تهران ما،سلامت شنبه تا چهارشنبه از ساعت 10:35 به مدت 15 دقیقه

رادیو تهران

تهران ما سلامت

واكسن كرونا پس از 10 روز ایمنی ایجاد می‌كند/ خانم های باردار می‌توانند واكسن تزریق كنند+فایل صوتی

نیكزاد مشاور معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری گفت: فرآیندایجاد ایمنی در بدن فردی كه واكسن تزریق كرده 10روز طول می‌كشد و ممكن است فرد در این مدت به كرونا مبتلا شود.

1400/05/27
|
11:23
|

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، دكتر جعفر نیكزاد، داروساز و مشاور معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در گفتگو با تهران ما سلامت رادیو تهران در پاسخ به این پرسش كه فردی كه هپاتیت ب و سیروز كبدی دارد و عمل جراحی دارد می‌تواند پس از عمل كبد واكسن تزریق كند یا خیر؟ گفت: به طور كلی منع مصرف خاصی برای مصرف واكسن در این موارد وجود ندارد اما هر فردی با مشورت پزشك معالج و آزمایش‌هایی كه انجام می‌دهد و با نظر و تأیید پزشك معالج می‌تواند واكسن را تزریق كند و منع مصرف مطلقی وجود ندارد.

بهتر است اهدای خون چند روز پس از تزریق واكسن انجام شود
نیكزاد در پاسخ به این پرسش كه آیا می‌توان بعد از زدن واكسن، خون اهدا كرد یا خیر؟ گفت: چند روزی صبر داشته باشند تا وضعیت سیستم ایمنی بدنشان مشخص شود بعد می‌توانند خون اهدا كنند و مشكلی وجود ندارد.

محدودیتی در نوع واكسن برای گروه سنی خاصی وجود ندارد
وی در پاسخ به این پرسش كه كدام واكسن برای كدام گروه سنی مناسب است؟ گفت: واكسن‌هایی كه تأیید شده برای گروه سنی 18تا 80سال مناسب است اما یكسری عوارض ممكن است در تزریق واكسن‌ها بروز كند یا به مروز زمان نكاتی درخصوص تزریق واكسن به وجود بیاید كه مسئولین بهداشتی تصمیم بگیرند یك گروه سنی خاص از اولویت دریافت یك واكسن مشخص خارج شوند.
وی افزود: مدتی قبل بحثی در خصوص عوارض واكسن آسترازنكا مطرح شده بود كه موجب لخته شدن خون در جوانان می‌شد و تصمیم گرفته شد مدتی این واكسن در اولویت تزریق برای افراد جوان نباشد و پس از بررسی‌های بیشتر متوجه شدند ریسك ایجاد لخته به نسبت، ریسك پایینی است و مزیت حفاظتی آن خیلی بیشتر از عوارض احتمالی آن است بنابراین هیچ محدودیت خاصی در خصوص تزریق واكسن وجود ندارد.

هیچ داده قابل اعتمادی مبنی بر تزریق دو واكسن متفاوت وجود ندارد
مشاور معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در پاسخ به این پرسش كه آیا تزریق واكسن با دو نوع متفاوت در دوز اول و دوم جایز است یا خیر؟ گفت: به صورت كلی توصیه می‌شود در صورت امكان هر واكسنی كه در دوز اول تزریق می‌شود دوز دوم هم از همان نوع باشد و در دنیا این مسأله همچنان درحال مطالعه است و هیچ داده قابل اطمینانی از این مسأله وجود ندارد ولی به طور كلی واكسن‌هایی كه فناوری ساخت یكسانی دارند "شاید" قابلیت این را داشته باشد كه به جای دوز دوم قابل استفاده باشد.اسپوتنیك و آسترازنكا تقریبا از یك تكنولوژی استفاده می‌كنند البته دوز اول و دوم اسپوتنیك با هم متفاوت است. سینوفارم و بركت تكنولوژی مشابهی دارند و از ویروس كشته شده ساخته شده اند اما ممكن است ماده داخلی ویال كمی متفاوت باشد. آسترازنكا و مدرنا هم كه تكنولوژی MRNA دارند و با این واكسن‌ها متفاوتند.

واكس كرونا 10روز پس از تزریق ایمنی ایجاد می‌كند
نیكزاد در پاسخ به این پرسش كه آیا ممكن است فردی پس از تزریق بلافاصله دچار كرونا شود؟ تصریح كرد: فرآیند ایجاد ایمنی واكسن در بدن حداقل 10روز طول می‌كشد تا پادتنها به سطحی برسند كه در بدن ایمنی ایجاد كنند و ممكن است بلافاصله پس از تزریق واكسن به ویروس آلوده شویم. تزریق واكسن به سرعت ایمنی نمی دهد. البته اثر واكسن در بدن باقی مانده ولی فرد به كرونا مبتلا می‌شود.

