علم بهتر است 1 تا 12 فروردین از ساعت 15:00 به مدت 30 دقیقه

دورخیز ایران برای به دست آوردن سهم 3 درصد بازار جهانی محصولات زیست‌فناوری +فایل صوتی

دبیر ستاد توسعه زیست فناوری گفت: دستیابی به سهم 3 درصدی بازار جهانی محصولات زیست فناوری؛ دومین هدف تشكیل ستاد توسعه زیست فناوری است. بر اساس آمار تاكنون به 1 درصد این بازار دست پیدا كردیم.

1401/11/04
|
10:51
|

هدف ما دستیابی به سهم 3 درصد بازار جهانی محصولات زیست فناوری است

دبیر ستاد توسعه زیست فناوری گفت: دستیابی به سهم 3 درصدی بازار جهانی محصولات زیست فناوری؛ دومین هدف تشكیل ستاد توسعه زیست فناوری است. بر اساس آمار تاكنون به 1 درصد این بازار دست پیدا كردیم.


به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، مصطفی قانعی دبیر ستاد توسعه زیست فناوری در گفت و گو با «علم بهتر است» اظهار داشت: هرگاه بتوانیم از موجودات و اجزای آنها برای پیشبرد فناوری‌ها و رسیدن به یك محصول جدید استفاده كنیم در واقع از زیست‌فناوری استفاده كردیم؛ اینكار قدمتی چندین هزار ساله دارد ولی بشر نام آن را نمی‌دانست.

وی درباره كاربرد زیست‌فناوری گفت: جایی نیست كه زیست فناوری ورود نكرده باشد؛ در حوزه سلامت كیت‌های تشخیص بیماری، داروهای نو تركیب، داروهای ژن درمانی و سلول درمانی همه بر پایه علم زیست‌فناوری است. تولید گیاهان عاری از ویروس و با بازدهی بالا، پروش و تكثیر بالای دام، طیور و آبزیان و تولید واكسن‌های مورد نیاز آنها و همچنین استحصال بیشتر از معادن با استفاده از موجودات و باكتری‌ها از جمله كاربرد علم زیست فناوری‌ است.

10 درصد تولید ناخالص ملی كشورهای پیشرفته از طریق زیست‌فناوری بدست می‌آید
قانعی تاكید كرد: «توسعه بیوسنسورها» و «فناوری كریسپر» بر پایه زیست فناوری در دو دهه آینده انقلاب عظیمی در زندگی بشر ایجاد خواهد كرد. در حال حاضر كشورهای پیشرفته 10 درصد تولید ناخالص ملی كشورشان را از طریق زیست فناوری بدست می‌آورند.

هدف ستاد توسعه زیست فناوری دستیابی به 3 درصد بازار جهانی محصولات زیست فناوری است
وی هدف از تشكیل ستاد توسعه زیست فناوری را اینگونه بیان كرد: بر اساس تكلیف قانونی؛ هدایت كلیه‌ی فناوری‌های زیستی، سیاسیت‌گذاری برای كشور، برنامه‌ریزی، هماهنگی و پیگیری اجرای این اهداف بر عهده ستاد توسعه زیست فناوری است. دستیابی به 3 درصد بازار جهانی زیست فناوری؛ دومین هدف تشكیل ستاد توسعه زیست‌فناوری است كه این 3 درصد معادل 20 تا 30 میلیارد دلار است. بر اساس آمار تاكنون به 1 درصد این بازار دست پیدا كردیم.

به كمك فناوری‌های زیستی؛ واردات در حوزه كشاورزی و سلامت باید كاهش پیدا كند
دبیر ستاد توسعه زیست فناوری در ادامه گفت: ستاد زیست فناوری در گام اول نقشه راه بسیار دقیق، اجرایی و به روزی در حوزه امنیت غذایی و حوزه سلامت تدوین كرده است. بر اساس این نقشه، ستاد توسعه با همكاری وزارت كشاورزی طی 5 سال آینده باید 3 میلیارد دلار واردات این حوزه را كاهش دهد. همچنین در حوه سلامت نیز طی 4 سال آینده میزان واردات باید 1.8 میلیارد دلار كاهش پیدا كند. به عقیده من سازمان برنامه و بودجه است كه می‌تواند به نمایندگی از قوه مجریه در اجرای این اهداف پیشران باشد.

