گفتاورد پنجشنبه و جمعه از ساعت 14:00 به مدت 45 دقیقه

مكتب فلسفی تهران چگونه شكل گرفت؟

در این برنامه «گفتاورد» شنونده گفت و گوی امیر دبیری مهر با دكتر محمدجعفر جامه بزرگی عضو هیئت علمی مؤسسه حكمت و فلسفه ایران درباره مكتب فلسفی تهران باشید.

دكتر جامه بزرگی در بخشی از این برنامه گفت: گاهی منظور از مكتب، جریان‌ها و روش‌های فكری است كه در متن تفكر فلسفی جا افتاده است برای مثال مكتب مشاعی، حكمت صدرایی و...
اما مكاتبی كه به نام شهرها است مانند مكتب شیراز، مكتب تهران و... یكی از شاخص‌های مهم این مكاتب مركزیت آن شهر برای پایتخت سیاسی بودن یا پایتخت فرهنگی بودن است برای مثال مكتب اصفهان از زمان ابن سینا شناخته می‌شود (ابن سینا در اصفهان استادی كرده و شاگردانی داشته است)
در فواصل بین نزول و سقوط حكومت صفوی تا استقرار حكومت قاجار كه در تهران است فیلسوفان آرام آرام به درخواست فتحعلی شاه از اصفهان به تهران می‌آیند.( حلقه ملاعلی نوری)
وجه تمایز مكتب تهران با مكاتب دیگر این است كه فتحعلیشاه در دیداری كه با علمای اصفهان دارد احساس می‌كند جای حكمت و فلسفه و علوم عقلی در تهران خالی است و از ملاعلی نوری تقاضا می‌كند به تهران بیاید.
اما ملاعلی نوری برای اینكه اصفهان خالی نماند یكی از شاگردانش به نام ملا عبدالله زنوزی را به تهران می فرستد و پسر عبدالله زنوزی به نام علی مدرس زنوری، می‌شود. مؤسس مكتب تهران كه ایشان را به آقا علی مدرس لقب می دهند.
مكتب تهران به حدود 200 سال پیش در دوران فتحعلیشاه قاجار بر می‌گردد.
اولین رویارویی و مواجه فلسفه اسلامی با فلسفه غرب در تهران رخ داده است و تا به امروز استمرار داشته است و...



برنامه «گفتاورد»كاری از گروه اخلاق و زندگی شهروندی است كه شنبه، دوشنبه و چهارشنبه از ساعت 13:30 الی 14:00 از رادیو تهران پخش می شود.

می توانید در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.

1401/10/18
|
15:48
دسترسی سریع
گفتاورد