معاون تحقیقات و فناوری و سخنگوی موسسه رازی با اعلام این خبر كه تا پایان سال حداقل 15 تا 20 میلیون دُز واكسن رازی كووپارس تولید میشود گفت: در صورت حمایت بیشتر از موسسه رازی ما قادر به تولید 30 میلیون دُز از این واكسن تا پایان سال خواهیم بود
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، محمدحسین فلاح مهرآبادی معاون تحقیقات و فناوری و سخنگوی موسسه رازی درباره واكسن رازی كووپارس به تهران ما سلامت گفت: این واكسن پروتئین نوتركیب است. در حال حاضر فاز 3 مطالعات بالینی این واكسن آغاز و از ماه گذشته تولید صنعتی این واكسن شروع شده و در ماه حدود 1.5 میلیون دُز واكسن تولید می شود . تا پایان سال حدود 15 تا 20 میلیون دُز واكسن تولید خواهد شد.
وی افزود: تكنولوژی این واكسن نسل دوم واكسن تلقی میشود .واكسنهای نسل اول از ویروس كشته یا ضعیف شده ساخته شدهاند كه كل ذره ویروس یا باكتری در آنها استفاده میشود. اما در نسل دوم از واكسنها بخشی مهم از ویروس یا باكتری كه در ایمنیزایی نقشی مهم دارد به همراه تركیب دیگری به نام یاور برای تحریك سیستم ایمنی بدن استفاده می شود.
فلاح خاطرنشان كرد: واكسنهای نوتركیب نسل دوم نسبت به واكسنهای نسل اول عارضه كمتری دارند چون فقط بخشی از ذره باكتری و ویروس كه نقش عمده ای در ایمنیزایی دارد استفاده میشود. بنابراین سایر قسمتهای دیگر ویروس كه میتواند در بدن عارضه ایجاد كند در این واكسنها وجود ندارد.
وی افزود: تمام اجرام بیماریزا در بخشی از ژنوم خود خاصیت ایمنیزایی دارند به همین دلیل در نسلهای بعدی از قسمتهایی از ژنوم كه در ایمنیزایی نقش دارد استفاده میشود كه پاسخهای ایمنی زایی آنها نسبت به واكسنهایی كه از تمام اجزاء ویروس استفاده میكنند دارای عارضه كمتری است. واكسنهای نسل اول شاید ایمنیزایی بهتری داشته باشند اما عوارض ناخواسته آن میتواند به دلیل ورود تمامی اجزاء ویروس به بدن بیشتر باشد.
معاون تحقیقات و فناوری و سخنگوی موسسه رازی در مورد طراحی این واكسن گفت: واكسن رازی در سه دُز طراحی شده كه دُز اول و دوم به فاصله 21 روز تزریق میشود و دُز سوم كه به صورت استنشاقی تهیه شده است در حفره بینی ریخته می شود. دلیل این امر هم این است كه عمده راه ورود و تكثیر ویروس كرونا از طریق حفره تنفسی است كه با ایجاد ایمنی موضعی با دُز استنشاقی میزان تكثیر و دفع ویروس در افراد واكسینه شده از حفره تنفسی كم میشود و به كنترل بیماری كمك میكند.
فلاح در پاسخ به اینكه آیا دُز سوم واكسن رازی به عنوان دُز یادآور عمل می كند؟ گفت: مطالعات پاراكلینیكال این واكسن در فازهای 1 و 2 نشان میدهد با تزریق دو دُز این واكسن؛ ایمنی نسبی حدود 80 درصد در بدن ایجاد میشود. هدف از تزریق دُز سوم واكسن رازی، كاهش زنجیره انتقال است. فرد با دو دُز اول و دوم، ایمنی نسبی را به دست میآورد و با دُز سوم به قطع زنجیره انتقال كمك میشود. این دُز می تواند به منزله دُز یادآور باشد.
وی در مقایسه ایمنیزایی این واكسن با سینوفارم گفت: سینوفارم دو كارخانه دارد. یكی از این كارخانه ها در ووهان و دیگری در پكن است. واكسن تولیدی ووهان 62.5 درصد و واكسن تولیدی پكن حدود 72 درصد ایمنی ایجاد میكند. واكسنی كه به كشور ما وارد می شود در پكن تولید میشود.
معاون تحقیقات و فناوری و سخنگوی موسسه رازی در پاسخ به اینكه این واكسن چه زمانی وارد بازار میشود؟ گفت: بر اساس پروتكلهای وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو پس از گذشت یك سوم از مطالعات بالینی فاز 3 در صورت رضایتبخش بودن نتایج، سازمان غذا و دارو میتواند مجوز مصرف اضطراری را مثل پاستور و بركت صادر كند. هنوز مجوزی برای فخرا صادر نشده است اما این اختیار در دست سازمان غذا و دارو است و می تواند بر اساس مستندات مجوز تایید اضطراری را صادر كند.
وی افزود: در كشور تركیه كل فاز سوم مطالعات سینوواك و سینوفارم در قالب واكسیناسیون عمومی بود كه ریسك زیادی محسوب میشد. اگرچه نتیجه خوبی هم گرفت. بسیاری كشورها مثل امارات و بحرین و شیلی هم اینكار را انجام دادند.
فلاح در پاسخ به اینكه چرا روند تولید واكسنهای ایرانی با تاخیر مواجه شده است؟ اظهار داشت: در مورد واكسن رازی باید گفت از زمانیكه مطالعات بالینی در اسفند سال گذشته آغاز شد؛ پیش بینی كردیم حداقل 2 ماه برای هر فاز و در مجموع 6 ماه به زمان نیاز خواهیم داشت. پیشبینی ما تولید انبوه در شهریور بود كه محقق شده و 1.5 میلیون دُز واكسن تولید كردهایم كه 400 هزار دُز آن كنترل كیفی و تایید شده است و مابقی آن هم در فرآیند كنترل كیفی است كه ظرف دو هفته آینده نتایج آن مشخص میشود و در صورت تایید سازمان غذا و دارو تا پایان شهریوردر دسترس جامعه قرار میگیرد.
وی در مورد تولید صنعتی این واكسن گفت: برنامه ریزیهای لازم در دو سناریو انجام شده است. در سناریوی اول با زیرساخت های فعلی تا 6 ماه آینده بین 15 تا 20 میلیون دُز واكسن تولید میشود. مواد اولیه تهیه واكسن بسیار گران است و دسترسی به آن بسیار سخت است چون تمام دنیا به این سمت حركت می كند. اگر حمایتهای لازم را داشته باشیم امكان تولید 5 میلیون دُز واكسن را هم داریم تا در پایان سال 30 میلیون دُز واكسن تولید كنیم. نكته ای كه مهم است مشكل كنترل كیفی در فرآیند تولید است كه خدارو شكر تا به حال برای یك و نیم میلیون تولیدمان به مشكل برنخوردهایم.
مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
ما را در اینستاگرام و دیگر شبكههای اجتماعی با شناسه tehraan360@ پیدا و همراهی كنید.
همچنین علاقهمندان می توانند برنامه های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.
*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.