شاكری كارشناس اقتصادی گفت: اگر دولت به زمینهایی كه در اختیار دارد نگاه انتفاعی داشته باشد، علاوه بر اینكه عرضه مسكن به سرعت افزایش پیدا میكند، میتواند رفتار حمایتی در بازار اجاره و تملك مسكن داشته باشد.
عامل اصلی نوسانات ارز، فشار تقاضا در بازار حواله بود
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران؛ مجید شاكری كارشناس اقتصادی و استاد دانشگاه در گفت و گو با "تهران من" رادیو تهران درخصوص نوسانات بازار ارز گفت: به اعتقاد من فشار تقاضا در بازار حواله دلیل اصلی نوسانات بازار ارز است؛ علت ابتدایی آن هم این است كه با نزدیك شدن به پایان سال میلادی تجار باید حساب تجاری خود را ببندند و از سوی دیگر چشم اندازها چه در حوزه مذاكرات هسته ای و چه تنشهای داخلی منفی تر شده است در نتیجه این موارد عامل دومی برای این است كه تجار سعی دارند حساب ها خود را هر چه سریع تر ببندند.
با تزریق دِرهَم به بازار، نرخ ارز در بازار كاهش پیدا كرد و این نشان داد تحلیل فشار تقاضا در بازار حواله درست است.
ایران باید ساختار رسمی پرداختهای خود را احیا كند
وی در ادامه افزود: به طور طبیعی افزایش تقاضای حواله در پایان سال میلادی سپری خواهد شد ولی باید ببینیم در آینده مساله دیگری برای افزایش نرخ ارز به وجود خواهد آمد یا خیر؟ در نهایت كشوری با ویژگیهای ایران باید راهی برای احیای ساختار رسمی پرداختهای خود پیدا كند.
شاكری افزود: مادامی كه ارز ناشی از صادرات صرف خروج سرمایه شود و مشكلات تامین ارز واردات كالاهای اساسی برطرف نشود به صورت مداوم با این تنشها مواجه خواهیم بود. اگر من جای بانك مركزی بودم اولویتم در چنین شرایطی رونمایی از اوراق سكه و یا ارز و یا چك الكترونیك نبود؛ بلكه تلاش میكردم از تمام ابزارهای خود استفاده كنم تا ساختار پرداخت رسمی كشور را بار دیگر احیا كنم.
عرضه اوراق ارز دیجیتال در دوره تنش ارزی منطقی نیست
این كارشناس اقتصادی در پاسخ به این پرسش كه رئیس كل بانك مركزی اعلام كردند كه به زودی اوراق ارزی دیجیتال عرضه میشود؛ تحلیل شما در اینباره چیست؟ اظهار داشت: ممكن است مناسب باشد اما وقتی مساله اصلی تقاضای حواله است چرا باید تمركزمان بر روی چنین موضوعی باشد. اگر من در این حوزه تصمیم گیر بودم این موضوع را در اولویت قرار نمیدادم، ضمن اینكه تجربههای قبلی مثل سپردههای ریال پایه ارزی و تلاش دولتهای قبلی در این حوزه را مرور میكردم و سپس به عنوان یك ابزار این شیوه را در دوره تنش ارزی معرفی میكردم.
فروش اسكناس زیر قیمت بازار كمكی به كنترل نرخ ارز نمیكند
شاكری تصریح كرد: اگر بنا بود بانك مركزی از ابزاری استفاده كند تا نرخ ارز را كنترل كند، اولویت این بود كه از ابزارهای موجود بهترین استفاده را بكند. 30 بار بعد از انقلاب تست شده است كه فروش اسكناس زیر قیمت بازار كمكی به كنترل نرخ ارز نمیكند و معكوس این عملكرد تست شده است اگر نرخ فروش اسكناس را به نرخ بازار بچسبانیم، بالای این نرخ بفروشیم و زیر آن نرخ بخریم رهبری بازار را بدست میآوریم این الگو سال 97 و 98 انجام شد و موفقیت آمیز بود و منجر به كنترل نرخ ارز در این بازه زمانی شده بود.
تغییر مسئولان زمانی كه منجر به تغییر ایده شود؛ نتیجه بخش خواهد بود
وی در ادامه این گفت و گو در پاسخ به این پرسش كه آیا تغییر وزرا مشكلات حوزه مسكن را حل میكند یا خیر؟ گفت: تغییر افراد؛ تغییری در سیاست كلی دولت ایجاد نمیكند. تغییر افراد زمانی كه منجر به تغییر ایده شود نتیجه بخش خواهد بود.
بارها به دولت اعلام كردیم ساخت مسكن ارزان با زمین رایگان؛ شدنی نیست
این استاد دانشگاه خاطرنشان كرد: زمانی كه دولت ایده ساخت مسكن با وام ارزان و زمین رایگان را مطرح كرد، من و بسیاری از فعالان این حوزه به طور پیاپی اعلام كردیم كه این طرح شدنی نیست؛ امروز سال 88 و 87 نیست و تورم در كشور خیلی بالاتر از حد میانگین است. چگونه میشود در چنین شرایطی بانكها بتوانند برای ساخت مسكن وامهای كلان بدهند؟ این صحبتها یك سال پیش مطرح شد ولی دولت میخواست حتما این شیوه را تست كند تا در نهایت به این نتیجه برسد كه اجرای این طرح امّا پذیر نیست.
