شش نقطهای كه دست روشندلان را در دست كتاب قرار میدهد
به مناسبت 24 مهر روز عصای سفید بیننده بخش كوتاهی از برنامه «بام تهران» باشید.
روز جهانی عصای سفید در 15 اكتبر هر سال ( مطابق با 24 مهر در ایران ) گرامی داشته میشود. روزی برای حمایت و آگاهی بخشی درباره حقوق افراد نابینا و كمبینا و گسترش شناخت عمومی از مشكلات و توانایی های این افراد است.
عصای سفید نمادی از استقلال و توانمندی افراد نابینا است.
خط بریل، الفبایی است كه به نابینایان كمك میكند همانند افراد عادی خواندن و نوشتن را بیاموزند. برای استفاده از این نوع خط به حس لامسه نیاز است.
تاریخچه خط بریل به قرن نوزدهم میلادی بر میگردد. لویی بریل كه در 3 سالگی نابینا شده بود، این خط را در سال 1824 زمانی كه دانشجوی موسسه ملی كودكان نابینا بود، اختراع كرد.
«خط بریل» سیستم لمسی نوشتن و خواندن با نقاط برجسته است كه توسط افراد نابینا و كم بینا استفاده میشود. مخترع این خط، «لویی بریل»، یك مرد نابینای فرانسوی بود. او الفبای لامسه را ایجاد كرد تا بتواند بخواند و بنویسد. حالا خط بریل، سیستم نوشتاری پذیرفته شدهی جهانی است كه برای افراد نابینا استفاده میشود.
این خط شامل كدی از 63 كاراكتر است كه هر كدام از یك تا 6 نقطه برجسته تشكیل شده است و در یك ماتریس یا سلول شش موقعیتی مرتب شدهاند. حروف بریل در خطوط روی كاغذ نقش بسته و با گذاشتن انگشتان دست از روی دستنوشته خوانده میشود و موقعیتهای نقطه را از یك، دو، سه به سمت پایین در سمت چپ و چهار، پنج، شش به سمت پایین در سمت راست شمارهگذاری میكرد.
«والتین آوی» فرانسوی نخستین كسی بود كه كاغذ را به عنوان وسیلهای برای مطالعه برای نابینایان برجسته كرد. چاپ حروف معمولی، او را به سمت ابداع شكل برجسته و ساده برای دیگران كه توانایی دیدن ندارند، سوق داد.
برنامه «بام تهران» كاری از گروه فرهنگ و جامعه است كه شنبه تا چهارشنبه از ساعت 6:00 الی 8:50 از رادیو تهران پخش میشود.
می توانید در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است