برنامه بازار تهران 2 آذرماه با موضوع كسری بودجه و راه های رفع آن با حضور علی دینی تركمانی اقتصاددان و جعفر قادری نماینده مجلس از رادیو تهران پخش شد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، كسری بودجه یكی از عیوب بودجه بندی و بودجه ریزی است كه در بیانیه گام دوم انقلاب بر رفع آن تاكید شده است. كسری بودجه یعنی اینكه دخل كمتر از خرج باشد و به معنی بی انضباطی دولت و دستگاه های دولتی است به همین منظور علی دینی تركمانی اقتصاددان و جعفر قادری نماینده مجلس با برنامه بازار تهران گفتگو كردند.
كسری بودجه پدیده ای ساختاری در اقتصاد ایران است
علی دینی تركمانی اقتصاددان كشور در گفتگو با برنامه بازار تهران با تاكید بر اینكه كسری بودجه با دخل و خرج دولت مرتبط است گفت: این مشكل، پدیده ای ساختاری در اقتصاد ایران است و پس از انقلاب به دلیل مصارف نادرست و نظام حكمرانی با نهادهای بودجه خوار فراوان روز به روز افزایش پیدا كرده است.
وی با اشاره به اینكه 35 درصد درآمدهای كشور نفتی است اظهار داشت: با تحریم و كاهش قیمت نفت درآمد نفتی كاهش پیدا می كند. پس درآمد كلی هم كم می شود ولی از طرف دیگر هزینه ها چون قابل كاهش نیستند همچنان باقی است و دولت با كسری بودجه مواجه می شود. اگر اقتصاد ایران با روال طبیعی پیش می رفت باید درآمدهایی از درگاه افزایش تولیدات كارخانه ای داشتیم كه قابل رقابت با محصولات كشورهایی همچون ژاپن، آلمان و تركیه بود. علاوه بر این درآمدهای مالیاتی باید به مرور افزایش پیدا می كرد تا درآمدهای نفتی پس انداز شود.
بررسی طرح اصلاح ساختار بودجه توسط نمایندگان مجلس یازدهم
جعفر قادری نماینده مجلس یازدهم، دیگر مهمان تلفنی برنامه بازار تهران درباره اینكه چرا راهكارهای رفع كمبود بودجه در كشورعملیاتی نمی شوند؟ اظهار داشت: اقتصاد كشور ما دولتی و تك محصولی و وابسته به درآمدهای منفتی است. اقتصاد ما دانش بنیان و متنوع نیست. مجموعه عواملی كه طی سال های گذشته ساختار اقتصاد ما را شكل داده باعث شده تا اقتصادی كاملا آسیب پذیر داشته باشیم. وقتی درآمدهای نفتی به شدت كاهش پیدا می كند چون از طرفی به علت عدم عرضه بیشتر ارز قیمت ارز افزایش می یابد و از طرف دیگر چون تولیدات داخلی ما وابسته به ارز است مواد اولیه و تجهیزات در اختیار تولید كننده قرار نمی گیرد پس دچار مشكل می شویم.
وی درباره عملكرد مجلس افزود: در حال حاضر طرح اصلاح ساختار بودجه دولت توسط نمایندگان مجلس در حال بررسی است. در این طرح تاكید ما بر این است كه اتكا به درآمدهای نفتی كاهش پیدا كند، مالیات ها مالیات بر مصرف باشد، اعتبارات و هزینه ها متكی بر مشاركت بخش های غیر دولتی در اجرای طرح ها و پروژه ها باشد، از پرداخت های نجومی جلوگیری شود و عدالت حقوقی برقرار شود و به توانمندی ها و ظرفیت های مناسب توجه كافی شود.
كسری بودجه نتیجه نظام حكمرانی ضعیف است
دكتر تركمانی با اشاره به اظهارات قادری نماینده مجلس گفت: با حلوا حلوا گفتن دهان شیرین نمی شود. ما تا به امروز 6 برنامه توسعه را اجرا كرده ایم ولی عملا وضعیت بدتر شده است.
وی افزود: سهم هزینه های مصرفی جاری از كل بودجه از 60 درصد در ابتدای انقلاب به 90 درصد در حال حاضر رسیده است و از طرفی سهم هزینه های عمرانی از 40 درصد به 10 دصد كاهش یافته كه در بسیاری مواقع حتی آن 10 درصد هم محقق نمی شود. یعنی كل بودجه به هزینه های جاری تبدیل می شود و اقتصاد ما از جیب مصرف می كند اقتصادی كه توانایی انباشت سرمایه را نداشته باشد پایه تولید قوی هم نخواهد داشت و اما اینكه چرا هزینه های مصرفی جاری روز به روز بیشتر شده است این است كه" تو در توی نهادی" داریم. در ساخت قدرت، اقتصاد ما در درگیر مسئله مهمی به نام مراكز قدرت متعدد، تو در تو و بیش از اندازه است كه همگی از بودجه ارتزاق می كنند و كاركرد اكثر آنها مصرفی است و انباشتی و سرمایه گذاری نیست به همین دلیل اقتصاد ما انباشت سرمایه را از دست داده است.
وی با تاكید بر اینكه تحریم ها هم مزید بر علت شده است گفت: مسئله ما هم داخلی و هم خارجی است و این دو مسئله جدای هم نیستند بلكه این دو مسئله دو روی سكه واحدی به نام" نظام حكمرانی ضعیف" است.
تاثیر بخش غیر دولتی در كاهش سهم بودجه عمرانی
در انتهای این گفتگو، قادری نماینده مجلس یازدهم با اشاره به اینكه طرح های پیش روی مجلس كاملا واقعی هستند گفت: مشاركت بخش های غیر دولتی می تواند ضعف در كاهش سهم بودجه عمرانی را جبران كند به ویژه اینكه در كشورهای پیشرفته هم بخش غیر دولتی طرح های عمرانی را اجرا می كند. تلاش در جهت واگذاری اموال دولتی و چابك سازی دولت از دیگر موارد مطرح شده در مجلس یازدهم است.
مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
ما را در اینستاگرام و دیگر شبكه های اجتماعی با شناسه Tehraan360@ پیدا و همراهی كنید.
همچنین علاقه مندان می توانند برنامه های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.
*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.