بهترین نگاه حمایتی به دارایی دولت، نگاه انتفاعی است
شاكری در ادامه افزود: آیا امروز روشی داریم كه بتواند مشكلات موجود را حل كند؟ بله وجود دارد؛ بهترین نگاه حمایتی به دارایی دولت، نگاه انتفاعی است؛ یعنی اگر دولت به زمین در اختیارش نگاه انتفاعی داشته باشد هم سرعت عرضه مسكن زیاد میشود و هم دست دولت برای رفتار حمایتی در بازار اجاره و تملك مسكن باز میشود. این پیشنهاد با شیوه ای كه وزارت راه تاكنون طی كرده است 180 درجه اختلاف دارد.
نیازمند 1 میلیون واحد مسكونی بودیم ولی 350 هزار واحد مسكونی ساختیم
وی درپاسخ به این پرسش كه دكتر شكوهی عضو هیات علمی دانشگاه علم و صنعت بهترین راه حل موثر برای حل مشكلات حوزه مسكن را اخذ مالیات دقیق از خانه های خالی و صاحبان خانه های دوم عنوان كردند؛ نظر شما در اینباره چیست؟ گفت: من با اظهارات ایشان كاملا مخالفم. ما به شدت دچار فقر بافت مسكونی مناسب هستیم. طی 5 سال گذشته برای پاسخگویی به نیازهای ناشی از ازدواج، طلاق و بازسازی بافتهای فرسوده نیازمند 1 میلیون واحد مسكونی بودیم در حالی كه 350 هزار واحد مسكونی ساختیم این اعداد واقعی است.
مادامی كه در سطح عرضه چشم انداز تغییر نكند هزینههای ناشی از مالیات به موجرها و مالكین بعدی تحمیل میشود.
علت اصلی كاهش ساخت مسكن؛ گرانی زمین است نه مصالح
شاكری در پاسخ به این پرسش كه به اعتقاد شما تولید انبوه مسكن باید ادامه داشته باشد؟؛ آیا با قیمت فعلی مصالح ساختمانی امكان پذیر است؟ گفت: علت اصلی كاهش ساخت مسكن مصالح نیست؛ بلكه افزایش قیمت زمین است. افزایش عرضه زمین شهری به نحوی كه منجر به ایجاد بافت مسكونی جدید شود میتواند منجر به رفع این مشكل شود.
دولت نه میتواند و نه باید مسكن بسازد
شاكری افزود: میتوانیم زمینهای داخل بافت چسبیده به شهر را به همراه طرح شهری به عنوان آورده دولت در صندوق ابزار و مستقلات قرار دهیم و دولت كنار برود در این طرح دولت مسكن نمیسازد و صرفا زمین عرضه میكند. بعد از انقلاب در سالهای 83 و 84 طرحی با طرح مسكن انبوه سازان داشتیم كه دولت زمین عرضه میكرد و انبوهسازان مسكن میساختند در آن زمان بود كه علاوه بر قیمت حقیقی مسكن قیمت اسمی مسكن هم كاهش پیدا كرد.
دولت نه میتواند و نه باید مسكن بسازد؛ اما حتما باید یك بازیگر فعال در حوزه افزایش عرضه زمین شهری برای ساخت مسكن باشد.
با افزایش عرضه زمین شهری برای ساخت مسكن؛ قیمت مسكن كاهش پیدا میكند
این كارشناس اقتصادی در ادامه در پاسخ به این پرسش كه اگر مقدماتی كه شما مطرح كردید فراهم شود چشم انداز بازار مسكن را چگونه پیشبینی میكنید؟ اظهار داشت: اگر عرضه زمین شهری ولو برای ساخت 350 تا 400 هزار واحد مسكونی افزایش پیدا كند به راحتی قیمت حقیقی مسكن نسبت به رشد تورم كاهش پیدا میكند. مساله فعلی مسكن كمبود عرضه است.
شاكری در پایان در پاسخ به اظهارات حسینی كارشناس مجری برنامه مبنی بر اینكه متاسفانه عده ای در منطقه 22 با تشكیل تعاونیهای غیر معتبر جولان میدهند و از امتیاز زمین برخوردار میشوند؛ گفت: به همین دلیل است كه تاكید میكنم دولت برای ساخت و ساز مسكن باید زمینها را در قالب مشاركت عرضه كند؛ زیرا مشاركت ادبیات مشخصی دارد.
مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
ما را در اینستاگرام و دیگر شبكههای اجتماعی با شناسه tehraan360@ پیدا و همراهی كنید.
همچنین علاقهمندان می توانند برنامه های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.
*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است