دبیر شورای ملی زعفران گفت: اگر وزارت جهاد كشاورزی اهداف مطرح شده از صادرات 200 تن زعفران ایران به قطر را با حساسیت پیگیری و اجرا نكند، كشاورزان ایرانی متضرر میشوند.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، فرشید منوچهری دبیر شورای ملی زعفران در گفت و گو با بازار تهران رادیو تهران گفت: ایران بزرگترین صادر كننده زعفران در جهان است و بیش از 95 درصد زعفران دنیا را تامین میكند. البته برخی از كشورها زعفران ایران را خریداری میكنند و پس از بسته بندی و صادرات مجدد به نام خودشان به سایر كشورها صادر میكنند.
وی خاطر نشان كرد: زعفران تنها گیاهی است كه به حداقل آب نیاز دارد ضمن اینكه نیاز به آب این گیاه زمانی است كه سایر محصولات كشاورزی نیاز به آب ندارند. بنابراین زعفران محصولی است كه با شرایط كمآبی كشور مطابقت دارد.
این مقام مسئول در پاسخ به این پرسش كه چرا برخی كشورها زعفران ایران را بسته بندی و به نام خودشان میفروشند؟ مگر ما توانایی بسته بندی زعفران را نداریم؟ چرا خودمان بسته بندی نمیكنیم؟ تصریح كرد: سخنان شما منطقی است، آرزوی ما این است ارزش افزوده ناشی از فرآوری زعفران در كشور باقی بماند. ما همیشه این مساله را با دستگاههای اجرایی و متولی این امر مطرح كردیم ولی مسئولان آنگونه كه باید از پیشنهادهای ما استقبال نمیكنند.
منوچهری تصریح كرد: زعفران یونان و اسپانیا در جهان معروف است درصورتی كه عمده زعفران این دو كشور از ایران تامین و پس از بسته بندی به سایر نقاط دنیا صادر میشود. ارزش افزوده این كار برای كشورهای دیگر قابل توجیه است.
دبیر شورای ملی زعفران در ادامه این گفت و گو ضمن اشاره به بزرگترین قرارداد تجاری زعفران جهان بین ایران و قطر، گفت: شهریور ماه امسال بزرگترین قرارداد تجاری در حوزه زعفران با ارزش اولیه 300 میلیون دلار و معادل 200 تن بین ایران و قطر به امضا رسید. آنچه در رسانهها درباره این قرارداد و هدف از آن بیان شده، جلوگیری از خام فروشی، ایجاد ارزش افزوده و تعریف بازارهای جدید و بین المللی برای زعفران ایران است. شورای ملی زعفران با شنیدن این خبر با وزارت جهاد كشاورزی مكاتبه كرد و عنوان كرد اگر هدف این قرارداد ایجاد ارزش افزوده و جلوگیری از خام فروشی است چرا فرآوری زعفران ایرانی در كشور قطر انجام میشود؟ چرا فرآوری زعفران ایرانی در شهرستان زعفرانخیز ایران انجام نمیشود كه مزایای آن برای كشور خودمان باقی بماند؟
منوچهری با اشاره به اینكه منظور از فرآوری، بسته بندی قابل مصرف توسط مصرف كننده نهایی است، گفت: فرآوری زعفران در كشور منجر به اشتغال فرزندان كشاورزان كشورمان میشود، ضمن اینكه ارزش افزوده ناشی از بستهبندی نیز در كشور باقی میماند. ولی با توجه به مكاتباتی كه انجام دادیم هنوز پاسخی از وزارت كشاورزی دریافت نكردیم.
این مقام مسئول اظهار داشت: حداقل انتظار شورای ملی زعفران از وزارت جهاد كشاورزی و سازمان توسعه تجارت ایران این است اهداف مطرح شده از انعقاد این قرارداد در حد شعار باقی نماند.
وی یكی از نگرانیهای شورای ملی زعفران درخصوص این قرارداد را اینگونه بیان كرد: سال 1400 صادرات زعفران حدود 262 تن معادل 76 درصد كل صادرات زعفران ایران بود، از این میزان بیش از 80 تن آن بدون فرآوری به 5 كشور صادر شده است. در صادرات شش ماهه ابتدای سال تنها 2.02 تن زعفران به كشور قطر صادر شده است در حالی كه این میزان قرار است به 200 تن برسد؛ این مساله باید مورد توجه جهاد كشاورزی قرار بگیرد. ما هنوز نمیدانیم كسی كه از سوی ایران این قرارداد را امضا كرده چه كسی است؟ هیچ جایی نام این فرد اعلام نشده است.
با این اقدام قطر صادر كننده زعفران دنیا میشود زیرا 200 تن زعفران ایران را در اختیار خواهد داشت.
منوچهری در پایان اظهار داشت: وزارت جهاد كشاورزی و توسعه تجارت باید قرارداد تجاری صادرات 200 تن زعفران ایران به قطر را با حساسیت پیگیری كنند و اهداف مطرح شده از این قرارداد را اجرا كنند. ما معتقدیم اگر این قرارداد درست اجرا شود به بازار زعفران كشور كمك میكند ولی اگر در حد شعار باقی بماند به كشاورزان لطمه وارد خواهد شد. ما توصیه میكنیم فرآوری و بسته بندی زعفران در ایران انجام شود.
مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
ما را در اینستاگرام و دیگر شبكههای اجتماعی با شناسه tehraan360@ پیدا و همراهی كنید.
همچنین علاقهمندان می توانند برنامه های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.
*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.