گذری كوتاه در خانه موزه دكتر محمود حسابی، پدر علم فیزیك
اندك زمانی پس از مرگ دكتر حسابی در سال 1372، طبقه سوم خانه او تبدیل به موزهای شد كه در آن وسایل شخصی، مدارك علمی و تحصیلی، نشانها، تقدیرنامهها، عكسهای قدیمی، متن نطقها و نوشتهها به نمایش گذاشته شدهاند.
محمود حسابی در سوم اسفند 1281 در تهران زاده شد. پدرش، سید عباس معزالسلطنه و مادرش، گوهرشاد حسابی هر دو اهل تفرش بودند.
شروع تحصیلات متوسطه او همزمان با آغاز جنگ جهانی اول و تعطیلی مدارس فرانسویزبان بیروت بود. ازاینرو بهمدت دو سال در منزل به تحصیل پرداخت. پس از آن در كالج آمریكایی بیروت به تحصیلات خود ادامه داد. در سن 17 سالگی لیسانس ادبیات، و در سن 19 سالگی لیسانس بیولوژی را اخذ كرد.
او قرآن و دیوان حافظ را از حفظ میدانست. همچنین بر كتب بوستان، گلستان سعدی، شاهنامه فردوسی، مثنوی مولوی و منشات قائم مقام فراهانی اشراف كامل داشت. دكتر حسابی با شعر و موسیقی سنتی ایران و موسیقی كلاسیك غرب بهخوبی آشنا بود. وی در نواختن ویولن و پیانو مهارت داشت. در چند رشته ورزشی نیز موفقیتهایی كسب كرد، از جمله كسب مدرك نجات غریق در رشته شنا در دوران نوجوانی در بیروت.
دكتر حسابی در دانشگاه سوربن فرانسه، در رشته فیزیك به تحصیل و تحقیق پرداخت. در سال 1927 میلادی در سن 25 سالگی دانشنامه دكترای فیزیك خود را با ارائه رسالهای تحت عنوان «حساسیت سلولهای فتوالكتریك» با درجه عالی دریافت كرد.
گفته میشود دكتر حسابی تنها شاگرد ایرانی پروفسور انشتین بود.
در 1990 از سوی جامعه علمی جهانی، او بهعنوان مرد اول علمی جهان برگزیده شد و در كنگره 60 سال فیزیك ایران، در 1366 لقب پدر فیزیك ایران را به وی دادند. همچنین وزارت راه و ترابری جمهوری اسلامی ایران یكی از كشتیهای ناوگان ایران را به نام دكتر حسابی نامگذاری كرده است.
موزه دكتر حسابی در خیابان تجریش، خیابان مقصود بیك (دربندی)، چهارراه حسابی، خیابان حسابی، شماره 47 قرار دارد.
كاری از فضای مجازی رادیو تهران
رادیو تهران را روی موج اف.ام ردیف 94 مگاهرتز و ای.ام ردیف 1332 كیلوهرتز بشنوید.
*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است