تهران ما،سلامت شنبه تا چهارشنبه از ساعت 10:35 به مدت 15 دقیقه

رادیو تهران

تهران ما سلامت

شیر مادر برای نوزاد همچون واكسن عمل می‌كند+فایل صوتی

دبیر انجمن ترویج تغذیه با شیرمادر گفت: آنتی بادی موجود در بدن مادر از طریق شیر به نوزاد منتقل می شود و در بدن نوزاد به عنوان واكسن عمل می‌كند.

1400/05/11
|
08:45
|

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، دكتر فرهمند دبیر انجمن ترویج تغذیه با شیر مادر و استاد دانشگاه و فوق تخصص گوارش كودكان در نخستین روز از هفته ی جهانی تغذیه با شیر مادر در گفتگو با برنامه تهران ما سلامت رادیو تهران، گفت: در ایران رغبت مادران به شیردهی و آموزش‌ در چه سطحی قرار دارد؟ گفت: انجمن علمی ترویج تغذیه با شیر مادر از سال 72 با برگزاری كلاس‌های آموزشی در سطح كشور آغاز به فعالیت كرد و با آموزش های این انجمن امروزه این مسأله در كشور نهادینه شده است و اكثر مادران از فواید تغذیه نوزاد با شیر مادر اطلاعات نسبی و شاید كافی دارند.

وی افزود: انجمن علمی ترویج تغذیه باشیر مادر كلاس های آموزشی برای مادران باردار با موضوع تغذیه با شیر مادر برگزار می‌كرد كه از طریق سایت انجمن ترویج تغذیه با شیر مادر این اطلاعات به طور نسبی در اختیار مادران قرار می‌گیرد. البته در دو سال اخیر به دلیل شیوع كرونا كلاس‌های آموزشی انجمن برگزار نمی‌شود.

فرهمند در پاسخ به این پرسش كه ممكن است كم حوصلگی مادر و یا پرستاری كه باید طریقه صحیح شیر دادن نوزاد را آموزش دهد منجر به بی میل همیشگی مادر در شیر دادن به نوزاد شود؟ گفت: همانطور كه قبل از تولد نوزاد آموزش‌هایی برای مادران باردار برگزار می‌شود؛ همزمان آموزش‌هایی را برای متخصصین زنان و ماماها برگزار می‌كنیم. شروع این اقدام كه مادر با رغبت بخواهد و بتواند نوزادش را شیر بدهد از همان لحظات ابتدایی تولد نوزاد شروع می‌شود. قبل از اینكه بند ناف نوزاد را ببرند او را روی شكم مادر قرار می‌دهند و تماس پوستی و چشمی مادر و نوزاد و عاطفه ای كه بین آن دو برقرار می‌شود بسیار نقش مهمی در تغذیه صحیح بعدی نوزاد توسط شیر مادر خواهد داشت و مادر میل شدیدی دارد كه به نوزاد خود شیر دهد .

دبیر انجمن ترویج تغذیه با شیرمادر افزود: به همین دلیل می‌گویند بهتر است در تولد نوزاد مادر هوشیار باشد تا این لحظه را با تمام وجود احساس كند كه هرچه این ارتباط عمیق تر باشد نوزاد نحوه‌ی صحیح گرفتن پستان و خوردن شیر مادر را بهتر یاد می‌گیرد و مدت زمان تغذیه با شیر مادر كه تا شش ماه بعد تولد نوزاد است بهتر انجام می‌شود و همچنین این ارتباط اولیه در تداوم تغذیه با شیر مادر حتی پس از 6 ماه اولیه نیز نقش خواهد داشت و می‌تواند مادر را تشویق كند تا شیر خود را تا پایان دو سال به نوزاد بدهد.

وی در خصوص فواید شیر مادر گفت: این فواید هم برای نوزاد در سنین بالاتر و هم برای خود مادر به شكلی توأمان وجود دارد. شیر مادر حاوی مواد و تركیباتی از قبیل مواد ایمونولوژیك و مواد تغذیه ای است و مسایل عاطفی فراوانی را به همراه دارد. همانگونه كه می‌دانید در دوران بارداری ارتباط بین مادر و جنین از طریق بند ناف و جفت تأمین می‌شود و بعد از تولد این ارتباط از طریق پستان مادر و شیری كه می‌دهد این ارتباط دوباره برقرار می‌شود و باعث حفظ سلامتی نوزاد بعد از تولد می‌شود.

فرهمند افزود: شیر اولیه‌ای كه در پستان مادر ترشح می شود و آغوز نام دارد؛ حاوی مواد ایمونولوژیك و دفاعی بسیار زیادی است و همچنین دارای فاكتورهای دفاعی مورد نیاز نوزاد بعد از تولد به طور قابل توجهی است اگر چه كه مقدار آن كم است ولی كیفیت آن به قدری بالاست كه هم می‌تواند نوزاد را سیر كند و هم می تواند این مواد ایمونولوژیك را به نوزاد برساند. دانشمندان معتقدند واكسیناسیونی كه در بدو تولد به شكل روتین در بیمارستان‌های سطح كشور انجام می‌شود همراه تغذیه با شیر مادر اثر مكمل دارد و واكسیناسیون را كامل می‌كند.

فوق تخصص گوارش كودكان در اهمیت تغذیه نوزاد با شیر مادر اظهار داشت: نوزاد بعد از تولد در تماس با عوامل عفونی مختلفی قرار می‌گیرد تغذیه با شیر مادر كاهش ابتلای نوزاد بعد از تولد به عفونت‌هایی چون اسهال پنومونی و عفونت گوش و مننژیت كاهش پیدا می‌كند. و تجربه ثابت كرده است تغدیه نوزاد با شیر مادر باعث كاهش بروز بیماری‌های آلرژیك در سنین بعدی در كودك می‌شود.

وی افزود: در ماه‌های اولیه ی تولد چون سیستم ایمنی نوزاد هنوز تكامل نیافته است احتیاج به ماده غذایی دارد كه او را در برابر عوامل مختلف بیماری حفظ كند و این ماده شیر مادر است نه تنها تا شش ماه نوزاد را حفظ می‌كند بلكه تا پایان دو سال هم این كار را انجام می‌دهد چرا كه شیر مادر حاوی آنتی بادی های بسیار زیادی است و این آنتی بادی ها در تمام طول عمر مادر برای او از طریق تماس با عوامل مختلف عفونی ایجاد شده و این آنتی بادی از طریق شیر به نوزاد منتقل می شود و به عنوان واكسن عمل می‌كند.

دبیر انجمن ترویج تغذیه با شیرمادر خاطرنشان كرد: ثابت شده كودكانی كه با شیر مادر تغذیه شده اند كمتر دچار بیماری می‌شوند، ازلحاظ ضریب هوشی بالاتر از سایر كودكان هستند و بسیاری از نفرات برتر كنكور كشوری كسانی بودند كه در دو سال از شیر مادر تغذیه كرده اند.

وی در پایان افزود: تغذیه نوزاد در شش ماه اول فقط و فقط منحصر به شیر مادر است وغذای دیگری مورد نیاز نیست مگر قطره ویتامین آ-د كه وزارت بهداشت آن را مصوب كرده است و در انتهای شش ماهگی علاوه بر شیر مادر غذای كمكی هم شروع می‌شود چون در این شرایط كودك در حال رشد است و احتیاجات دیگری نیز دارد.

مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
ما را در اینستاگرام و دیگر شبكه‌های اجتماعی با شناسه tehraan360@ پیدا و همراهی كنید.
همچنین علاقه‌مندان می توانند برنامه های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.

*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.









دسترسی سریع
تهران ما سلامت