بازار تهران شنبه تا چهارشنبه از ساعت 11:00 به مدت 35 دقیقه

رادیو تهران

بازار تهران

كارشناس اقتصادی:حدود 45 درصد ظرفیت خط تولید صنایع، خالی است+فایل صوتی

ساسان شاه‌ویسی كارشناس اقتصادی با اشاره به اینكه حدود 45 درصد ظرفیت خط تولید كارخانه ها بكارگرفته نمی‌شود گفت: با برگشت سرمایه از سوی بازارهای دلالی و سوداگری به سوی تولید می‌توان به اقتصاد كشور كمك كرد.

1400/05/19
|
10:24
|

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، ساسان شاه‌ویسی كارشناس اقتصادی در گفتگو با برنامه بازار تهران رادیو تهران گفت: به عقیده‌ی من قبل از اینكه مطالبه‌گری را مطرح كنیم و به شعارهای رییس جمهوری منتخب بپردازیم باید شناختی از وضعیت اقتصادی كشور داشته باشیم.
وی افزود: در آستانه‌ی تدوین برنامه‌ی هفتم توسعه هستیم و یك عقب‌ماندگی از برنامه‌ها و دامنه‌ی چشم انداز ایران 1404 داریم و در عین حال یك عقب افتادگی از سال‌های میانی دهه نود مانده است كه نهایتاً كارایی اقتصادی را دچار ناكارآمدی عمومی مواج كرده است.

كاركردهای اقتصادی ما ناكارآمد است
شاه‌ویسی در ادامه افزود: ما تولید ثروت می‌كنیم كاركردهای اقتصادی داریم، منابع عمومی خدادادی بیشماری در اختیار داریم، ساختار دولتی كار می‌كند به عبارتی صادرات، واردات، خرید و فروش داریم اما چند فاكتور مهم است كه به نظر می‌رسد قابلیت‌های اقتصادی را تبدیل به یك ناكارآمدی كرده است كه مطالبه مردم و مقام معظم رهبری هست كه بالاخره این اقتصاد چگونه خوب می‌شود.

مردم به دولت جدید امیدوار هستند
این كارشناس اقتصادی اظهار داشت:شكفتن جوانه‌ی جدیدی به عنوان دولت سیزدهم شاید یكی از امید‌ آفرینی‌هایی است كه مردم حداقل خود را قانع می‌كنند كه چه بسا این انتخاب بتواند شرایط بهتری را برای آنها به وجود بیاورد.

در اقتصاد ما تعادل وجود ندارد
وی در ادامه اظهارداشت: صرف نظر از تحریم و همچنین شوك‌های پیش بینی نشده ای مثل كرونا، عدم تعادلی در اقتصاد ما وجود دارد كه به شكل واضح و مشخص در حوزه‌های مختلف اقتصادی اجازه بروز و ظهور كاركردهای منطقی، واقعی و مناسب را نه در سفره مردم نه در محیط كسب و كار و نه در شاخص‌های كلان نمی دهد .شاید یكی از مهمترین این موارد عدم تعادل در بودجه دولت باشد، رشد هزینه‌های جاری از سویی و محدودیت درآمدها از سویی دیگر منجر به استقراض دولت شد.

باید بسترهای جدید برای تأمین منابع مالی ایجاد كرد
شاه ویسی افزود: مدیریت متوازن هزینه ها، كاهش هزینه های عمومی دولت،ایجاد بسترهای مناسب‌تری برای تأمین منابع جدیدتر كه كمترین تكانه را در بازارهای واقعی و بازار سرمایه و در نهایت سفره معیشت مردم بگذارد؛ مورد انتظار است.

در بودجه خانوار تعادل وجود ندارد
وی با اشاره بر اینكه در بودجه خانوار تعادل وجود ندارد گفت: متأسفانه شاهد رشد مخارج خانوار و كاهش قدرت خرید آنها هستیم با از دست رفتن ارزش پول ملی، قدرت خرید جامعه كاهش پیدا كرده است. با فشارهایی كه كارشناسان، منتقدان و اعتراض‌های اجتماعی به وجود آورد حداقلی را برای متناسب سازی درآمد در كشور تعریف كردیم اما هنوز هم اختلاف فاحشی بین دامنه‌ی هزینه‌های خانوار و قدرت خرید آنها وجود دارد و این عدم تعادل مهمترین چالشی است كه از آن به عنوان سیاست معیشت یاد می‌كنیم.

در نظام پولی و بانكی كشور تعادل وجود ندارد
شاه ویسی در خصوص عدم تعادم نظام پولی و بانكی تصریح كرد: فشار فزاینده‌ای برای تقاضای تسهیلات وجود دارد و از سویی رشد بزرگی در حجم معوقات داریم. هرچه جلوتر می‌ریم همه متقاضی وام هستند و از سویی وام‌ها معوق می‌شود و كسی پس نمی‌دهد خروجی این شیوه باعث از كار افتادگی بانك‌ها می‌شود. همه سعی می‌كنند پول ارزان قیمت را از بانك بگیرند و گران‌نمایی كنند و سپس آن را وارد بازار كنند كه صرف نظر از انحراف در تأمین منابع مالی یك چالش بزرگ را برای سازندگی و پیشرفت در كشور به وجود می‌آورند.

