تهران ما،سلامت شنبه تا چهارشنبه از ساعت 10:35 به مدت 15 دقیقه

رادیو تهران

تهران ما سلامت

2.1 درصد نوجوانان و 4.7 درصد جوانان كشور گرفتار اعتیادند+فایل صوتی

مشاور دبیركل ستاد مبارزه با مواد مخدر تاكید كرد: مصرف تفریحی مواد، فرد را به سمت اعتیاد می‌برد. برقراری ارتباط و صحبت كردن پیرامون رفتار‌های پرخطر؛ مهمترین، كم‌هزینه‌ترین و اثربخش‌ترین، رفتار در ایمن‌سازی و توانمندسازی نوجوانان است.

1401/04/05
|
15:35
|

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، برنامه «تهران ما سلامت» رادیو تهران در روز جهانی مواد مخدر با دكتر حمید صرامی، مشاور دبیركل ستاد مبارزه با مواد مخدر درباره الگوی مصرف مواد مخدر در كشور و دلایل تمایل نوجوانان و جوانان به سمت مواد مخدر گفت و گو كرد.

حشیش، دومین ماده مخدر پرمصرف در كشور است
وی ضمن تبریك این روز و گرامیداشت یاد و خاطره 3 هزار و 850 شهید و 12 هزار و 500 جانباز در راه مبارزه با مواد مخدر در پاسخ به این پرسش كه نوجوانان و جوانان در كشور از كدام مواد صنعتی بیشتر استفاده می‌كنند؟ اظهار داشت: براساس طرح‌های شیوع شناسی كه در سطح كشور انجام می‌دهیم، اولین الگوی مصرف مواد در جمعیت عمومی كشور تریاك، دومین الگوی مصرفی كانابیس یا حشیش است. ماری‌جوانا ماده‌ی استحصال شده از حشیش است كه با نام های گوناگون" گُل ، بنگ، گراس و علف" شناخته می شود و متاسفانه بواسطه چهره فریبنده ای كه در اثر نگرش ها و باورهای غلط در نوجوانان و جوانان شكل داده شده مصرف می شود. الگوی سوم شیشه به عنوان یك آمفتامین و ماده محرك عمل می كند و الگوی چهارم مصرف هرویین است .

در اثر باورهای غلط؛ تمایل نوجوانان و جوانان به حشیش بیشتر است
او تاكید كرد: همه انواع مواد مخدر می‌تواند آسیب‌های جبران ناپذیری در حوزه‌های روانی، بهداشتی، اجتماعی و خانوادگی به آحاد جامعه وارد كند اما به واسطه فریب‌های فرهنگی و ایجاد باور‌ها و نگرش‌های غلط كه به ویژه در فضای مجازی وجود دارد، نوجوانان و جوانان به سمت و سوی مواد مخدری مانند گُل جذب می‌شوند كه برای سلامت آنها تهدیدی بسیار جدی است.

باید سعی كنیم مواد مخدر به عنوان عامل خطر در اختیار آحاد جامعه قرار نگیرد
مشاور دبیركل ستاد مبارزه با مواد مخدر با اشاره به سه راهبرد برای مبارزه با مواد مخدر گفت: راهبرد اول، راهبرد سخت افزار است؛ یعنی از ورود مواد مخدر به كشور ممانعت كنیم و سعی كنیم مواد مخدر به عنوان عامل خطر در اختیار آحاد جامعه قرار نگیرد. با تلاش نیرو‌های انتظامی و اطلاعاتی كه از ابتدای انقلاب اسلامی تا سال 1400 داشتند، بیش از 14 هزار و 500 تُن انواع مواد كشف و منهدم شده است. این به معنای در دسترس نبودن مواد نیست بلكه نیروهای مقابله كننده سعی می‌كنند در طول مرزها از دسترسی به مواد جلوگیری كنند.

آگاه‌سازی و آموزش مهارت‌های زیستن به نوجوان مانع اعتیاد آنها می‌شود
وی افزود: راهبرد دوم، راهبرد پیشگیری است؛ این راهبرد امروز در جامعه جهانی به عنوان مهمترین عامل در جهت برخورد با اعتیاد تلقی می‌شود. راهبرد پیشگیری آن است كه ما بتوانیم با اطلاع رسانی، آگاه‌سازی و آموزش مهارت‌های زیستن، چگونه زیستن و با هم زیستن، شیوه‌ای را ایجاد كنیم كه نوجوانان و جوانان توانمند شوند و با بحث خودكنترلی و خویش‌نگهبانی به سمت و سوی این فریب‌های فرهنگی نروند.

مصرف تفریحی ماری‌جوانا، گُل و حشیش به اعتیاد منجر می‌شود
دكتر صرامی در ادامه گفت و گو با برنامه «تهران ما سلامت» با اشاره به اینكه امروزه در برخی باورهای نادرست مطرح می‌شود كه مصرف تفریحی ماری‌جوانا، گُل و حشیش اشكالی ندارد متذكر شد: مصرف تفریحی این مواد، آهسته آهسته فرد را به مصرف‌های ناخواسته بعدی و وابستگی سوق خواهد داد و بواسطه تحریك قسمت لذت مغز، فرد را از مصرف آزمایشی و تفننی به سمت ادامه مصرف و اعتیاد رهنمون می‌كند.