می‌توانیم به كمك علم زیست‌فناوری پسماند نیشكر را به خوراك دام تبدیل كنیم
این مقام مسئول یادآور شد: در حوزه امنیت غذایی باید بتوانیم با استفاده از علم زیست فناوری آنچه امروز به آن پسماند و ضایعات گفته می‌شود را بازچرخانی كنیم و به خوراك دام طیور و آبزیان تبدیل كنیم. سالانه حدود 2.5 میلیون تُن ساقه نیشكر در كشور سوزانده می‌شود. درصورتی كه می‌تواند با تركیبات آنزیم و پربیوتیك به خوراك دام تبدیل كنیم. از این طریق می‌توانیم به كاهش ارزبَری و واردات كمك كنیم.

تمام فناوری‌هایی كه در نقشه راه ستاد توسه زیست فناوری آمده؛ در كشور اثبات شده است
قانعی در پاسخ به این پرسش كه آیا ظرفیت اجرایی این طرح‌ها در كشور فراهم است یا خیر؟ تصریح كرد: فناوری هرآنچه در نقشه راه ستاد زیست‌فناوری آورده شده است اثبات شده و شركت اجرا كننده آن طرح‌ها نیز موجود است و تنها به مدیریت بازار، تنظیم‌گری و تسهیل‌گری در این حوزه نیاز داریم.

براساس «طرح تقسیم كار ملی» هر دانشگاه باید در یك حوزه مشخص زیست فناروی فعالیت كند
دبیر ستاد توسعه زیست فناوری در ادامه درخصوص «طرح تقسیم كار ملی» اینگونه توضیح داد: این ستاد نقشه زیست فناوری كشورهای جهان را استخراج و آنها را بین دانشگاه‌های كشور تقسیم كرده است تا پایان نامه‌های دانشجویی در این زمینه‌ها هدایت شوند؛ در اینصورت ستاد توسعه زیست فناوری هزینه تحقیق و پژوهش تز دكترا و فوق لیسانس آنها را پرداخت خواهد كرد. به عنوان مثال در حاشیه خلیج فارس زیست فناوری دریا، در كرمان زیست فناوری معدن و در شمال كشور زیست فناوری دام و طیور باید رشد كند. با توجه به «طرح تقسیم كار ملی» اگر كل دانشگاه‌های كشور را پس از 10 سال در كنار یكدیگر قرار دهیم متوجه می‌شویم كه تمام ابعاد زیست فناوری تحت پوشش قرار گرفته است.

به كمك علم زیست فناوری در حوزه پزشكی و سلامت رتبه چهارم آسیا را داریم
قانعی یادآور شد: با استفاده از فناوری‌های زیستی در حوزه پزشكی و سلامت پیشرفت خوبی داشتیم و رتبه چهارم در آسیا را به خود اختصاص دادیم و در منطقه هم رقیبی نداریم. در حوزه كشاورزی، دام، طیور و آبزیان نیز دانش خوبی كسب كردیم ولی نتوانستیم آنها را نهادینه كنیم.

استفاده از نهال‌های اصلاح شده با علم زیست فناوری؛ میزان صادرات را افزایش می‌دهد
این مقام مسئول افزود: نقش عمده تسهیلگری و تنظیم‌گری در استفاده از محصولات زیستی در حوزه كشاورزی بر عهده وزارت جهاد كشاورزی است و می‌تواند طی یك برنامه محصولات زیستی را جایگزین محصولات قبلی كند. بر اساس محاسبات دقیق اگر نهال عاری از ویروس جایگزین نهال‌های قبلی شود میزان صادرات یك میلیارد دلار افزایش پیدا می‌كند.

اقتصاد زیستی باید سهم مشخصی در بودجه كشور داشته باشد
وی در پایان خاطر نشان كرد: ما باید سهم اقتصاد زیستی را در بوجه سالانه كشور لحاظ كنیم و به صورت سالانه این سهم را بررسی كنیم. نباید تنها به درآمدهای نفتی و مالیاتی اكتفا كنیم.


مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
كانال رادیو تهران را در پیام رسان بله به نشانی @tehran360 جستجو كنید.
علاقه‌مندان می توانند برنامه های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.
*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.

دسترسی سریع
علم بهتر است