رفتار مناسب با والدین سالمند باید چگونه باشد؟
شنونده گفتگوی برنامه «خانواده تهرانی» با دكتر نجفی روانشناس درباره رفتار درست با سالمندانی كه در منزل فرزندان خود زندگی و نگهداری میشوند، باشید.
دكتر نجفی گفت: نگهداری والدین از نگاه هر دو طرفT نگاه اخلاقی است وقتی به نبود والدین فكر كنیم، نسبت به رفتار و كارهایی كه برای او انجام دادیم و یا ندادیم هم میتوانیم به خودمان افتخار كنیم و هم گاهی مورد سرزنش خودمان قرار میگیریم.
در شرایط امروزی و آپارتماننشینی و با وجود سبكهای مختلف فرزندپروری و زندگی، آنچه اهمیت دارد زن و شوهر هستند كه باید با هم توافق و تعامل داشته باشند كه نگاه همدلانهای نسبت به هم داشته باشند و والدین همسر را والدین خودشان ببینند. این موضوع مهمترین قسمت نگهداری سالمند است.
باید با سالمندان صحبت كنیم آنها همیشه در خانه هستند و نیاز به همصحبت دارند.
نباید رفتاری داشته باشیم كه سالمندان احساس سربار بودن داشته باشند و ...
(دوره سالمندی هم مانند هر دوره دیگری در زندگی خصوصیات و دغدغههای مربوط به خود را دارد به طور خلاصه، شاید بتوان تنها یك نكته مهم را در مورد رفتار با سالمندان اشاره كرد. آن نكته مهم این است كه ما باید همواره در ذهن خود یادآوری كنیم كه این سالمند (پدر، مادر یا هر عضو دیگر خانواده) به دلیل ضعف قوای جسمانی و آسیبپذیری در برابر بیماریها به شدت نگران و مضطرب است كه مبادا سلامت او به مخاطره بیفتد. از سوی دیگر و علاوه بر این نگرانی، به خاطر تغییر شرایط زندگی و كممشغلهتر شدن نسبت به گذشتهها، این افراد تا حدی دچار كاهش اعتماد به نفس میشوند. بنابراین همواره در تلاشاند و با این درگیری ذهنی میكوشند كه به خود و اطرافیان بگویند هنوز هم مانند گذشته فرد موثری هستند. حالا اگر ما خودمان به اشكال مختلف، به فرد سالمند كمك كنیم كه از نظر ذهنی، آسودگی اینكه هنوز جایگاه قبلی، یعنی موثر و مفید بودن را دارد؛ در نتیجه از اضطراب سالمند كم شده، جایگاه خود را در مخاطره نمیبیند و دچار كاهش اعتماد به نفس نمیشود. همانطور كه شما و دیگر كسانی كه در خانوادهشان فرد سالمندی را دارند، به وضوح مشاهد میكنید وقتی به هر دلیلی جایگاه قبلی والدین شما كه در دوران طولانی بزرگسالی آن را به سختی تثبیت كرده بودند، در معرض آسیب قرار میگیرد، فرد سالمند به دنبال به دست آوردن آن جایگاه قبلی، ممكن است به حوزههایی وارد شود كه شاید برای شما و یا بعضی از افراد خانواده ورود به این حوزه نوعی دخالت تعبیر شود و یا تا حدی هضم سخت باشد؛ مثلا مادر شما چنین قصدی ندارد كه در امور تربیت فرزند شما و یا روابط خانوادگیتان دخالت كند، بلكه فقط میخواهد نشان دهد كه هنوز هم مثل گذشته فردی مفید و توانمند است كه دیگران میتوانند به او رجوع كرده و در حوزههای مختلف از او نظر بخواهند)
برنامه «خانواده تهرانی» كاری از گروه فرهنگ و جامعه و سلامت است كه روزهای شنبه تا چهارشنبه از ساعت 10:00 الی10:30 از رادیو تهران پخش میشود.
می توانید در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است