سعادت آباد شنبه تا پنجشنبه از ساعت 14:45 به مدت 70 دقیقه

كودتای نوژه؛ از شكل‌گیری تا شكست

18 تیرماه سال 59 اعضای حزب توده سعی داشتند كودتایی را علیه نظام انقلاب اسلامی اجرا كنند، اما این توطئه خیلی زود لو رفت و با شكست مواجه شد به همین مناسبت شنونده بخش كوتاهی از برنامه «سعادت آباد» باشید.

كودتای نوژه حركتی نظامی بود كه پس از پیروزی انقلاب اسلامی، توسط تنی چند از عناصر ضد انقلاب برای بازگرداندن محمدرضا پهلوی و شاهپور بختیار طرح‌ریزی شده بود.

چندی پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران، تنی چند از افسران رژیم شاه كه گروهی با نام «نقاب» تشكیل داده بودند، كودتایی را با هدف بازگرداندن شاپور بختیار، كشتن امام خمینی (ره) و نابودی نظام نوپای جمهوری اسلامی طرح‌ریزی كردند كه این كودتا به‌دلیل مركز هدایت آن، كه در پایگاه شهید نوژه همدان بود به كودتای نوژه موسوم شد.
ماجرا از این قرار است كه 17 تیر ماه 1359 یكی از افسران خلبان كه در این عملیات، مأمور بمباران بیت حضرت امام (ره) بود خود را تسلیم و ماجرای كودتا را تشریح می‌كند؛ فرماندهی كل كودتا به‌دست ژنرال سعید مهدیون (فرمانده اسبق نیروی هوایی) و رهبری قسمت نیروی هوایی این كودتا بر عهده ژنرال احمد محققی فرمانده اسبق ژاندارمری بود.
هدف اولیه كودتا حمله هوایی به بیت امام خمینی (ره) در تهران و به شهادت رساندن ایشان بود، حمله به برج مراقبت فرودگاه مهرآباد، دفتر نخست وزیری، ستاد مركزی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، ستاد مركزی كمیته‌های انقلاب و بمباران چند نقطه دیگر از اهداف بعدی كودتاچیان به شمار می‌رفت و بنا بود پس از بمباران هوایی، هواپیماها با شكستن دیوار صوتی به نیروی زمینی علامت بدهند كه مرحله دوم كودتا را آغاز كند.
سروان حمید نعمتی از عوامل كودتا در بخشی از بازجویی‌های خود در دادگاه انقلاب درباره علت انتخاب و شروع كودتا از پایگاه شهید نوژه در همدان می‌گوید: «در یكی از همان جلسات اولیه، گفته شد كه بهتر است پایگاه مهرآباد به جای پایگاه نوژه برگزیده شود كه من به دلایل زیر آن را رد كردم: «چون رهبری عملیات هوایی به عهده من بود، اظهار داشتم كه به خاطر مدت خدمتم در این پایگاه، آن را مثل كف دستم چه از لحاظ محل و موقعیت و چه از نظر پرسنل می‌شناسم و در ثانی، این پایگاه در وسط بیابان قرار گرفته و اگر مورد تهاجمی بخواهد قرار بگیرد یا از كبودرآهنگ می‌باشند كه مسأله خاصی نیست و قادر به دفاع خواهیم بود و اگر از همدان باشد، از طرف تیپ زرهی ممكن است باشد كه در درجه اول، سعی در همراه كردن آن‌ها كنید و اگر نشد با انجام پروازهای متعدد جلوی آن‌ها را گرفته و مانع پیشرفت آن‌ها می‌شویم، ولی چون فرودگاه مهرآباد در نزدیكی شهر واقع است، خیلی زود می‌تواند مورد تهاجم مردم قرار گیرد و كار را لنگ كند، و لذا با پایگاه نوژه موافقت شد».
بدین ترتیب پایگاه هوایی شهید نوژه همدان از نظر كودتاچیان بهترین منطقه برای آغاز عملیات تشخیص داده شد و مركز هدایت برنامه‌ها نیز در این پایگاه انتخاب شد كه به فضل الهی شكست خوردند تا عبرتی در تاریخ باشد.


برنامه «سعادت آباد» كاری از گروه معارف و تاریخ است كه شنبه تا چهارشنبه از ساعت 11:35 تا 13:00 از رادیو تهران پخش می‌شود.

رادیو تهران را در بعضی از كشورها می توان توسط گیرنده های دیجیتال و ماهواره ای بر روی ستلایت و فركانسهای زیر دریافت كرد:
ماهواره BADR / فركانس: 11880 مگاهرتز / پلاریزاسیون: افقی / نرخ سمبل: 27500
ماهواره INTELSAT902 / فركانس: 11555 مگاهرتز / پلاریزاسیون: عمودی / نرخ سمبل: 30000
ماهواره Eutelsat HOTBIRD 13B / فركانس: 12437 مگاهرتز / پلاریزاسیون: افقی / نرخ سمبل: 29900

*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.

1402/04/18
|
15:19
دسترسی سریع
سعادت آباد