تهران ما،سلامت شنبه تا چهارشنبه از ساعت 10:35 به مدت 15 دقیقه

رادیو تهران

تهران ما سلامت

چه افرادی شرایط اهدای خون دارند؟+فایل صوتی

دكتر مجید مسلمی معاون اداره كل انتقال خون استان تهران با حضور در استودیو پخش زنده رادیو تهران در روز سه شنبه 24 خرداد به مناسبت «روز جهانی اهداكنندگان خون» درباره شرایط اهدای خون با برنامه «تهران ما سلامت» گفت و گو كرد.

1401/03/25
|
13:48
|

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، معاون اداره كل انتقال خون استان تهران با اشاره به اینكه 14 ژوئن روز جهانی اهداكنندگان خون است گفت: 14 ژوئن سالروز تولد كارل لندشتاینر، زیست‌شناس اتریشی برنده جایزه نوبل فیزیولوژی و پزشكی در سال 1930 به خاطر كشف گروه‌های خونی است. در این روز از اهداكنندگان خون در سراسر جهان تقدیر می‌شود و برنامه‌هایی برای دلایل لزوم اهدای خون و حیات بخشی آن اجرا می‌شود. در كشور ما هم در این روز جشنی در سازمان انتقال خون برپا می‌شود و از افراد و نهادهای دخیل در امر اهدای خون و فرآورده‌های خونی، تجلیل می‌شود.

وی گفت: 14 ژوئن روز جهانی اهداكنندگان خون است اما 9 مرداد روز ملی انتقال خون در ایران است كه به مناسبت تاسیس سازمان انتقال خون در ایران نامگذاری شده است.

دكتر مسلمی در توضیح لزوم اهدای خون در جوامع گفت: اگرچه تكنولوژی بسیار پیشرفت كرده اما هنوز جایگزین مناسبی برای خون و فرآورده های خونی وجود ندارد. تكیه گاه بیماران نیازمند به خون و فرآورده های خونی، اهداكنندگان خون هستند.

وی تاكید كرد: فرآورده‌های خونی از حیات‌بخش‌ترین داروها هستند و تهیه آن الزامات شركت‌های دارویی را می‌طلبد.

معاون اداره كل انتقال خون استان تهران بر صداقت اهداكننده خون با پزشك مشاور به عنوان یكی از ركن‌های اصلی انتقال خون تاكید كرد و گفت: آزمایش هایی بر روی خون‌های اهدایی انجام می‌شود. بیماریهای ویروسی برای تشخیص نیاز به زمان دارند به همین دلیل پزشك مشاور برای اطمینان از سلامت خون اهدایی در باره رفتارهای پرخطر از داوطلب پرسش می‌كند . ایران یكی از سالم‌ترین خون‌های اهدایی جهان را دارد.

وی خاطرنشان كرد: بیماری مالاریا در بخش‌های كوچكی از كشور ما و برخی نقاط جهان وجود دارد. بر اساس قوانین، افرادی كه به این نقاط سفر كرده باشند تا یك سال نمی‌توانند خون اهدا كنند.

این مقام مسئول در سازمان انتقال خون با تاكید بر اینكه خانم ها هم می‌توانند خون اهدا كنند گفت: در بدو مراجعه یك خانم برای اهدای خون، تست هموگلوبین گرفته می‌شود.اگر هموگلوبین خون وی بیش از 13 میلی گرم در دسی لیتر باشد مطمئنا دچار كم‌خونی نخواهد شد و اگر كمتر باشد پزشك از وی خون نخواهد گرفت.

دكتر مسلمی در خصوص ابعاد كیسه های خون اظهار داشت: كیسه های استاندارد كشور ما ابعاد ثابت دارد. حدود 450 سی سی خون در آنها جمع می شود البته بر اساس توصیه پزشك این مقدار خون می‌تواند از 405 تا 495 سی سی تغییر كند. در حال حاضر امكان پلاسماگیری هم داریم اما با توجه به دستورات كلی، پلاسمای خون از خون‌های اهدایی ساخته می‌شود. در حال حاضر پلاكت از خون افراد دریافت می‌شود كه با اهدای كامل خون متفاوت است و در روز حدود 50 واحد پلاكت از داوطلبان دریافت می‌شود. در این روش داوطلبان اهدای پلاكت، در بازه زمانی حدود 1.5 ساعت، طی فرآینده پلاكت خون خود را اهدا و مابقی خون و عناصر آن به بدن بازگردانده می شود.

وی با تاكید بر اینكه 100 درصد پلاكت مورد نیاز بیماران كشور در سازمان انتقال خون تهیه می‌شود، افزود: بیماران سرطانی و بیمارانی كه به دلایلی مشكلات پلاكت دارند نیازمند پلاكت هستند. اهدای پلاكت برای افراد كم خون مقدور نیست.

معاون اداره كل انتقال خون استان تهران تصریح كرد: از اتباع غیر ایرانی هم كه كارت آمایش دارند، خون گرفته می‌شود .

دكتر مسلمی با اشاره به كم بودن فراوانی گروه خونی o منفی افزود: افرادی كه گروه خون o منفی دارند واجب است خون بدهند. غلظت خون در صورت صلاحدید پزشك مشاور منع اهدا ندارد. افرادی كه تالاسمی مینور دارند هم می توانند در صورت داشتن هموگلوبین بیش از 12.5 و صلاحدید پزشك مشاور خون بدهند.

وی در پاسخ به اینكه چرا برخی افراد توسط سازمان انتقال خون از اهدای خون منع می‌شوند؟ گفت: درمانگاه پیگیری اداره انتقال خون تهران در خیابان وصال شیرازی هر روز به جز جمعه‌ها و روزهای تعطیل از ساعت 8 تا 14 پاسخگوی افراد برای پیگیری پرونده و انجام مشاوره است . این افراد می‌توانند با دسترسی به پرونده خود از دلیل منع اهدای خون آگاه شوند.

معاون اداره كل انتقال خون استان تهران با تاكید بر اینكه قند خون بیماران دیابتی در صورتیكه قند خون كنترل شده داشته و عوارض دیابت نداشته باشند می‌توانند خون اهدا كنند. البته به افرادی كه انسولین مصرف می‌كنند اهدای خون توصیه نمی‌شود اما مصرف داروهای قند برای اهدای خون منعی ایجاد نمی‌كند.

وی گفت: افرادی كه سیگار می‌كشند منعی برای اهدای خون ندارند.اما توصیه می‌شود افراد سیگار نكشند.

دكتر مسلمی درباره بیماران صرعی گفت: این افراد برای همیشه از اهدای خون معاف هستند.

وی تاكید كرد: برخی افراد خاص پس از اهدای خون ضعف و سرگیجه اگر این ضعف همیشگی و شدید باشد بهتر است خون ندهند.

معاون اداره كل انتقال خون استان تهران در پایان این گفتگوی رادیویی با اشاره به اینكه در انتقال خون درمان انجام نمی‌شود گفت: حجامت عملی درمانی است و اگر فردی حجامت كرده باشد برای تامین سلامت خون‌های اهدایی تا یك سال از اهدای خون معاف است و سازمان انتقال خون از وی خون نمی‌گیرد.

مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب‌سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
ما را در اینستاگرام و دیگر شبكه‌های اجتماعی با شناسه tehraan360@ پیدا و همراهی كنید.
همچنین علاقه‌مندان می‌توانند برنامه‌های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.

*هرگونه بهره‌برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع‌رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.








دسترسی سریع
تهران ما سلامت