ایجاد نكروز و سیاهی در بافت اطراف رگ از عوارضی است كه میتواند در صورت تزریق غیر اصولی آمپول رمدسیویر برای بیماران كرونایی به وجود آید.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، دكتر جعفر نیكزاد، داروساز و مشاور معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در گفتگو با تهران ما سلامت رادیو تهران در پاسخ به اینكه آیا داروی فاویپیراویر از پوشش بیمه خارج شده است؟ گفت: با ابلاغیهی سازمان بیمه سلامت كشور و با توجه به نامهی ستاد ملی كرونا مبنی بر بیاثر بودن داروی فاویپیراویر در درمان بیماران كرونایی این دارو از لیست بیمه خارج شد.
وی در پاسخ به این پرسش كه این نتیجه چه زمانی حاصل شده است ؟ گفت: این بیماری و داروهای تجویز شده برای آن جدید است بنابراین تا زمانی كه اطلاعات قابل اعتنایی از نظر آماری بدست بیاید كه این دارو روی بیماران اثر خواهد داشت یا خیر؟ قدری زمانبر است.
نیكزاد گفت: با مطرح شدن اثربخشی برخی داروها به ویژه برای كرونا، آزمایشهای بالینی طراحی شده و تجویز این دارو آغاز و از سوی دیگر نتایج این تجویز گزارش میشود. پزشكان و كارشناسانی كه كار بررسی شیوع و وضعیت بیماری در جامعه را انجام میدهند به این نتیجه رسیدند كه مصرف فاویپیراویر نتوانسته كارایی لازم در جهت بهبود بیماران داشته باشد بنابراین به این نتیجه رسیدند كه تجویز این دارو با شواهد بالینی كه از تجویزهای قبلی بدست آمده عملاً كارایی مناسبی ندارد و در نهایت تصمیم گرفتند كه این دارو تجویز نشود.
وی اظهار داشت: توصیه كلی وزارت بهداشت این است كه صرفاً بر اساس دستورالعمل (گایدلاین) اعلام شده درمان برای بیماران انجام شود و پزشكان، دارویی را خارج از این دستورالعمل تجویز نكنند ولی برخی از پزشكان براساس تجربه خود و آنچه كه برای درمان بیماران انجام دادند اعتقاد دارند كه این داروی خاص ممكن است باعث بهبود وضعیت بیماران شود كه وزارت بهداشت با نامه ای مشخص باید این پزشكان را توجیه كند كه این دارو كارایی مناسبی بر اساس مستندات ندارد و نباید تجویز شود.
وی در پاسخ به این پرسش كه آیا مصرف این دارو ضرر دارد؟ و آیا در تمام دنیا مصرف این دارو منع شده است یا خیر؟ گفت: این دارو در كشور ما بیش از كشورهای دیگر مورد استفاده قرار گرفت و در كشورهای دیگر به این صورت استفاده نشد. مثل آنتی بیوتیكها كه در كشور ما به صورت گسترده استفاده می شود و در اساس این دارو برای بیماری آنفولانزا تولید شده بود.
وی در خصوص تزریق داروی رمدسیویر نیز گفت: این داروی تزریقی بوده كه در سالهای پیش برای درمان بیماری ابولا كه در آفریقا شایع شد؛ تولید شده بود و آنجا هم این دارو خیلی نتایج مثبتی نداشته و به جز بیماری كرونا خیلی داروی مطرحی نبوده است.
مشاور معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در ادامه اظهارداشت: كرونا فعلا درمان خاصی ندارد و بهترین درمان برای آن پیشگیری است و كسانی كه نوبت واكسن دارند حتما واكسن را تزریق كنند به شایعات فضای مجازی توجه نكنند. نمیگویم تزریق واكسنبه صورت صد در صدی ولی تا حدود زیادی از بروز بیماری شدید جلوگیری میكند. افرادی كه نوبت واكسن آنها نرسیده است نیز پروتكلها را رعایت كنند تا كمتر با ویروس سروكار داشته باشند چون این بیماری درمان قطعی ندارد و اگر ریهها به درگیری بالایی برسند ؛ داروها تأثیری نخواهد داشت.
نیكزاد در ادامه در مورد افرادی كه خودسرانه آمپول رمدسیویر را در خانه تزریق می كنند؛ اظهار داشت: بخش پایش و نظارت مصرف دارو در سازمان غذا و دارو اطلاعیه ای را مبنی بر عوارض مصرف داروی رمدسیویر در منزل منتشر كرده كه در آن نسبت به ایجاد نكروز و سیاهی در بافت اطراف رگ هشدار داده شده است. توصیه میشود برای تزریق این دارو در منزل حتما از افرا متخصص و با تجربه استفاده شود. تزریق این دارو ریزه كاریهایی دارد كه حتما باید رعایت شود در غیر اینصورت جان بیمار به خطر میافتد.
وی با تاكید بر اینكه برای درمان قطعی كرونا، دارویی وجود ندارد گفت: تمام داروهایی كه برای درمان كرونا مطرح شدهاند در حد پیشنهادند و در وسعت كمی موجب بهبودی بیماران شده اند. هیچ دارویی در كشورما برای درمان قطعی این بیماری وجود ندارد جز واكسن كه نمونه داخلی آن تولید شده و نوع خارجی آن هم وارد می شود. هر كدام از هموطنان كه نوبت تزریق آنها فرا رسیده بدون نگرانی از ایجاد عارضه خاصی واكسن را تزریق كنند تا بدنشان ایمنی حداقلی را در مبارزه با این بیماری به دست آورد.
مشاور معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در پاسخ به اینكه آیا در حال حاضر با كمبود داروهای دیگری به جز داروهای درمان كرونا مواجه هستیم یا خیر؟ گفت: متاسفانه برخی از داروهایی كه مصرف كمی در كشور داشتند و واردات و تولید آنها به صرفه نیست با كمبود مواجه شدهاند. این داروها عمدتا مختص بیماریهای اعصاب و روان و بیماریهای قلبی عروقی هستند كه تعداد بیمار كمی در كشور به آنها نیاز دارند. البته نبود این داروها مشكل بزرگتری ایجاد میكند. از طرفی داروهایی مثل فلوكستین كاربرد گسترده ای دارند اما توزیع آنها به دلیل سود كم تولید و همینطور مشكلات ارزی برای تولید واردات مواد اولیه با كمبود مواجه شده است. احتمالا با اختصاص ارز برای خرید مواد اولیه ی این داروها در ماههای آینده از این بحران خارج خواهیم شد.
مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
ما را در اینستاگرام و دیگر شبكههای اجتماعی با شناسه tehraan360@ پیدا و همراهی كنید.
همچنین علاقهمندان می توانند برنامه های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.
*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.