روز ملی فناوری هسته ای گرامی باد

به مناسبت 20 فروردین روز ملی فناوری هسته ای شنونده این برنامه باشید.

فناوری هسته ای، به توانایی تبدیل اورانیوم موجود در طبیعت می گویند كه از طریق شكافت اتم ها به اورانیوم غنی شده كه دارای انرژی بسیار زیادی است به دست می آید. با شكافت هسته یا همان اتم اورانیوم، انرژی هسته ای به صورت حرارت و انرژی گرمایی آزاد می شود كه از آن می توان برای تولید بخار آب و گرداندان توربین های تولید برق استفاده كرد.
ایران در سال 1335، به منظور دستیابی به فناوری هسته ای، موافقتنامه ای 11 ماده ای را با ایالت متحده آمریكا منعقد كرد كه بر اساس این قرارداد ایران حق داشتن انرژی هسته ای برای استفاده غیر نظامی از این انرژی را دارد و متعاقب این قرارداد در سال 1336 به عضویت آژانس بین المللی انرژی اتمی در آمد و به عنوان اولین كشورها، پیمان عدم تكثیر سلاح های هسته ای، را در سال 1347 امضا كرد و دو سال بعد، یعنی در سال 1349 آن را در مجلس به تصویب رساند و در سال 1353 سازمان انرژی اتمی ایران را با ریاست «دكتر اعتماد» تاسیس نمود.
پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران، با وقوع جنگ تحمیلی عراق علیه ایران، پروژه انرژی هسته ای متوقف شد و موضع كشورهای غربی در خصوص همكاری جهت دستیابی به انرژی هسته ای صلح آمیز تغییر یافت و در حال حاضر نیز كشورهای غربی با رهبری آمریكا در صدد متوقف كردن این پروژه هستند. اما با این وجود در سال 1373 قردادی مبنی بر مشاركت روسیه با ایران در خصوص تكمیل و راه اندازی واحد 1 نیروگاه اتمی بوشهر منعقد شد و در سال 1377 این قرارداد مورد بازبینی قرار گرفت و بدین ترتیب ساخت نیروگاه توسط شركت روسی انجام گرفت.
در سال 1382، خبر تهیه سوخت هسته ای به وسیله ی متخصصین ایرانی برای نیروگاه های هسته ای توسط، سید محمد خاتمی، رییس جمهور وقت، منتشر شد و در سال 1385، ایران اعلام كرد كه موفق به غنی سازی اورانیوم به میزان 3/5 درصد شده است. در همین سال دكتر محمود احمدی نژاد، در تالار كتابخانه دانشكده علوم رضوی در مشهد، خبر دستیابی ایران به چرخه تولید سوخت هسته ای را اعلام كرد. بدین ترتیب شورای عالی انقلاب فرهنگی بر آن شد تا 20 فروردین 1385 را كه روز انتشار اخبار مبنی بر دستیابی ایران به فناوری غنی سازی اورانیوم و راه اندازی یك زنجیره كامل غنی سازی در نطنز است را به پاس قدردانی از تلاش های دانشمندان و متخصصان ایرانی در تقویم رسمی ایرانیان «روز ملی فناوری هسته ای» نام گذاری كند.

می توانید در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.

*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.

1400/01/20
|
08:30
دسترسی سریع