درباره اهمیت روز مباهله و پیشینه تاریخی آن بیشتر بدانید
به مناسبت 24 ذی الحجه روز مباهله شنونده گفتگوی برنامه «شهر آفتاب» با حجت الاسلام والمسلمین حیدریان كارشناس مذهبی درباره اهمیت عید مباهله و پیشینیه تاریخی آن باشید.
بیستوچهارم ذیالحجه روز مباهله نام گرفته است. در این روز كه روز نزول آیه «تطهیر» نیز هست، خداوند بر ارزشها و فضیلتهای اهل بیت(ع) و جایگاه راستین آنان در درك و شناخت اسلام راستین مهر تأییدی دیگر زد.
رویداد مباهله از رویدادهای صدر اسلام است. هنگامی كه پیامبر اسلام(ص) و اهل بیت (ع) در یك سو و مسیحیان نجران در دیگر سو آمادهٔ مباهله یا نفرین طرف دروغگو شدند.
مسیحیان نجران كه به مدینه آمده بودند تا در مورد درستی دعوت پیامبر(ص) پژوهش كنند با او به محاجه (دلیل آوردن) پرداخته، سرانجام بحث شان به جایی كشید كه حضرت محمد(ص) خواست تا با آنها مباهله كند.
هر یك از دو طرف با افراد خود به محل مباهله رفتند. مسیحیان وقتی دیدند كه پیامبر اكرم(ص) با عزیزترین كسانش یعنی (حضرت علی(ع)، حضرت فاطمه(س)، امام حسن(ع) و امام حسین(ع)) میخواهد آنها را به چالش بكشد مطمئن شدند كه حضرت محمد(ص) اگر به خودش مطمئن نبود، جان خانواده اش را به خطر نمیانداخت. پس از مباهله كناره گرفتند.
از ام سلمه نقل كردهاند كه در همان روز رسول خدا(ص) همان چهار نفر همراهان خود را در زیر عبای موئی و مشكین رنگ خود گردآورد و این آیه را تلاوت نمود: «إِنَّما یُرِیدُ اللَّهُ لِیُذْهِبَ عَنْكُمُ الرِّجْسَ أَهْلَ الْبَیْتِ وَ یُطَهِّرَكُمْ تَطْهِیراً» این رویداد از سوی مسلمانان به عنوان یكی از برجستگیهای اهل بیت محسوب شده و به عنوان دلیلی برای اثبات این امر كه اصحاب كساء (حضرت محمد(ص)، امیرالمومنین علی(ع)، حضرت فاطمه(س)، امام حسن(ع) و امام حسین(ع)) هستند، استفاده میشود.
مباهله در اصل از ماده بَهْل (بر وزن اَهْل) به معنی رها كردن است. این واژه را به معنی هلاكت و لعن و دوری از خدا معنی كردهاند آن نیز به خاطر رها كردن و واگذار نمودن بنده به حال خویش و خروج از سایه لطف خداست، اما از نظر مفهوم متداول كه در آیه به آن اشاره شده، مباهله به معنی نفرین كردن دو نفر به همدیگر است. به این ترتیب كه وقتی استدلالات منطقی سودی نداشت، افرادی كه با هم درباره یك مسأله مهمّ دینی گفتوگو دارند در یك جا جمع میشوند و به درگاه خدا تضرّع میكنند و از او میخواهند كه دروغگو را رسوا سازد و مجازات كند، همان كاری كه پیامبر اسلام(ص) در برابر مسیحیان نجران كرد، كه در آیه 61 سوره آل عمران به آن اشاره شده است.
در این آیه میخوانیم:(فَمَن حاجَّكَ فیهِ مِن بَعدِ ما جائَكَ مِنَ العِلمِ فَقُل تَعالَوا نَدْعُ اَبنائَنا وَ اَبنائَكُمْ وَ نِسائَنا وَ ئِسائَكُمْ وَ اَنْفُسَنا وَ اَنْفُسَكُمْ ثُمَّ نَبتَهِلْ فَنَجْعَلْ لَعنَةَ اللهِ عَلی الكاذِبینَ)
«هر گاه بعد از علم و دانشی كه به تو رسیده، (باز) كسانی درباره مسیح با تو به ستیز برخیزند، بگو: "بیایید ما فرزندان خود را دعوت كنیم، شما نیز فرزندان خود را، ما زنان خویش را دعوت نماییم، شما نیز زنان خود را، ما از نفوس خود (و كسی كه همچون جان ما است) دعوت كنیم، شما نیز از نفوس خود، آنگاه مباهله (و نفرین) كنیم، و لعنت خدا را بر دروغگویان قرار دهیم"».
برنامه « شهرآفتاب» كاری از گروه فرهنگ و جامعه است و از شنبه تا پنجشنبه از ساعت 6:00 الی 8:50 از رادیو تهران پخش میشود.
می توانید در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.