پروین اعتصامی؛ شاعری كه شعر را ساده اما عمیق میسرود
این برنامه زادگاه من مروری كوتاه بر زندگی پروین اعتصامی دارد، بشنوید.
رخشنده اعتصامی (1285-1320ش)، معروف به پروین اعتصامی مشهورترین زن شاعر قرن چهاردهم هجری شمسی در ایران بود. پدر وی یوسف اعتصامی، از ادیبان و نویسندگان و مترجمان دوره قاجار بود. پروین در دوران كودكی همراه خانواده به تهران آمد و زیرنظر پدر و در محیطی علمی و ادبی تربیت شد و به سبب رفت و آمد ادیبان و شعرای آن دوره همچون سید نصرالله تقوی، دهخدا و ملك الشعراء بهار و ... به منزل ایشان با افكار نخبگان ادب عصر خود آشنا و به بلوغ فكری و فرهنگی دست یافت.
دیوان پروین تنها اثری است كه منتشر شده و مجموعاً مشتمل بر 5606 بیت در قالب 209 قصیده و قطعه و غزل و مثنوی و 5 قطعه كوتاه دو سه بیتی و یازده تك بیتی است.
از مجموع گزارشهای كسانی كه پروین را از نزدیك دیده و یا با او سابقه دوستی و آشنایی داشتهاند، چنین معلوم میشود كه وی زنی باوقار و متین و كمسخن و صاحب عزت نفس و مناعت طبع بوده و صداقت و صراحت و تواضع و پاكی طینت و عقیده و خوشرفتاری و پاكدامنی را همراه با گوشهگیری و بیعلاقگی به حضور در محافل و مجامع در وجود خویش جمع داشته است.
پروین با هنرمندی و قوت فكر و صفای طبع توانسته است در عین استفاده از واژگان و مفاهیم ساده و ملموسی مانند باد و باران، مور و مار، گل و خار، دزد و قاضی، دیوانه و زنجیر، نخ و سوزن، سگ و گربه، ذره و خفاش، رفوگر و سوزن، حقایق آسمانی و عُلْوی و عرفانی را در كنار مسائل اساسی اجتماعی با زبانی فصیح و استوار و همهكس فهم بیان كند.
شعر پروین نه مطلقاً آسمانی و نه مطلقاً زمینی است، بلكه شعری است كه میخواهد حضور آسمان را در زمین و عروج اهل زمین را به آسمان ممكن سازد.
پروین در سوم فروردین 1320، در آستانه سی و پنج سالگی بیمار شد و در پانزدهم همان ماه، احتمالاً به مرض حصبه، درگذشت و در حرم حضرت معصومه (س) در قم در مقبره خانوادگی در كنار پدر به خاك سپرده شد.
مجموعه پادكست «زادگاه من» به تهیه كنندگی سیدمیثم كطائیان و نویسندگی محبوبه نجفعلی از رادیو تهران پخش شده است.
می توانید در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است