شش نقطه پنجشنبه و جمعه از ساعت 15:30 به مدت 25 دقیقه

گفت وگو با زوج نابینای رادیو تهران: در دنیای یك نابینا، دورنگی دیده نمی شود

اشكان آذر ماسوله جوان 30 ساله نابینا معتقد است دنیای نابیناها با دنیای مردم بینا هیچ تفاوتی ندارد و یك جوان نابینا با انگیزه‌ای بیشتر و امید بیشتری به آینده گام بر می‌دارد.

1398/11/26
|
15:12
|

علاقه اشكان آذر ماسوله به رادیو پای او را به این رسانه گرم باز كرد و امروز به‌عنوان تهیه‌كننده و برنامه‌ساز در رادیو تهران فعالیت می‌كند. الهه قائدی جوان 32 ساله كه نیمه بینا است پس از آنكه توانست به خانواده ثابت كند یك جوان نابینا هم توانمند است با اشكان ازدواج كرد. این زوج جوان در كنار هم زیبایی‌ها را با چشم دل حس می‌كنند.

علاقه‌مندی به رادیو از كجا شكل گرفت؟

اشكان: مادرزاد نابینا به دنیا آمدم و خیلی زود فهمیدم كه با بقیه تفاوت دارم. البته من تنها نبودم و برادر بزرگترم هم مثل خودم نابیناست و این مشكل ژنتیكی است. وقتی متوجه شدم كه نمی‌توانم ببینم با گوش‌هایم با اطراف ارتباط گرفتم. به همه صداها با دقت گوش می‌دادم و حافظه خوبی هم داشتم. از گوشه نشینی و زانوی غم بغل گرفتن بدم می‌آمد و دوست داشتم مثل همه بچه‌ها بازی كنم و شاد باشم. رادیو دوست صمیمی من بود و از كودكی همیشه رادیو خانه ما روشن بود و به برنامه‌های مختلف آن گوش می‌دادم. همین علاقه باعث شد تا در همه مسابقه‌های رادیویی شركت كنم یا به‌عنوان شنونده تماس بگیرم و درباره برنامه نظر بدهم.

وقتی صدای من از رادیو پخش می‌شد حس عجیبی پیدا می‌كردم. آن روزها خودم را به‌عنوان گوینده پشت میكروفون و درحال اجرای برنامه تصور می‌كردم. كم‌كم با بچه‌های رادیو و مجری‌های برنامه‌های مختلف دوست شدم. همین دوستی باعث شد تا سال 81 به‌عنوان طراح سؤالات برای مسابقات رادیو ورزش شروع به كار كنم. برای این مسابقات، سؤالات ورزشی طراحی می‌كردم و سال‌ها این همكاری ادامه داشت تا اینكه سال 86 و در سن 18 سالگی به‌عنوان گزارشگر مسابقات ورزشی نابینایان با رادیو ورزش همكاری كردم. گزارشگری حس خیلی خوبی به من می‌داد و در ابتدای سن جوانی احساس می‌كردم خیلی زود بزرگ شده‌ام.

چطور وارد عرصه برنامه‌سازی رادیویی شدی؟

سال 88 اولین طرح برنامه رادیویی را نوشتم و سال 90 اولین برنامه خودم را به‌نام شكوه اراده كه برای روز جهانی عصای سفید ساخته شده بود اجرا كردم. این اولین اجرای من بود و امروز 7 سال از آن روز می‌گذرد. سال‌ها در رادیو فصلی و رادیور ورزش برای معلولان برنامه ساختم و سال 94 بود كه طرح برنامه 6 نقطه را برای رادیو تهران نوشتم و شهریور 95 اولین برنامه آن روی آنتن رفت. این برنامه هفته‌ای یك بار جمعه شب‌ها از ساعت 22:30 پخش می‌شود، این موفقیت بزرگی برای من بود. از اسفند سال گذشته هم به‌عنوان كارشناس ورزشی و گزارشگر با یك تلویزیون اینترنتی همكاری می‌كنم و مسابقات نابینایان را گزارش می‌كنم. من تنها گزارشگر ورزش نابینایان هستم و به‌عنوان كارشناس ضمن تحلیل رقابت‌های ورزشی نابینایان مسابقات والیبال، گلبال و... نابینایان را هم گزارش می‌كنم.

جوان نابینا چه تفریحی دارد و روزش چگونه سپری می‌شود؟

تفریح جوانان نابینا هیچ تفاوتی با جوانان بینا ندارد. آنها هم عاشق قدم زدن در طبیعت، سیگار كشیدن و رفتن به كافه و مكان‌های تفریحی هستند. شاید تنها تفاوت یك نابینا با افراد بینا در نوع استفاده از بقیه حواس باشد. اگر ما چشم نداریم اما می‌توانیم همه زیبایی‌ها و خوبی‌ها را حس و گاهی لمس كنیم. اگر جوان نابینا از گوشه نشینی و انزوا خارج شود، می‌تواند به‌عنوان یك عضو از جامعه با دیگران ارتباط برقرار كند. امروزه جوانانی كه توانایی دیدن دارند وقتی كنار هم هستند به جای صحبت، ساعت‌ها در گوشی‌های‌شان غرق می‌شوند ولی یك جوان نابینا براحتی با دیگران ارتباط برقرار می‌كند و می‌تواند همصحبت بسیار خوبی باشد. جوان نابینا یكی است مثل همه با این تفاوت كه در دنیای یك جوان نابینا دورنگی وجود ندارد. اگر افراد بینا زیبایی‌های اطراف را می‌بینند ما آن را حس می‌كنیم، لمس می‌كنیم و بو می‌كنیم. جوان یعنی دنیایی از شادابی و انرژی و نشاط كه جامعه باید از این انرژی استفاده كند. این انرژی در جوانان نابینا چند برابر است اما متأسفانه هیچ اهمیتی به این انرژی و پتانسیل داده نمی‌شود.

