند، در مقابل مهاجر و انصار، چه آنچه با زنان مدینه در میان گذاشتند ــ هم سیاست هست، هم معرفت هست، هم شكایت هست، هم منقبت [هست]؛ همه‌چیز ــ یك چیز فوق‌العاده‌ای است ــ آن هم در بهترین و عالی‌ترین الفاظ، شبیه خطبه‌های نهج‌البلاغه؛ تربیت‌كننده‌ی امام حسن، تربیت‌كننده‌ی حسین‌بن‌علی، تربیت‌كننده‌ی زینب؛ ببینید! این خصوصیّات كنار هم كه قرار میگیرد، حقّاً و انصافاً یك شگفتی عظیمِ عالمِ وجود را به انسان نشان می‌دهد. كودكیِ او الگو است، جوانی او الگو است، ازدواج او الگو است، سیره‌ی زندگی او الگو است؛ همه‌ی اینها برترین الگوهایی هستند كه نشان‌دهنده‌ی قلّه‌ی زن مسلمان محسوب میشوند؛ این قلّه است. اسلام، زنان مسلمان را، [همه‌ی] زنان را به سمت این قلّه دعوت می‌كند؛ درست است كه همه نمی‌توانند برسند، لكن می‌توانند به آن سمت حركت كنند. ضمناً این، زیباترین و شیواترین و گویاترین سخن درباره‌ی الگوی زن مسلمان است كه حالا این خانمها تعبیر كردند به «الگوی سوّم». فاطمه‌ی زهرا یك الگو است. این چند كلمه‌ای در مورد حضرت صدّیقه‌ی طاهره (سلام الله علیها).

و امّا در مورد مسئله‌ی زن. خب امروز در دنیا مسئله‌ی زنان از جنبه‌های مختلف مطرح است. هر مجموعه‌ای هر گوشه‌ای از دنیا با یك انگیزه‌ای، با یك جهت‌گیری‌ای درباره‌ی مسئله‌ی زن بحث می‌كنند و حرف می‌زنند. در این مسئله‌ی زن هم، سرمایه‌داران عالم و سیاستمداران عالم ــ كه همان سیاستمداران هم متّكی به آن سرمایه‌دارانند ــ مثل همه‌ی مسائل سبْك زندگی دخالت می‌كنند. امروز و دیروز، سیاستمداران عالم و سرمایه‌داران عالم ــ همانهایی كه منشأ استعمار در دنیا بودند ــ در همه‌ی مسائل مربوط به سبْك زندگی بشر دخالت میكنند؛ رسانه هم دارند ــ مؤثّرترین رسانه‌های دنیا در اختیار آنها است ــ و زبان رسانه را هم بلدند. انگیزه‌ی آنها، انگیزه‌ی دخالت سرمایه‌داران عالم و استعمارگران در مسئله‌ی زن، یك نگاه نظری و فلسفی نیست. این‌جور نیست كه آنها یك نظریّه‌ی فلسفی‌ای در مورد زن دارند و می‌خواهند آن را ترویج كنند؛ نه، این نیست. یك احساس انسانی هم نیست؛ ‌این‌جور نیست كه اینها احساس میكنند كه زن در مواردی در دنیا ضعیف واقع شده، می‌خواهند حمایت كنند، احساسات انسانی‌شان به جوش می‌آید؛ نه، این هم نیست. انجام یك وظیفه‌ی اجتماعی و مردمی هم نیست؛ اینها انگیزه‌ی دخالت سیاستمداران و سرمایه‌داران نیست. انگیزه چیست؟ انگیزه، دست‌اندازی سیاسی و استعماری است. وارد میشوند برای اینكه مقدّمه‌ای باشد و پوششی باشد در جهت دست‌اندازی بیشتر، دخالت بیشتر، گسترش بیشتر منطقه‌ی نفوذ خودشان. این انگیزه‌ی در واقع جنایتكارانه را، انگیزه‌ی فسادانگیز را در زیر یك ظاهر فلسفی، در زیر یك ظاهر نظری، در زیر یك ظاهر انسان‌دوستانه پنهان میكنند. این، بی‌صداقتیِ غربی‌ها است؛ بی‌صداقتیِ سرمایه‌داران غربی است كه امروز بر دنیا مسلّطند. این بی‌صداقتی، در قضایای مختلف دیده شده؛ همین بی‌صداقتی را، این دروغ‌گویی را، این ریاكاری را ما در مسائل گوناگونی، در عملكرد فعّالان سیاسی و اقتصادی غربی دیده‌ایم.

یك نمونه‌اش [اینكه] در حدود یك قرن پیش، مثلاً بحث آزادی زن و استقلال مالیِ زن را مطرح كردند، كه زن استقلال مالی داشته باشد یا آزادی داشته باشد؛ ظاهر خوبی داشت امّا باطنش چه بود؟ باطنش این بود كه كارخانجاتشان احتیاج به كارگر داشت، كارگر مرد كافی نبود، میخواستند زنها را برای كارگری بیاورند، آن ‌هم با دستمزد كمتر از مردان؛ این باطن قضیّه بود. این بیشتر در اروپا و در مجموعه‌های غربی شكل گرفت؛ این فقط مخصوص آمریكا هم نبود. این را در زیر یك ظاهر و یك پوشش انسان‌دوستانه‌ای پنهان كردند، به عنوان اینكه زن استقلال مالی داشته باشد، آزادی داشته باشد، بتواند از خانه بیرون بیاید، بتواند كار كند؛ یعنی این بی‌صداقتی را آنجا هم بشریّت دید»

می توانید در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.

1403/10/02
|
08:57
دسترسی سریع