توصیه می‌شود مادران باردار واكسن سینوفارم تزریق كنند
وی در پاسخ به این پرسش كه مادران باردار می‌توانند واكسن بزنند؟ افزود: به دلیل اهمیت این موضوع دستورالعمل كشوری در این خصوص صادر شده و به صورت كلی واكسن سینوفارم به مادران باردار تجویز می‌شود و توصیه می‌شود زمان واكسیناسیون از هفته 12بارداری به بعد به همراه مشورت با پزشك و بررسی‌های لازم باشد . جدیدترین به روز‌رسانی كه مركز كنترل پیشگیری از بیماری آمریكا( CBC ) در این زمینه داشته برای تمام زنان باردار واكسن را توصیه كرده اند و در كشور ما طبق دستورالعمل موجود فعلا واكسن سینوفارم توصیه می‌شود. قبلا واكسن نه توصیه و نه منع می شد اما در حال حاضر توصیه شده است در كشور ما بر اساس دستورالعمل كشوری واكسن سینوفارم است.
این دكتر داروساز در پاسخ به این پرسش كه اگر فردی دوز اول را بزند و بعد متوجه شود باردار است می‌تواند دوز دوم را تزریق كند یا خیر؟ گفت: منعی وجود ندارد ولی این افراد باید با مشورت پزشك متخصص زنان خود تزریق دوز دوم واكسن را انجام دهند و باید دید خانم باردار در كدام هفته از بارداری است. ممكن است خانم باردار با بیماری زمینه‌ای دوره بارداری درگیر باشد و پزشك تشخیص دهد برای جلوگیری از واكنش‌های ایمنی بیشتر، واكسن تزریق نشود.

پس از حذف علایم بیماری كرونا می‌توان واكسن تزریق كرد
نیكزاد در پاسخ به این پرسش كه چه مدت از ابتلا به كرونا باید بگذرد تا واكسن تزریق شود؟ گفت: ویروس پس از 21 روز از بدن پاك می‌شود و ترجیح این است كه پس از گذراندن دوران بیماری این تزریق انجام شود كما اینكه ابتلا به ویروس به نوعی واكسیناسیون طبیعی محسوب می‌شود و نیازی به عجله در تزریق واكسن نیست ولی به طور كلی توصیه می‌شود كه بدن از بیماری پاك شود و سپس تزریق انجام شود.

حساسیت به پنی‌سیلین دلیلی بر ممنوعیت استفاده از واكسن نیست
مشاور معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در پاسخ به این پرسش كه آیا كسی كه به پنی‌سیلین حساسیت دارد می‌تواند واكس تزریق كند یا خیر؟ اذعان داشت: به طور كلی مشكلی وجود ندارد. اگر به صورت كلی فردی به مواد دارویی و غذایی حساسیت بالا دارد باید به واحدی كه واكسن را تزریق می‌كنند اطلاع دهند تا پس از تزریق تحت كنترل بیشتری قرار بگیرد ولی به طور كلی حساسیت پنی‌سیلین دلیلی بر ممنوعیت استفاده از واكسن نیست.

داروی ام اس تأثیری در افزایش سطح ایمنی بدن در برابر كرونا ندارد
این دكتر داروساز در پاسخ به این پرسش كه آیا كسانی كه داروی ام اس مصرف می‌كنند بدنشان در مقابل ویروس مقاوم است یا خیر؟ گفت: اگر منظورتان داروی رسیژن و داروهای مشابه است باشد باید بگویم این داروها در پروتكل كرونا هم است ولی نكته ای كه وجود دارد این است كه این داروها باعث افزایش سطح سیستم ایمنی نمی‌شود بلكه با مكانیزم خاصی التهاب را در بدن كاهش می‌دهند و یكی از دلایل ایجاد ام اس هم ایجاد التهاب در بافت مغزی است و پلاك‌های سفیدی كه در مغز تشكیل می شود جلوی فعالیت‌های عادی حركتی بدن را می گیرد. این جمله درستی نیست و داروهای بیماری ام اس تأثیری در افزایش سطح ایمنی بدن ندارد.

مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
ما را در اینستاگرام و دیگر شبكه‌های اجتماعی با شناسه tehraan360@ پیدا و همراهی كنید.
همچنین علاقه‌مندان می توانند برنامه های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.

*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.

دسترسی سریع
تهران ما سلامت