چطور با همسرت آشنا شدی و خانواده همسرت چه واكنشی به درخواست ازدواج تو داشتند؟

سه سال قبل وقتی همراه با گروه برنامه‌ساز برای بررسی وضعیت معلولان و نابیناها به استان‌های مختلف سفر می‌كردیم در سفر مشهد با همسرم آشنا شدم. در انجمن نابینایان فعالیت می‌كرد و در این سفر حضور داشت. همسرم تنها فرزند خانواده است و نیمه بیناست. بعد از آشنایی، به‌عنوان برنامه‌نویس و دستیار تهیه‌كننده و كارگردان در برنامه‌های رادیویی ما حضور پیدا كرد.

در كنار او برنامه بخوبی تولید می‌شد. وقتی به خواستگاری‌اش رفتم خانواده همسرم ابتدا موافق نبودند. به هرحال تنها فرزند خانواده بود و آینده دخترشان برای آنها بسیار مهم بود. سه سال طول كشید تا اینكه موافقت كردند. به‌عنوان یك جوان نابینا احساس خوشبختی می‌كنم و هرچند گاهی در تنهایی از اینكه چشمانم نمی‌بیند گلایه كرده‌ام اما از اینكه در كنار همسرم زندگی پر نور و عاشقانه‌ای دارم خوشحالم.

- به‌عنوان دختری كه با وجود كم بینایی زندگی در كنار یك جوان نابینا را انتخاب كردی، بهتر از هركسی می‌توانی بگویی دنیای جوانان نابینا چه تفاوتی با دیگران دارد؟
الهه: من تنها فرزند خانواده هستم و به‌دلیل بیماری آلبینیسم یا زالی نیمه بینا شدم. وقتی اشكان به خواستگاری‌ام آمد، پدر و مادرم از اینكه بخواهند تنها فرزندشان را به دست یك جوان نابینا بسپارند نگران بودند. اما من به اشكان ایمان داشتم و می‌دانستم او توانایی اداره یك زندگی مشترك را دارد و سرانجام توانست این توانایی‌ها را به خانواده‌ام ثابت كند. من در مدارس عادی درس خوانده‌ام و فارغ‌التحصیل كارشناسی حسابداری هستم.

بعد از فارغ‌التحصیلی به‌عنوان مسئول روابط عمومی در انجمن نابینایان مشغول به كار شدم. كار در این انجمن باعث شد تا بخوبی با توانایی‌ها و دنیای افراد نابینا آشنا شوم. یك جوان نابینا هیچ مشكلی جز ندیدن ندارد و به نظر من ندیدن هم مشكل نیست. بالا بردن انگیزه جوانان نابینا به اطرافیان بستگی دارد. وقتی در جمع با یك نابینا مواجه می‌شویم برای صحبت كسی را كه می‌بیند انتخاب می‌كنیم و تصور می‌كنیم كسی كه نمی‌تواند ببیند دركی هم ندارد و حتی نمی‌تواند بشنود و این امر باعث پایین آمدن اعتماد به نفس فرد نابینا می‌شود.

روزهای یك دختر نابینا چگونه می‌گذرد؟

جوان باید پویا و با نشاط باشد و به نظر من سن شناسنامه‌ای نمی‌تواند ملاك جوانی درنظر گرفته شود. در بین نابینایان كسانی هستند كه با وجود سن بالا اما دل بسیار جوانی دارند. دختران نابینا بسیار با استعداد و توانمند هستند و باید این عرصه به آنها داده شود تا خودشان را نشان دهند.

من از نوجوانی داستان كوتاه می‌نوشتم و علاقه زیادی به نویسندگی داشتم و همین امر باعث شد به‌دنبال علاقه‌ام بروم. نباید یك دختر جوان تنها به‌دلیل نابینا بودن در كنج خانه بماند. او هیچ تفاوتی با دیگر دخترها ندارد و می‌تواند همه مسائل اطراف را از راه‌های دیگر بهتر درك كند.

من از اینكه می‌توانم در رادیو مانند دیگر برنامه‌نویس‌ها كار كنم، خوشحالم و امیدوارم روزی جامعه به این درك برسد كه جوانان نابینا هم می‌توانند در سازندگی كشور نقش داشته باشند.

مخاطبان در محدوده استان تهران از طریق موج اف.ام ردیف 94 مگاهرتز و ای.ام ردیف 1332 كیلوهرتز شنونده ما خواهند بود.
همچنین شنوندگان از سرتاسر كشور هم می توانند شبكه رادیویی تهران را از طریق گیرنده های دیجیتال(ست تاپ باكس) دریافت كنند.

#تهران 360
#تهران360
#تهران_360
#tehran360
#tehran_360
#tehraan360
#tehraan_360

دسترسی سریع
شش نقطه