تهران ما،سلامت شنبه تا چهارشنبه از ساعت 10:35 به مدت 15 دقیقه

رادیو تهران

تهران ما سلامت

آیا تب خونریزی‌دهنده كریمه كنگو قابل پیشگیری و درمان است؟+فایل صوتی

رئیس گروه مدیریت بیماری‌های قابل انتقال بین انسان و حیوان وزارت بهداشت با تاكید بر اینكه این بیماری قابل پیشگیری و تا حد زیادی قابل درمان است درباره راهای انتقال و علائم این بیماری توضیحاتی را بیان كرد.

1401/03/31
|
07:01
|

بیماری تب كریمه كنگو از سه راه به انسان سالم منتقل می‌شود
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، دكتر بهزاد امیری رئیس گروه مدیریت بیماری‌های قابل انتقال بین انسان و حیوان وزارت بهداشت و متخصص بیماری‌های عفونی در گفت و گو با برنامه تهران ما سلامت 28 خرداد ماه با اشاره به اینكه بیماری تب خونریزی دهنده كریمه كنگو(CCHF) بیماری ویروسی و ناقل آن كنه ای سخت به نام هیالوما است گفت: در روش اول، ویروس این بیماری می‌تواند به طور مستقیم از طریق گزش كنه به انسان منتقل شود. روش دوم انتقال از طریق گزش دام توسط كنه و آلوده كردن دام و ذبح توسط انسان و در صورت رعایت نكردن پروتكل های بهداشتی از طریق خون آبه و ترشحات دام آلوده اتفاق می‌افتد.
وی درباره روش سوم انتقال ویروس بیماری تب خونریزی دهنده كریمه كنگو به انسان گفت: ویروس این بیماری می‌تواند از راه ترشحات و خون انسان بیمار به انسان سالم در صورت عدم رعایت پروتكل‌های بهداشتی منتقل شود كه معمولا در خدمات(SETTING) بیمارستانی اتفاق می‌افتد.

علائم تب كریمه كنگو، 5 تا 7 روز پس از ورود ویروس به بدن آغاز می‌شود
این متخصص بیماری‌های عفونی با تاكید بر اینكه این بیماری قابل پیشگیری و تا حد زیادی قابل درمان است ؛ تصریح كرد: علائم بالینی تب كریمه كنگو در طیف وسیعی از موارد بدون علامت تا موارد بسیار شدید با علائم تهدیدكننده حیات دیده می‌شود. در فاز اولیه؛ بیمار 5 تا 7 روز پس از ورود ویروس به بدن با علامت‌هایی همچون تب، لرز، سردرد، درد عضلانی، درد عضلات شكم و كمر، گیجی، حالت تهوع و استفراغ و پرخونی مخاط مواجه می‌شود.

اگر تب كریمه كنگو در مرحله اولیه درمان نشود می‌تواند منجر به مرگ بیمار گردد
وی تاكید كرد: اگر فرد در این مرحله درمان نشده یا به سمت تشدید علائم برود وارد فاز حاد بیماری می‌شود كه فاز خونریزی دهنده است و انتظار داریم خونریزی‌های زیر پوستی، كبودی، خونریزی داخل بافت ملتحمه چشم، مخاط، مجاری بدن و درگیری چند دستگاه بدن روی داده و منجر به شوك و در نهایت مرگ شود.

تب كریمه كنگو بیشتر در افراد جوان و میانسال دیده می‌شود
رئیس گروه مدیریت بیماری‌های قابل انتقال بین انسان و حیوان وزارت بهداشت با اشاره به اینكه این بیماری بیشتر در افراد جوان و میانسال دیده می‌شود اظهار داشت: تب كریمه كنگو با مشاغلی كه با دام در ارتباط هستند بیشتر دیده می شود. دامداران، قصابان، كارگران كشتارگاه، كشاورزان و روستاییان بیشتر در معرض این بیماری هستند.
ذبح دام آلوده بدون رعایت دستورالعمل های بهداشتی خطرناك است

دكتر امیری افزود: با شروع فصل گرم، فعالیت كنه‌ها در طبیعت آغاز و شاهد ابتلاء مواردی به این بیماری هستیم. تب كریمه كنگو برای دام مشكل خاصی ایجاد نمی‌كند و ممكن است علائم چندانی نداشته باشد. در نهایت دام تب مختصری پیدا می‌كند و بدون عارضه بهبود یابد. اما اگر ذبح این دام بدون پروتكل‌های بهداشتی و توسط انسان انجام شود می‌تواند بسیار خطرناك بوده و انسان را مبتلا كند.

پرندگان موجب انتقال تب كریمه كنگو به انسان نمی شوند
وی با تاكید بر اینكه باید گوشت و فرآورده‌های گوشتی را از مراكز مطمئن تهیه كرد؛ در پاسخ به اینكه آیا پرندگان هم نقشی در چرخه انتقال ویروس به انسان با حمل كنه دارند؟ اظهار داشت: پرندگان می توانند عاملی برای انتقال مكانیكی كنه باشند اما پرندگان به این ویروس حساس نیستند و موجب انتقال بیماری به انسان نمی‌شوند.
دكتر امیری درباره آمار ابنلاء به بیماری در كشور گفت: از ابتدای سال تا امروز(شنبه 28 خردادماه)، 22 مورد ابتلاء به تب كریمه كنگو در كشور داشته ایم كه متاسفانه 2 نفر از آنها فوت كرده اند.

لاشه پس از ذبح باید تا 24 ساعت در فضای سرد 4 درجه سانتی‌گراد نگهداری شود
متخصص بیماری‌های عفونی كشورمان در پاسخ به اینكه اگر گوشت یا جگر به مدت 24 ساعت در یخچال بماند و بعد با دستكش قطعه قطعه شود می توان از انتقال احتمالی بیماری تب كریمه كنگو به انسان جلوگیری كنیم؟ گفت: لاشه پس از ذبح باید تا 24 ساعت در فضای سرد 4 درجه سانتی‎گراد نگهداری شود. با جمود نعشی گلیكولیز اتفاق می‌افتد كه موجب پایین آمدن PH خون می شود و این حالت می‌تواند موجب از بین رفتن ویروس شود. در كشتارگاه های صنعتی اینكار انجام می‌شود و در تلاشیم تا اینكار در كشتارگاه های سنتی هم انجام شود.

جگر و امعاء و احشاء دام ذبح شده باید تا 48 ساعت در فضای سرد 4 درجه بماند
وی در پایان این گفتگوی رادیویی از مردم درخواست كرد: گوشت را از مراكز مجاز تحت نظر سازمان دامپزشكی تهیه كنند و یا ذبح دام برای نذورات در كشتارگاه ها انجام شود. به هیچ عنوان دام را در خانه یا معابر عمومی انجام ندهند چون كشتارگاه ها تحت نظر سازمان دامپزشكی هستند. باید توجه كرد گوشت دام ذبح شده باید حداقل تا 24 ساعت در فضای سرد بماند . اما جگر و امعاء و احشاء دام باید تا 48 ساعت در فضای سرد 4 درجه بماند.

مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب‌سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
ما را در اینستاگرام و دیگر شبكه‌های اجتماعی با شناسه tehraan360@ پیدا و همراهی كنید.
همچنین علاقه‌مندان می‌توانند برنامه‌های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.

*هرگونه بهره‌برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع‌رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.

دسترسی سریع
تهران ما سلامت