مدیرعامل بنیاد فرهنگی البرز گفت: سازمان اوقاف در دوره اخیر با توجه به شعار سال موضوع وقف علمی را در دستور كار خود قرار داده است تا وقف علمی را به سمت حمایت از شركتهای دانشبنیان سوق بدهد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، حیدر ارشدی مدیرعامل بنیاد فرهنگی البرز وابسته به سازمان اوقاف در گفتو گو با "تهران من" رادیو تهران درخصوص سنت حسنه وقف علمی گفت: سنت حسنه وقف از گذشته تا كنون در حوزههای مختلفی و با نیت متفاوتی مورد توجه خیرین بوده است و همواره خیرین بخشی از اموال خود را برای پاسخ به نیاز روز جامعه وقف كردند.
"ربع رشیدی" بزرگترین مجتمع موقوفه آموزش طب، در قرن 8 هجری بود
وی اظهار داشت: آنچه در دوران معاصر كمتر مورد توجه قرار گرفته است وقف علمی است. وقف علمی از جمله عوامل مهم رشد و شكوفایی در ادوار گذشته تاریخ تمدنی كشور ایران بوده است. به عنوان مثال "ربع رشیدی" در تبریز، بزرگترین مجتمع آموزشی وقفی در قرن هشتم هجری بود كه از محل وقف افراد اداره میشد و افزاد از تمام نقاط دنیا به این مكان میآمدند و علم آموزی میكردند و به عنوان طبیب به نقاط مختلف دنیا میرفتند.
سنت وقف پیش از اسلام نیز وجود داشت
ارشدی تاكید كرد: سنت وقف توسط دین اسلام آورده نشده است؛ بلكه در ادیان پیش از اسلام این كار نیك وجود داشته و دین اسلام بر این كار نیك صحه گذاشته و بر آن تاكید كرده است.
وقف علمی سوق دادن جامعه به ایجاد موقوفات جدید در جهت توسعه علم و فناوری است
مدیرعامل بنیاد فرهنگی البرز افزود: وقف علمی سوق دادن جامعه به ایجاد موقوفات جدید در جهت توسعه علم و فناوری با هدف حمایت از نخبهها و جامعه علمی است. از مصادیق وقف علمی میتوانیم به مدارس، دانشگاهها، مراكز پژوهشی، جوایز علمی، حمایت از نخبگان، تجاری سازی فناوریها و حمایت از استارت آپها اشاره كنیم.
بنیاد فرهنگی البرز، یكی از نمونههای موفق موقوفه علمی در كشورمان است
بنیاد فرهنگی البرز، یكی از نمونههای موفق موقوفه علمی در كشورمان است كه این بناید 60 سال پیش توسط زنده یاد حسینعلی البرز وقف شد. نیت ایشان این بود كه برای حمایت از نخبگان و برترینهای علمی كشور همه ساله جایزهای با عنوان جایزه البرز موسوم به نوبل ایرانی از سطح دانش آموزی تا دانشجویان و مخترعان و دانشمندان به آنها اعطا شود.
جایزه البرز موسوم به" نوبل ایرانی" از محل یك موقوفه تامین میشود
وی با اشاره به اینكه جایزه البرز قدیمیترین جایزه علمی ایران است، گفت: جایزه البرز موسوم به نوبل ایرانی از محل یك موقوفه تامین میشود. این بنیاد در سال 1401 بالغ بر 6 میلیارد تومان جایزه نقدی به برترینهای كشور داده است و این نشان میدهد وقف علمی تا چه میزان میتواند در ارتقا و رشد علمی كشور اثرگذار باشد.
ارشدی در پاسخ به این پرسش كه آیا این بنیاد از نخبهها حمایت مالی میكند یا خیر؟ اظهار داشت: خیر، واقف بنیاد فرهنگی البرز در اساسنامه ذكر كرده است كه ماموریت این بنیاد تنها اعطای جایزه به برترینها است. كاركرد این بنیاد به نوعی حمایت از فرد نخبه از طریق اعطای جایزه مالی است.
توسعه وقف علمی در دستور كار سازمان اوقاف قرار دارد
وی اظهار داشت: در دوره اخیر موضوع وقف علمی در دستور كار سازمان اوقاف قرار گرفته تا وقف علمی را به سمت حمایت از شركتهای دانش بنیان كه شعار امسال نیز در این راستا نامگذاری شده است سوق بدهد.
جایزه البرز در بخش دانش آموزی اواسط آبان برگزار می شود
وی در پاسخ به این پرسش كه نخبگان بنیاد فرهنگی البرز بر چه اساسی انتخاب میشوند؟ اظهار داشت: سالانه دو فراخوان مجزا توسط این بنیاد منتشر میشود و دانش آموزان، دانشجویان، مخترعان و دانشمندان با مشاهده فراخوان بر اساس شاخصها و آیین نامهها مدارك و مستندات خود را به دبیرخانه ارسال میكنند كه پس از بررسی این مدارك نفرات واجد شرایط به بخش داوری و پس از آن نفرات برتر انتخاب میشوند. در نیمه آبان ماه سال جاری مراسم شصتمین جایزه البرز در بخش دانش آموزی را داریم كه از 60 نفر از دانش آموزان برتر سراسر كشور به صورت ملی تقدیر خواهد شد.
مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
ما را در اینستاگرام و دیگر شبكههای اجتماعی با شناسه tehraan360@ پیدا و همراهی كنید.
همچنین علاقهمندان می توانند برنامه های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.
*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.