رئیس گروه تولید و تجاری سازی ستاد توسعه زیست فناوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری گفت: با اجرای طرح آزمایشی «شورورزی» 50 هكتاری نشان دادیم نه تنها این فناوری باعث جلوگیری از انتشار گرد و غبار میشود بلكه منجر به خلق ازش اقتصادی میشود.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، مرتضی گلی زاده رئیس گروه تولید و تجاری سازی و بازاریابی ستاد توسعه زیست فناوری معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاست جمهوری در گفت و گو با «علم بهتر است» درباره اقدامات این معاونت در خصوص اقدامات فناورانه در حوزه «شورورزی» اظهار داشت: 90 درصد مساحت ایران خشك و نیمه خشك است ضمن اینكه منابع آب كشورمان نیز به شدت محدود است.
وی افزود: از حدود 100 میلیارد متر مكعب آب استحصالی كشور، حدود 11 میلیارد متر مكعب آن شوری بیش از 1500 میلی گرم در لیتر دارد. به همین دلیل یكی از اهداف ستاد توسعه زیست فناوری معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری از همان ابتدای تاسیس گسترش اقدامت فناورانه در بحث «شورورزی» بود.
گلی زاده تصریح كرد: «شورورزی» فناوری نسبتاً نوینی است كه در آن، خاكهای شور به محلی برای كشت و ارزش افزوده محصولات تبدیل میشوند. این فناوری به صورت آزمایشی در سطح 50 هكتار از اراضی منطقه جفیر خوزستان اجرا شد. 7 هكتار این اراضی به استخر پرورش آبزیان مقاوم به شوری،11.5 هكتار آن برای كشت درختان مقاوم به شوری، 13 هكتار برای گیاهان زراعی و 9 هكتار آن به طرحهای تحقیقاتی نوین اختصاص پیدا كرده است. با توجه به نتایج این آزمایش امیدواریم بتوانیم با همكاری نهادهای مختلف این طرح را در نقاط مختلف كشور توسعه دهیم.
گلی زاده یادآور شد: با كمك سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری كشور مكانهای مختلفی كه قابلیت اجرای فناوری «شورورزی» را دارند شناسایی و با استفاده از تجربههای طرح آزمایشی، این فناوری را در سایر نقاط كشور اجرا خواهیم كرد.
اگر بین نهادهای مختلف حاكمیتی و بخش خصوصی هم افزایی شكل نگیرد نمیتوانیم به اهدافمان در حوزه فناوری «شورورزی» دست پیدا كنیم.
این مقام مسئول افزود: معاوت علمی و فناوری رئیس جمهوری نقش اثبات فناوری را بر عهده دارد؛ با اجرای طرح آزمایشی «شورورزی» 50 هكتاری نشان دادیم نه تنها این فناوری باعث جلوگیری از انتشار گرد و غبار میشود بلكه منجر به خلق ارزش اقتصادی میشود.
وی افزود: ستاد توسعه زیستفناوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری با همكاری بنیاد نخبگان استان خوزستان با انتشار فراخوانی از فعالان دارای طرحهای فناورانه با محوریت شورورزی با هدف اجرا و تجاری سازی دعوت به همكاری كرد. 25 طرح به این فراخوان ارسال شد كه 10 طرح در اولویت بررسی و حمایت از آن قرار گرفته است.
بیشتر بدانیم:
هرگونه تولید مواد غذایی با استفاده مستقیم از آب شور دریا یا رودخانهها و چاههای دارای املاح بالا را شورورزی میگویند. بهطور مثال پرورش ماهی در قفس در درون آبهای آزاد یا پرورش ماهیان مقاوم به كیفیت پایین آب (نظیر تیلاپیا) نوعی تولید پروتئین مورد نیاز جامعه با استفاده مستقیم از آبهای شور و كشت گیاه سالیكورنیا در مناطق كویری مصداقی برای فنآوری شورورزی محسوب میشود.
به بیانی دیگر عملیات شورورزی، كشاورزی پایدار در خاكها و آبهای شور و یك فناوری با رویكرد زیستمحیطی بهمنظور بهرهبرداری اقتصادی از منابع آب و خاك در محیطهای شور است. این موضوع برای اولین بار با پرورش ماهی تیلاپیا در عصر فراعنه مصر شروع شد و بعدها با استفاده برخی از بومیان كشورهای هند، پاكستان، مكزیك و استرالیا از میوه و دانه و برگ برخی از گیاهان شورزی مانند هالوفیت، سودا، سالیكورنیا، آتریپلكس، باتیس، علف شور به عنوان غذای انسان و دام گسترش یافت.
مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وبسایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
ما را در اینستاگرام و دیگر شبكههای اجتماعی با شناسه tehraan360@ پیدا و همراهی كنید.
همچنین علاقهمندان میتوانند برنامههای رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.
*هرگونه بهرهبرداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاعرسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.