یك دقیقه با شهید والا مقام؛ حیدر عبدوس
فضای مجازی رادیو تهران به منظور ارج نهادن به مقام والای شهدا و گسترش فرهنگ ایثارگری و شهادتطلبی، برنامه یك دقیقه با شهدا را تقدیم میكند.
این ویدئو مروری دارد بر زندگی حجت الاسلام والمسلمین شهید حیدر عبدوس.
14 فروردین 1341، در محله تهران نو فرزند دوّم علی آقا و گوهر خانم به دنیا آمد. او را حیدر نامیدند. یك برادر و دو خواهر دیگر هم دارد. پدرش ابتدا در كارخانه نساجی سمنان و بعد در بخشی از بیمارستان طُرفه تهران مشغول به كار شد. در سالهای بعد از بازنشستگی در فروشگاه تعاونی محل كار میكرد.
حیدر در كنار مادری بزرگ شد كه خانهاش محل تدریس قرآن و فراگیری احكام دینی بود و پدر نیز اهل مسجد و هیأتهای عزاداری.
با وجود داشتن معدل بالا به هنرستان شفیع رفت و در رشته مكانیك درس خواند. در آنجا به همراه چند تا از دوستانش عكس شاه را در كلاسها پاره كرد و تحت تعقیب مأمورهای ساواك قرار گرفت. از تهران به قم رفت و با كمك دایی خود در یكی از مدارس ثبتنام كرد. مدّتی بعد مأمورها او را با داشتن چند نوار سخنرانی امام دستگیر كردند. به زندان رفت و با ضمانت پدر یكی از دوستانش آزاد شد. دو سه ماه آخر سال پنجاه و شش، سابقه زندانی سیاسی هم در پرونده حیدر ثبت شد.
در روزهای اوّل جنگ یعنی بیستم مهر سال پنجاه و نه به عنوان نیروی سپاه و تك تیرانداز در عملیات حصر آبادان شركت كرد.
به توصیهی مادر و معرّفی خانوادهای از سوی دوستان، در سال شصت و یك ازدواج كرد و برای ادامه زندگی به قم رفت.
بارها به جبهه رفت و به عنوان مسؤول عقیدتی پادگان شهدای كرمانشاه و تبلیغات گردان به جنوب و غرب اعزام شد. حیدر میخواست به عنوان نیروی رزمی به جنگ برود ولی به عنوان معاون تبلیغات شمال غرب كشور در ارومیه انتخاب شد. جبهه غرب از حیث وجود ضدّ انقلاب برای رزمندگان به ویژه روحانیون ناامن بود و او ماندن در آن منطقه را وظیفه خود میدانست.
فرزندش، محمّدرضا در سال شصت و چهار به دنیا آمد. حیدر همزمان با جبهه درس حوزه را ادامه میداد و با آن كه مدّت زیادی سر كلاس حضور نداشت اما طلبه موفقی بود. حوزه را تا سطح رسائل و مكاسب ادامه داد.
به دلیل حضور مستمر در جبهه، حیدر خانوادهاش را از قم به ارومیه و سنندج برد. قبل از آخرین اعزام خانواده را به تهران برگرداند.
در منطقه شلمچه و عملیات كربلای چهار شركت كرد. او و گروهی دیگر، مسؤول تخریب پل متحرك در جزیره بوارین در روی نهر خین شدند. ابتدا از ناحیه پا و بعد با تركش خمپارهای از پهلو و پشت زخمی شد و همان لحظه، در4دی 1365 به شهادت رسید.
پیكر مطهرش در امامزاده اشرف در محلّات سمنان دفن است.
رادیو تهران را روی موج اف.ام ردیف 94 مگاهرتز و ای.ام ردیف 1332 كیلوهرتز بشنوید.
*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است