آخانی استاد دانشگاه تهران گفت: 18 نفر از اساتید دانشگاه و 2 انجمن علمی، شكواییهای را در خصوص آبگیری سد چمشیر به دفتر دیوان عالی كشور تسلیم كردند؛ امیدواریم دستگاه قضایی این مساله را با جدیت پیگیری كند.
چمشیر، سدی در جنوب شرقی گچساران استان كهگیلویه و بویراحمد كه مطالعات آن در سال 1381 به اتمام رسیده است. هدف از ساخت این سد، تامین آب زمینهای كشاورزی پاییندست، تولید انرژی برقآبی، ساخت دهكده گردشگری و فراهم شدن زمینه پرورش ماهی و كنترل سیلاب مخرب رودخانه زهره بود.
فعالان محیط زیست و آب كشور معتقدند این سد در صورت آبگیری میتواند فاجعهای چون سد گتوند را رقم بزند؛ سدی كه انحلال نمك در آب دریاچهاش، شاید كمترین خطر قابل پیشبینی در موردش باشد. در صورت آبگیری، این سد پنجمین سد بزرگ كشور خواهد بود كه وظیفه آبرسانی و تامین برق را به عهده میگیرد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، حسین آخانی گیاهشناس و استاد دانشگاه تهران در گفت و گو با «پارك پردیسان» اظهار داشت: خبر منتشر شده مبنی بر آبگیری سد چمشیر درست است؛ این سد از 26 دیماه آبگیری شده و هم اكنون عمق آب در این سد به 60 متر رسیده است.
وی افزود: علی سلاجقه رئیس سازمان محیط زیست پنجم دیماه سال جاری درخصوص آبگیری سد چمشیر نامهای به رئیس جمهور نوشته بودند و تاكید كرده بوند كه تا پایان تحقیقات آبگیری این سد انجام نشود؛ همچنین نصرالله پژمانفر رئیس كمیسیون اصل 90 مجلس شورای اسلامی نیز در نامهای به معاون اول رئیس جمهور خاطر نشان كردند كه آبگیری این سد نباید انجام شود؛ و تصریح كردند كه نباید كاری كرد كه جبران ناپذیر باشد. مخبر معاون اول رئیس جمهور نیز در نامه ای به وزیر نیرو اعلام كرده بود كه آبگیری این سد نباید انجام شود؛ بر خلاف مخالفتهای مقامات مسئول آبگیری این سد انجام شد.
آخانی گیاهشناس با تاكید بر اینكه چرا باید اشتباهات خودمان را تكرار كنیم؟ یادآور شد: با آبگیری سد چمشیر؛ فاجعه آغاز شده است؛ گونههای گیاهی این منطقه در حال از بین رفتن است. چندی پیش گونه گیاهی جدیدی در این منطقه یافت كردم و این گیاه را به نام زاگرس نامگذاری كردم كه با آبیگیری سد چمشیر ممكن است این گونه گیاهی نیز برای همیشه از بین برود.
وی یادآوری كرد: مطالعات محققان در این منطقه هنوز به اتمام نرسیده است؛ باستانشناسان حدود 140 منطقه باستانی در این منطقه كشف كردند و هنوز مطالعات خود را به پایان نرساندهاند.
استاد دانشگاه تهران تاكید كرد: رودخانه بابا كلان به رودخانه زهره ریخته میشود؛ در بازدیدی كه از این رودخانه داشتم لایههای نمك در این رودخانه مشاهده كردم. شوری این رودخانه70 برابر شوری آب رودخانه زهره بود. با این همه شواهدی كه وجود دارد نمیدانم چرا مسئولان دست به چنین اقدامی زدند. طبق پیشبینیها با آبگیری این سد كیفیت آب رودخانه زهره بدتر خواهد شد كه این اتفاق نیز رخ داده است.
این فعال محیط زیست یادآور شد: طی روزهای گذشته 18 نفر از اساتید دانشگاه و دو انجمن علمی شكواییهای را در خصوص آبگیری سد چمشیر به دفتر دیوان عالی كشور تسلیم كردیم؛ امیدواریم دستگاه قضایی این مساله را با جدیت پیگیری كند.
آخانی اظهار داشت: سازندگان سد اگر به دنبال خدمت به مردم هستند به جای ساختن سد و خشكاندن رودخانههای كشور؛ فكری به حال آلودگی پایتخت كنند و بودجه و سرمایههای خود را صرف توسعه حمل و نقل عمومی پایتخت كنند؛ نه اینكه با ساختن سد به دنبال خشكاندن رودخانههای كشور یكی پس از دیگری باشند.
مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
كانال رادیو تهران را در پیام رسان بله به نشانی @tehran360 جستجو كنید.
علاقهمندان می توانند برنامه های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.
*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.