دبیر كمیته علمی كرونای كشور به افرادی كه علامت كرونا دارند و یا در روزهای منتهی به تزریق واكسن با افراد مشكوك در تماس بودهاند توصیه كرد؛ تزریق واكسن را به تعویق بیندازند.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، عاطفه عابدینی فوق تخصص ریه و دبیر كمیته علمی كرونای كشور در گفتگو با برنامه تهران ما سلامت درباره اینكه كدامیك از واكسنهای كرونا تاثیر بیشتری بر روی كنترل كرونا داشته است گفت: هنوز نمی توان اظهار نظری كرد. بسیاری از افراد هنوز دُز دوم را تزریق نكرده اند و بسیاری از هموطنان ما واكسن خود را در پیك پنجم تزریق كردهاند و حتی بیماری در برخی حالت كمون داشته كه با تزریق واكسن شعلهور شده است.
افزایش مقاومت در برابر بستری و مرگ و میر با تزریق واكسن كرونا
وی تصریح كرد: آنچه مشخص است تاثیر واكسن در طول زمان و جهشهای پی در پی كمتر میشود.اما علیرغم كاهش تاثیر واكسن در برابر ویروس، درصد مرگ و میر و شدت بیماری بیش از آن كاهش یافته است. بر اساس آمار بستری و مرگ و میر در پیك پنجم در سنین بالای 65 سال كاهش زیادی داشته است.
عابدینی با اشاره به افرادی كه با تبلیغات منفی موجب عدم تمایل دیگران به واكسیناسیون میشوند گفت: از همان ابتدای واكسیناسیون در دنیا گروههای ضد واكسن، تبلیغات خود را در همین راستا آغاز كردند. اما واقعیت این است كه واكسن به صورت محدود مرگ و میر را كاهش داده است و نیازمند این هستیم كه واكسن به سطح مطلوبی در جامعه برسد. منافع برخی گروهها در افزایش شیوع این بیماری است. واكسن كووید 19 هم مثل سایر بیماریها از ویروس كشته یا ضعیف شده یا بخشی از بدن ویروس ساخته شده است كه با پاسخ بدن به آن ایمنی فردی ایجاد شود.
فوق تخصص ریه كشورمان افزود: با تزریق واكسن اتفاق بدی نمی افتد به طوریكه در راستای كاهش توانایی جنسی انسان ها مطالعاتی صورت گرفت كه نتیجه آن منفی بود. نتیجه واكسیناسیون از تعداد بستری و مرگ و میر به ویژه در كادر درمان كاسته است. من به همه توصیه می كنم واكسیناسیون را انجام دهند.
دبیر كمیته علمی كرونای كشور یادآور شد: برخی شهرها در برابر واكسیناسیون مقاومت بیشتری داشتند كه با آموزشهای بهداشتی و افزایش تاثیر مردم، استقبال از واكسن افزایش یافته است. سنین بالای 60 سال بیماری زمینه ای بیشتری دارند و برخی اتفاقات به همین دلیل به واكسن كرونا منتسب شده است. ولی ما تمامی این اتفاقات را به صورت علمی بررسی می منیم و اگر موردی باشد حتما اطلاع رسانی خواهیم كرد.
اگر علامت كرونا دارید؛ حتما تزریق واكسن را به تاخیر بیندازید
وی در پاسخ به ینكه آیا دُز دوم واكسن مانع از ابتلاء نوع شدید كرونا در بیماران زمینهای و مسن میشود؟ گفت: معمولا دو هفته پس از تزریق دوم بیشترین آنتیبادی در بدن تولید می شود ولی ممكن است در افراد مسن، تولید آنتی بادی كافی در بدن نیاز به مدت زمان بیشتری داشته باشد. هیچ یك از واكسنهای دنیا نتوانسته اند بستری و مرگ را به صفر برسانند.
عابدینی یادآور شد: ممكن است برخی افراد چندروز مانده به تزریق دُز دوم مبتلا به بیماری شده و یا با فردی كه در دوره كمون بیماری بوده تماس داشته باشند. افرادی كه علامت دارند و یا با فرد مشكوكی تماس داشته اند باید از تزریق واكسن خودداری كرده و آن را به تعویق اندازند.
