نیما یوشیج؛ خالق راهی نو در شعر فارسی
این برنامه زادگاه من مروری كوتاه بر زندگی علی اسفندیاری ملقب به نیما یوشیج، پدر شعر نو فارسی دارد، بشنوید.
علی نوری اسفندیاری كه بعدتر نامش را به نیما یوشیج تغییر داد در 21 آبان 1276 خورشیدی در یوش، روستایی دورافتاده و كوهستانی از توابع نور مازندران به دنیا آمد. پدرش میرزا ابراهیم نوری اسفندیاری، ملقب به اعظام السلطنه، مالكی بلند قامت و تفنگدار بود و مادرش طوبا مفتاح نام داشت. او 62 سال زندگی كرد و اگرچه سراسر عمرش در سایهی مرگ مدام و سختی سپری شد؛ اما توانست معیارهای هزارسالهی شعر فارسی را كه تغییرناپذیر و ابدی مینمود، با شعرهای محكم و مستدلش، تحول بخشد.
انقلاب نیما در سرودن شعر افسانه و عرضه ی آن به فضای ادبی كشور بود. او راهی جدید در ادبیات و شعر ایران گشود، شعر نو را به ایرانیان شناساند و ظرفیت تازهای به شعر كهن فارسی افزود
نوشتههای نیما یوشیج را میتوان در چند بخش مورد بررسی قرار داد: ابتدا شعرهای نیما؛ بخش دیگر، مقالههای متعددی است كه او در زمان همكاری با نشریههای آن دوران مینوشته و در آنها به چاپ میرسانده است؛ بخش دیگر، نامههایی است كه از نیما باقی مانده است.
این شاعر بزرگ و آغازكنندهی راهی نو در شعر فارسی در دیماه 1338، به علت ذات الریه ای كه در سرمای شدید یوش بدان مبتلا شده بود در تهران درگذشت و برای همیشه خاموش شد. پیكرش ابتدا در قبرستان ابن بابویه خاك شد و سپس در سال 1372 طبق وصیتش به یوش برده و در حیاط خانه محل تولدش به خاك سپرده شد.
مجموعه پادكست «زادگاه من» به تهیه كنندگی سیدمیثم كطائیان و نویسندگی محبوبه نجفعلی از رادیو تهران پخش شده است.
______
می توانید در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است