دكتر محمدرضا شانه ساز، رئیس سازمان غذا و دارو در برنامه تهران كلینیك رادیو تهران یكشنبه 29 دیماه در خصوص مصرف بی رویه آنتی بیوتیك ها در كشور توضیحاتی را ارائه كرد.
بر اساس گزارش سازمان جهانی بهداشت، ایران رتبه دوم مصرف آنتی بیوتیك ها را در دنیا دارد و آموكسی سیلین هم جز پنج قلم داروهای پرمصرف كشور است.
دكتر شانه ساز در مورد مصرف آنتیبیوتیكها به لحاظ محدودیت موجود در تعداد اقلام دارویی و به روز شدن انواع میكروب ها گفت: این مبحث بسیار مهمی در سازمان جهانی بهداشت است و در آینده نزدیك شاهد برگشت بسیاری از بیماری ها، عفونت ها و میكروب ها خواهیم بود كه قبل ها باعث مرگ و میر های وسیع میشدند. آنتی بیوتیك های خوراكی به میزان 95 درصد و آنتی بیوتیك های تزریقی 5 درصد را به خود اختصاص میدهند.
مصرف بی مهابای این دارو ها بدون مشورت قبلی با پزشك و ارائه بدون نسخه این دارو ها در داروخانه ها، ایران را به یكی از بزرگترین مصرف كنندگان آنتی بیوتیك ها تبدیل كرده است كه طبق آمار سازمان جهانی بهداشت از 60 كشوری كه در این لیست وجود دارند بعد از كشور مغولستان، ایران رتبه دوم را دارد كه با سطح فرهیختگی و سلامت و جایگاه كشور بسیار مغایرت دارد و حتما باید در این قضیه بازنگری شود.
وی همچنین به آیسب بی رویه مصرف آنتی بیوتیك ها برای دام ها گفت: با توجه به اینكه مصرف كننده نهایی گوشت دام ها انسان ها هستند پس استفاده از این داروها در بیماری های دامی بسیار مهم است.
دكتر شانه ساز در مورد تامین داروی بیماران ام پی اس، بیان كرد : بعد از انقلاب توانایی ما در داروسازی بسیار زیاد شده و اقتصاد مقاومتی به معنای واقعی كلمه محقق شده است. در غیر این صورت از همین ناحیه ضربه پذیر بودیم و دشمن بی رحمانه همین نقطه رو مورد هجمه قرار داده و توانمندی های ما باعث شده كه دشمن نتواند به ما آسیب برساند. یكی از اقلام دارویی كم مصرف كه تعداد بیماران نیازمند به آن حدود 100 تا 300 نفر میشوند، داروهای بیماری نقص متابولیك هست كه گروهی از آن "ام .پی. اس" است.
وی با تاكید بر اینكه بیماران نگران كمبود این داروها نباشند گفت: داروهای مصرف شده توسط این بیماران تنها توسط چند كمپانی آلمانی و كره ای تولید میشود و به دلیل اقتصادی نبودن، این دارو در حال حاضر در ایران تولید نمیشود اما همكاران من بر روی این زمینه كار میكنند و ما از طریق كانال های مختلف این دارو را وارد میكنیم و نمیگذاریم بیماران برای تهیه این دارو دچار مشكل شوند.
بیشتر بدانید:
بیماری موكوپلی ساكاریدوز یا همان ام پی اس (mucopolysaccharidosis) از نوع بیماریهای ژنتیكی - متابولیكی است كه با توجه به عدم شیوع بالای آن در دنیا، جزء بیماریهای نادر محسوب شده است.
این بیماری به دلیل جهش در یك ژن بروز میكند كه آن ژن مسئول تولید یك آنزیم یا پروتئین است. این آنزیمها درون سلول وظیفه شكستن و تجزیه مولكولهای درشتی را دارند كه به آنها موكوپلی ساكارید میگویند. همچنین تجزیه نشدن این مولكولها سبب انباشته شدن آنها در درون سلول شده و به تدریج سبب تخریب و مرگ سلولی در اقشار مختلف میشود. علائم این بیماری در زمان تولد بروز نمییابد و معمولا نشانههای آن چند ماه پس از تولد نمایان میشود.
این بیماری در خانوادههایی كه ازدواج آنها خویشاوندی است، شیوع بالایی دارد.
این بیماری از هر 100 هزار نفر، یك فرد را مبتلا میكند و محققان با شناخت عملكرد آنزیمها موفق به ساخت دارویی شدهاند كه توسط آن میتوان نوع خفیف این بیماری را درمان كرد.
تغییر چهره، ایجاد خشونت، بزرگ شدن زبان، ایجاد مشكلات تنفسی، كدورت قرنیه چشم، از بین رفتن شنوایی ودر نهایت سفت و خشك شدن مفاصل از جمله علائم اصلی این نوع بیماری است.
هر چند درمان قطعی برای بیماران «ام پی اس» وجود ندارد، اما اگر درابتدای بروز علائم عنوان شده تشخیص به درستی صورت گیرد، میتوان مدت درمان را طولانی كرد.
به نظر میرسد تشكیل و راهاندازی انجمن بیماران «ام پی اس» آنها را صاحب صدا و قدرت كرده و زمینهای را فراهم خواهد كرد تا بیماران از طریق آن، نیازها و خواستههای خود را به گوش مسئولان ذیربط برسانند.
بیماری "موكوپلی ساكاریدوز" یك گروه از بیماریهای ژنتیكی - متابولیكی نادر است كه در طبقهبندی بیماریها جزء بیماریهای ذخیره لیزوزومی است.
بیماری ام. پی. اس یك بیماری پیش رونده است ولی میتوان با تشخیص زودرس از برخی از علائم آن جلوگیری كرد. تعدادی از مبتلایان به این بیماری هم از نطر ذهنی سالم بوده و از لحاظ یادگیری و آموزشی هم مشكلی ندارند، ولی از نظر جسمی و بدنی دارای مشكلات عدیدهای هستند و بدن آنها رشد نمیكند و تنها قد و وزن این بچهها تا سن 7 سالگی رشد میكند.
این بیماری شیوع زیادی نداشته و با الگوی وراثت اتوزومی به ارث میرسد كه از هر 50 تا100 هزار نفر یك فرد به این بیماری مبتلا میشود.
تا چندی قبل در مورد درمان بیماری «ام. پی. اس» راهكاری وجود نداشت، اما خوشبختانه با تولید آنزیمها به روشهای مهندسی ژنتیك برای بعضی از انواع ام پی اس دارو تولید شده و این در حالی است كه از پیوند مغز استخوان و سلولهای بنیادی هم برای درمان استفاده میشود.
بیماران نادر و كمك به بیماران نادر دارای سه ضلع اصلی است، اولین ضلع آن خانوادهها هستند كه بیشترین كمك و حمایت را به بیماران میكنند، پزشكان هم همیشه در كنار این گونه خانوادهها هستند و به این بیماران كمك میكنند، داروخانهها و كارخانههای داروسازی نیز ضلع سوم بوده كه باید به این بیماران كمك كنند.
مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
ما را در اینستاگرام و دیگر شبكه های اجتماعی با شناسه Tehraan360@ پیدا و همراهی كنید.
همچنین علاقه مندان می توانند برنامه های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.
#تهران 360
#تهران360
#تهران_360
#tehran360
#tehran_360
#tehraan360
#tehraan_360