ماسك زدن و رعایت فاصله اجتماعی؛ مهمترین عوامل جلوگیری از به كرونا
فوق تخصص ریه كشورمان در پاسخ به اینكه چگونه میتوان سیستم ایمنی یا ریه را از ابتلاء به كرونا مصون نگه داشت گفت: با توجه به اینكه این بیماری بیشتر از طریق هوا منتقل میشود بهترین راه پیشگیری استفاده از ماسك به ویژه در محیطهای بسته و رعایت فاصله اجتماعی است .
وی افزود: برای سلامت ریه و مانع شدن از كرونای شدید، ترك سیگار و قلیان، انجام حركات ورزشی منظم، خواب مناسب و كافی، بالابردن سطح سیستم ایمنی با كم كردن فشارهای روزانه توصیه میشود. همینطور در صورت مبتلا بودن به بیماری برونشیت و آسم، داروها به صورت منظم مصرف شود. همچنین واكسن آنفلوآنزا انجام و واكسنهای سه ساله و پنج ساله ریوی پنوموكوك تجویز شده تزریق شود.
تنگی نفس و ضعف پس از بهبود از عوارض بیماری كرونا است
عابدینی با تاكید بر اینكه حسن تنگی نفس و ضعف و خستگی بعد از بهبود بیماری عوامل متعددی دارد گفت: عملكرد ریه پیش از بیماری و شدت بیماری و درگیری ریه ها دو عامل مهم برای بازیابی ریه ها هستند. افرادی كه به نوع شدید بیماری مبتلا می شوند مدت زمانی نیاز دارند تا با مصرف دارو و انجام حركات مناسب ورزشی ریه هایشان را احیاء كنند. ولی در نوع خفیف بیماری، تنگی نفس ناشی از ضعف بیماری است كه با تغذیه و ورزش مناسب سریعتر بهبود مییابد. هرچه زودتر كاهش اكسیژن درمان شود عوارض ماندگار ریوی كمتر شده و سریعتر جبران می شود. بسیاری از بیماران با درمان های دارویی و غیر دارویی و بازتوانی به زندگی عادی برگشته اند اگرچه این روند میتواند طولانی باشد. احتمال فیبروز ریه در بیماران كرونایی بسیار كم است.
وی با اشاره به پروتكلهای بازتوانی گفت: بخشی از بازتوانی ریه با ورزش انجام میشود و برخی از آن به آموزش انواع تنفس مثل تنفس شكمی باز میگردد.
سیگار و قلیان در صدر جدول عوامل ایجاد سرطان ریه قرار دارند
دبیر كمیته علمی كرونای كشور مهمترین عامل سرطال ریه را استفاده از سیگار و قلیان خواند و اظهار داشت: برخی از انواع سرطان ریه هم علل ژنتیكی دارد .آزبست و آلودگی زیاد هوای شهرها هم میتواند موجب سرطان ریه شود. متاسفانه مرگ و میر در افراد سیگاری كه به سرطان ریه مبتلا میشوند، بسیار زیاد است. آنها پاسخ خوبی در برابر شیمی درمانی ندارند و طول عمر آنها هم كمتر است و با ابتلاء به سرطان زودتر فوت میكنند. سیگار كشیدن سلولهای دفاعی ریه را از بین میبرد و موجب كاهش حجم ریه میشود كه میتواند به سرطان ریه منجر شود.
ترك سیگار؛ ریهها را به حالت طبیعی باز میگرداند
وی تاكید كرد: ترك سیگار میتواند موجب بازگشت ریه به حالت طبیعی البته در طول زمان شود بنابراین ترك سیگار ، حتی یك روز زودتر میتواند به بهبود ریه كمك كند. افرادی كه سیگار می كشند با ترك آن میتوانند بازتوانی سریعتری داشته باشند. بسیاری از افراد سیگاری طی این مدت به دلیل وجود كرونا، سیگاركشیدن را ترك كرده اند.
عابدینی یادآور شد؛ برخی از انواع سرطان ریه میتواند علت ژنتیكی داشته باشد اما معمولا علتهای محیطی غالب هستند.
مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
ما را در اینستاگرام و دیگر شبكههای اجتماعی با شناسه tehraan360@ پیدا و همراهی كنید.
همچنین علاقهمندان می توانند برنامه های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.
*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.