تهران ما،سلامت شنبه تا چهارشنبه از ساعت 10:35 به مدت 15 دقیقه

رادیو تهران

تهران ما سلامت

دكتر نیكزاد: عوارض واكسن‌ها ارتباط مستقیمی با كارآیی آنها ندارد+فایل صوتی

مشاور معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در مقایسه عوارض واكسن‌های سینوفارم و آسترازنكا گفت: نوع ساخت این دو واكسن با هم متفاوت است و عوارض متفاوتی دارند اما عوارض واكسن‌ها ارتباط مستقیمی با كارآیی آنها ندارد.

1400/06/22
|
08:11
|

اهداء خون 3 تا 4 هفته پس از تزریق واكسن كرونا انجام شود
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، دكتر جعفر نیكزاد، داروساز و مشاور معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در گفتگو با تهران ما سلامت رادیو تهران در پاسخ به این پرسش كه آیا پس از تزریق واكسن كرونا می‌توان خون اهداء كرد گفت: دستورالعمل معینی برای اینكار وجود ندارد اما توصیه می شود اهداء خون 3 تا 4 هفته پس از تزریق واكسن انجام شود تا بدن از لحاظ ایمنی به حالتی پایدار رسیده باشد تا اگر قرار است برای ایجاد ایمنی واكنش هایی در بدن روی دهد، این اتفاق بیفتد و بعد به خون دادن اقدام كنند.

تزریق دو دُز واكسن كرونا برای افراد معمولی كفایت می‌كند
وی در پاسخ به اینكه آیا اگر فردی دو دُز سینوفارم تزریق كرده باشد برای محكم‌كاری می‌تواند از واكسن دیگری استفاده كند؟ اظهار داشت: نكته ای كه وجود دارد تزریق دز بوستر است كه شیوه نامه خاصی برای آن وجود ندارد. افراد پرخطری مثل بیمارانی كه بیماری زمینه‌ای دارند و كادر درمان می‌توانند با تجویز پزشك از دُز سوم واكسن استفاده كنند. هیچ توصیه عمومی برای اینكار وجود ندارد. فعلا بر اساس راهنما تزریق دو دُز واكسن برای افراد معمولی كفایت می‌كند.

عوارض تزریق واكسن یك تا دو روز پایدار است
دكتر نیكزاد درباره افرادی كه دو دُز واكسن را تزریق كرده اند اما دچار عوارض سرماخوردگی مثل عطسه و خارش گوش شده اند؟ گفت: عوارض تزریق واكسن یك تا دو روز پایدار است . اگر این افراد مدت زمان زیادی است كه مبتلا به این عوارض هستند باید از جهت عوامل آلرژی زا مثل گُل و حیوانات خانگی تست شوند. اگر در طول زمان علامت‌هایی مثل تب و سرفه و شبه كووید به آن اضافه شود بهتر است تست كرونا هم بدهند. به هر ترتیب علامت‌هایی كه مدت‌دار می‌شوند از عوارض تزریق واكسن نیستند.

عوارض واكسن‌ها ارتباط مستقیمی با كارآیی واكسن ندارد
مشاور معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در پاسخ به اینكه آیا واكسن‌هایی كیفیت بهتری دارند كه با تزریق آنها بدن علائم بیشتری از خود نشان می دهد؟ اظهار داشت: لزوماً اینطور نیست. پاسخ ایمنی بدن به واكسن‌ها به ژنتیك فردی هم بستگی دارد. پایه واكسن آسترازنكا ویروس سرماخوردگی است و علائم آن شبیه سرماخوردگی‌های قدیمی است اما واكسن سینوفارم از ویروس كشته شده ساخته شده است كه علائم آن خفیف تر از آسترازنكا است. عوارض واكسن‌ها ارتباط مستقیمی با كارآیی واكسن ندارد.

نزدیكترین واكسن به اسپوتنیك، آسترازنكا است
دكتر نیكزاد با اشاره به افرادی كه دُز اول واكسن خود را اسپوتنیك تزریق كرده‌اند و در حال حاضر دُز دوم آن وجود ندارد گفت: به صورت كلی توصیه می شود دُز اول و دوم واكسن از یك نوع باشد. در شرایط اضطرار اگر دو دُز از یك واكسن مثل اسپوتنیك وی وجود نداشته باشد توصیه می‌شود از نزدیكترین واكسن به دُز اول استفاده شود. نزدیكترین واكسن به اسپوتنیك، آسترازنكا است كه تزریق آن در شرایط اضطرار توسط وزارت بهداشت هم تایید شده است.

ایمنی بخشی واكسن هایی كه فاصله تزریق دو دُز آنها بیشتر است، بالاتر است
وی در پاسخ به اینكه آیا بهتر نیست از واكسنی استفاده كنیم كه فاصله بین تزریق دو دُز آن 28 روز فاصله باشد؟ اظهار داشت: تنظیم فواصل بین دُزها در مورد بیشترین اثربخشی است. اگر واكسنی بین دو دُز فاصله كمتری نیاز داشته باشد مسلماً در این فاصله تاثیر كمتری از واكسنی دارد كه فاصله زمانی بیشتری در تزریق دو دُز دارد. استرازنكا فاصله زمانی بیشتری بین دو دُز دارد و ثابت شده بیشتر شدن فاصله زمانی ایمنی بالاتری ایجاد می كند و نسبت به واكسن هایی كه فاصله بین دُز آنها 2 تا 3 هفته است بیشتر است.

پس از تزریق آسترازنكا، نیازی به مصرف آسپرین نیست
دكتر نیكزاد در پاسخ به اینكه آیا نیاز است به خاطر جلوگیری از لخته‌شدن خون پس از تزریق واكسن آسترازنكا از آسپرین استفاده كرد؟ گفت: عارض لخته‌شدن خون در اثر تزریق واكسن آسترازنكا بسیار نادر است و نیازی به استفاده از قرص آسپرین نیست مگر آنكه پزشك متخصص آن را تجویز كند.

مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
ما را در اینستاگرام و دیگر شبكه‌های اجتماعی با شناسه tehraan360@ پیدا و همراهی كنید.
همچنین علاقه‌مندان می توانند برنامه های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.

*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.

دسترسی سریع
تهران ما سلامت