مستند تولد سیاره زمین، از نحوه پیدایش و تكامل زمین به مناسبت هفته نجوم در برنامه «علم بهتر است» روز پنجشنبه 11 اردیبهشت از رادیو تهران پخش می شود.
آرزو مددی تهیه كننده برنامه با بیان توضیحات بیشتر گفت: برنامه «علم بهتر است» برنامه علمی از گروه تهران و رویدادهای رادیو تهران كه پنجشنبه ها با اجرای سیاوش صفاریان پور ساعت 21:30 روی آنتن می رود.
زمین سیارهای منحصر بفرد در منظومه شمسی است كه در آن آب و اكسیژن و نیتروژن كه برای حیات ضروریاند، وجود دارد. اما این كه تاریخچه پیدایش زمین و دلایل شكل گیری آن چیست؟ پرسشی كه مهمان برنامه به آن پاسخ می دهد. دكتر كیمیا عجایبی زمین شناس علاوه بر پاسخ به پرسش ها، اطلاعاتی درباره تاریخچه شكلگیری زمین، حیات در كره زمین، سن و لایه های زمین ارائه می كند.
وی افزود: هر كدام از كارشناسان برنامه در حوزه كاری خود به صورت تخصصی كار میكنند؛ در بخش فناوری همراه محمدجواد ترابی با موضوع پیدایش زمین، كهكشان و نجوم و در بخش كیهان و كهكشان با احسان مهرجو همراه می شویم.
گفتنیست؛ سال 1354 زمانی كه " دوگ برگر " رئیس انجمن نجوم كالیفرنیای شمالی تصمیم گرفت كه در آن سال برای علاقمند كردن مردم به نجوم، در رصدخانه ها را به روی مردم بگشاید.... و از آن سال به بعد این كار هر ساله صورت گرفت تا روز و هفته نجوم به این شكل به ما به ارث برسد! بنا به تصمیم گیری اتحادیه نجوم، روز نجوم هر ساله معمولا یكی از روزهای نیمه اول اردیبهشت( اواسط آوریل تا اواسط می ) و اولین شنبه ای كه نزدیك به تربیع اول ماه باشد، انتخاب می شود.
هفته نجوم یك روز نمادین است و برای معرفی كردن نجوم به مردم با اشكال مختلف در نظر گرفته شده است. دلیل انتخاب این تاریخ ها برای روز و هفته نجوم در موعد مقرر، توسط اتحادیه نجوم اعلام می شود.
درباره پیدایش كره زمین بیشتر بدانید:
دانشمندان برجسته (زمین شناسان دكارت، كانت، لاپلاس و بوفون ) تخمین زده اند كه حدود 15 میلیارد سال قبل بر اثر عبور ستاره ای از نزدیك خورشید انفجاری عظیم در آن بوجود آمد و گاز ها یی بصورت تكه های متراكمی از آن جدا شدند و در فضا با حركت دورانی بگردش در آمدند و در نتیجه سیاره های منظومه شمسی بوجود آمدند كه زمین یكی از این پدیده هاست. 4.5 میلیارد سال طول كشید تا زمین با دور شدن از خورشید ازحالت گاز بصورت جامد و به شكل امروزی در آید.
اما پس از گذشت 20 میلیون سال كره زمین شكل واقعی خود را بدست آورد كه همانند كره ای آتشین و قرمز مملو از مواد مذاب بود. بر طبق فرضیه دانشمندان مواد سنگین زمین از قبیل آهن و نیكل و غیره در اثر سنگینی تدریجاً بطرف مركز زمین حركت نمودند و هسته مركزی زمین را بوجود آوردند و نیز موادی كه (چگالی) كمتری داشتند به طرف بالا حركت كرده و پوسته خارجی وسطح زمین را شكل دادند. درهر حال بعد از سپری شدن این مراحل ،(ماگماهای )درون زمین آنقدر قوی بودند كه مرتباً سطح ضعیف و خشكیده زمین را باز كرده و مواد مذاب خود را بیرون ریختند. این فعالیت ها تا زمان آرامش نسبی زمین ادامه پیدا كرد. خروج مواد مذاب موجب شد مقدار زیادی از گاز ها كه در درون زمین محبوس بودند به سطح زمین بیایند و از طریق سطح به طرف ارتفاعات بالا صعود نموده و جو ضخیم زمین یا اتمسفر را شكل دادند.
4.5 میلیارد سال پیش زمین دارای سطحی داغ قرمز و نیمه مذاب بود. پس از گذشت میلیونها سال سطح زمین شروع به سرد شدن نمود و پوسته جامدی، به دور زمین بوجود آمد. گازهای داغ و مواد مذاب از لایه های زیرین و از طریق دهانه های آتشفشانی بیرون شده و جو ضخیم زمین را بوجود آوردند. در همین مدت شهاب سنگهای زیادی به سطح زمین خوردند و هزاران گودال شهاب سنگی را در سطح زمین بوجود آورد. و مقدار زیادی غبار به جو زمین اضافه گردید.
پس از یك میلیارد سال زمین به اندازه كافی سرد شده بود تا بخار آب موجود در جو متراكم شده و قطرات آن میلیون ها سال به شكل باران شدید به سطح زمین افتاد. باعث پاك شدن جو زمین و بوجود آمدن اقیانوس شدند. كره زمین به تدریج به شكل كنونی در آمده است. منبع : اكتشافات جغرافیایی ص (49- 52)
http://www.kavosis.blogfa.com
مخاطبان در محدوده استان تهران از طریق موج اف.ام ردیف 94 مگاهرتز و ای.ام ردیف 1332 كیلوهرتز شنونده ما خواهند بود.
همچنین شنوندگان از سرتاسر كشور هم می توانند شبكه رادیویی تهران را از طریق گیرنده های دیجیتال(ست تاپ باكس) دریافت كنند.
#تهران 360
#تهران360
#تهران_360
#tehran360
#tehran_360
#tehraan360
#tehraan_360