نوجوانان مصرف كننده حشیش، دچار افسردگی و ضعف سیستم ایمنی بدن می‌شوند
وی بیان كرد: برخی عنوان می كنند مصرف یك بار، گُل، حشیش و ماری جوانا برای سرگرمی خوب است در صورتیكه با تصویربرداری از افراد مصرف كننده زیر 17 سال می‌بینیم كه این افراد دچار اختلال در خواب و حافظه كوتاه مدت، افسردگی، بی قراری و افزایش جریان خونی مغزی- مخچه ای و تضعیف سیستم ایمنی بدن شده اند.

خانواده، آموزش و پرورش و رسانه باید مهارت های فردی و اجتماعی را به نوجوانان آموزش دهند
دكتر صرامی با تاكید بر لزوم توانمندسازی نوجوانان در كسب مهارت‌های ارتباطات فردی و اجتماعی بر نقش خانواده و آموزش و پرورش و رسانه تاكید كرد و گفت: امروز خانواده‌ها باید در جهت توانمندسازی نوجوان، در یادگیری مهارت‌های ارتباطات فردی، اجتماعی، خودكنترلی و تصمیم گیری تلاش كنند و در كنار آن، رسانه ملی، آموزش و پرورش و دستگاه‌های فرهنگی هم بتوانند این توانمندی را افزایش دهند.

سال گذشته؛ بیش از 4 میلیون دانش آموز دوره‌های متوسطه تحت پوشش برنامه‌های پیشگیرانه قرار گرفتند
وی افزود: سال گذشته در راستای اقدامات راهبردی پیشگیری از اعتیاد ستاد مبارزه با مواد مخدر بیش از 4 میلیون نفر از دانش آموزان دوره متوسطه اول و دوم تحت پوشش برنامه‌های پیشگیرانه قرار گرفتند. طبیعتاً در عرصه پیشگیری از اعتیاد، آموزش در خانواده و مدرسه كمك خواهد كرد كه نوجوانان دچار این فریب‌های فرهنگی نشوند.

خود درمانی و استفاده از مواد محرك و مخدر می‌تواند فرد را به دام اعتیاد گرفتار كند
مشاور دبیركل ستاد مبارزه با مواد مخدر به راهبرد درمان در سومین گام در مبارزه با مواد مخدر اشاره كرد و گفت: این راهبرد برای افرادی است كه مبتلا می‌شوند. متاسفانه برخی با خود درمانی و استفاده از برخی داروهای مخدر و توهم‌زا و محرك برای درمان استفاده كرده و به تبع آن مشكلات زیادی را برای خود، خانواده و جامعه ایجاد می‌كنند.

پیشگیری از مصرف مواد، مهمترین راهبرد در مبارزه با مواد مخدر است
وی پیشگیری از مصرف مواد را مهمترین راهبرد در بین 3 راهبرد مقابله، پیشگیری و درمان عنوان كرد و گفت: برای موفقیت در راهبرد «پیشگیری» باید دستگاه‌های فرهنگی و بیش از 3 هزارسازمان‌ مردم نهاد در عرصه مبارزه با مخدر و محرك ها، توانمندی‌های بیشتری به خرج دهند تا نوجوانان و جوانان به سمت مصرف مواد نروند. توصیه من به خانواده‌ها در ایام تابستان این است كه؛ باید هر پدر و مادری در شبانه روز به سه سؤال پاسخ دهند، فرزند من الان كجاست؟ با چه كسی است؟ و چه كار می‌كند؟ نظارت فعال خانواده‌ها می‌تواند در پیشگیری از گرایش مصرف مواد در نوجوانان كارساز باشد.

2.1 درصد نوجوانان و 4.7 درصد جوانان كشور گرفتار اعتیادند
دكتر صرامی در پایان این گفت‌و‌گوی رادیویی در پاسخ به اینكه چه آماری از شیوع استفاده از مواد مخدر در بین جوانان و نوجوانان دارید؟ گفت: وضعیت شیوع مصرف مواد در سطح نوجوانان 2.1 درصد و در سطح جوانان 4.7 درصد است. آمار اعتیاد در كشور ما به عنوان كشوری در همسایگی افغانستان كه بزرگترین تولیدكننده مواد مخدر در جهان است نسبت به جامعه جهانی خیلی پایین‌تر است، ولی این به این معنا نیست كه خانواده‌ها دغدغه نداشته باشند. جامعه از من ، شما و دیگری تشكیل می‌شود. نباید همه چیز را به دیگری واگذار كنیم. نشستن دركنار فرزندان و برقراری ارتباط و صحبت كردن پیرامون رفتار‌های پرخطر؛ مهمترین، كم‌هزینه‌ترین و اثربخش‌ترین، رفتار در ایمن سازی و توانمندسازی نوجوانان است.

مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب‌سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
ما را در اینستاگرام و دیگر شبكه‌های اجتماعی با شناسه tehraan360@ پیدا و همراهی كنید.
همچنین علاقه‌مندان می‌توانند برنامه‌های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.

*هرگونه بهره‌برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع‌رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.

دسترسی سریع
تهران ما سلامت