به نسبت نیروی كار جوان در كشور شغل وجود ندارد
وی افزود: از سویی عدم تعادل در بازار كار وجود دارد. ما نیروی كار انبوهی داریم و مهارت‌هایی كسب كرده‌اند اما از طرفی تقاضا برای كار آنها بسیار نازل شده است و موجب عدم تعادلی شده كه جنس بیكاری را در دامنه‌ی جوان به شدت افزایش داده است.

توازن اقتصادی منطقه ای وجود ندارد
این كارشناس اقتصادی در ادامه تصریح كرد: از دیگاه من عدم توازن، منطقه‌ای است یعنی پدیده‌ی توسعه یافتگی در یك منطقه با سرعت شتابان بالا رفته و امروز تعریفی به عنوان توسعه برای تهران نداریم درصورتی كه در یك استان دیگر مثل استان خوزستان كه ظرفیت‌های اثرگذاری دارد تعارضات توسعه یافتگی به قدری فاحش است كه برای بدیهی‌ترین خط توسعه كه آب و زهكشی منابع آبی است دچار چالش هستیم. از دیدگاه من از بین بردن این عدم تعادل‌ها مهمترین مولفه‌های دولت سیزدهم در حوزه اقتصاد است.

با تفكر تولیدگرایانه می توانیم تورم را متعادل كنیم
وی در پاسخ به این پرسش كه از دیدگاه شما مهمترین اولویت بندی در حزوه اقتصادی در كوتاه مدت چیست؟ افزود: از جمله مولفه‌هایی كه در نقشه راه دولت آینده وجود داشت حركت به سوی متعادل كردن شاخص‌های اقتصاد كلان و حركت به سوی قدرتمند كردن اقتصاد خانواده بود. باید تا پایان سال 1400 نرخ رشد اقتصادی را بهبود ببخشیم وقتی می‌گوییم نرخ رشد یعنی جریان تولید كه مورد تأكید مقام معظم رهبری است مورد اهمیت قرار بگیرد و جریان تولیدگرایانه شدن اقتصاد ایران را از جریان مصرف گرایی محض جدا كنیم. با این سیاست می‌توانیم تورم را متعادل كنیم طبق برنامه ما بایستی در پایان برنامه ششم كمتر از 10 درصد نرخ تورم داشته باشیم. تولید از یك طرف، مدیریت كردن بهینه‌ی دامنه‌ی مصرف و تقاضا در اقتصاد خُرد از سوی دیگر و همچنین حركت كردن به سوی سیاست‌های اصولی صادرات‌ مواد غیرنفتی از سوی دیگر می‌تواند در بهبود شرایط اقتصادی كشور تاثیرگذار باشد.

حدود 45 درصد ظرفیت خط تولید صنایع خالی است
شاه‌ویسی با تأكید بر اینكه كمتر از 20 درصد بنگاه‌های كشور در سه سال اخیر دچار ورشكستگی و فروپاشی صنعتی شدند گفت: منهای بنگاه‌هایی كه دچار این مشكل شده‌اند با توجه به اذعان برخی از تولیدكنندگان صنعتی حدود 45 درصد ظرفیت خط تولیدشان بكارگرفته نمی‌شود با برگشت سرمایه توسط دولت از سوی بازارهای دلالی و سوداگری به سوی تولید می‌توان به اقتصاد كشور كمك كرد.
چرا جریان سرمایه گذاری از صنعت ایران خودرو حمایت نكرده است؟
وی در ادامه اظهارداشت: طی روزهای گذشته ایران خودرو 12 هزار خودرو پژو پارس را پیش فروش كرد وبرای این 12 هزار واحد و برای این تعداد خودرو 4 میلیون نفر ثبت نام كردند، بماند بخشی می‌خواهند این خودرو بگیرند وارد بازار سوداگری شوند اما بخش اعظمی می‌خواهند صاحب خودرو شوند یعنی تقاضای واقعی وجود دارد، چرا جریان سرمایه‌گذاری از صنعت ایران خودرو حمایت نكرده است و ما با ظرفیت كمی خودرو تولید می‌كنیم.

7 سال است كه دامنه‌ی تولید را سركوب كردیم
این كارشناس اقتصادی در پایان افزود: ما در سال 1390 میلیون 260 هزار خودرو تولید می‌كردیم امسال در بهترین شرایط به یك میلیون دستگاه می‌رسد در صورتی كه طبق برنامه قرار بود در سال 1400 تعداد 2 میلیون 400 هزار دستگاه تولید داشته باشیم این اختلاف فاحش نشان‌دهنده عدم توجه به تولید، عدم گردش سرمایه در حوزه های مولد و مبتنی بر تقاضای انباشته شده در كشور است. ما حدود 7 سال است كه دامنه‌ی تولید را سركوب كردیم اگر از ظرفیت‌ها استفاده كنیم همانطور كه در نقشه‌ی اقتصادی دولت آینده است می‌توان امیدوار بود كه با رعایت این برنامه ظرفیتی موثر را در اقتصاد ملی به وجود آوریم .

مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
ما را در اینستاگرام و دیگر شبكه‌های اجتماعی با شناسه tehraan360@ پیدا و همراهی كنید.
همچنین علاقه‌مندان می توانند برنامه های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.

*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.









دسترسی سریع
بازار تهران