بازار تهران شنبه تا چهارشنبه از ساعت 11:00 به مدت 35 دقیقه

رادیو تهران

بازار تهران

تغییر رویكرد ایران؛ منجر به عضویت دائم در شانگهای شد +فایل صوتی


میرهادی رهگشای كارشناس اقتصادی گفت: در حال‌ حاضر رویكرد دولت جدید، توسعه روابط اقتصادی با آسیا است و این تغییر رویكرد باعث شد عضو دائم سازمان شانگهای شود.

1400/06/28
|
14:53
|

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، میرهادی رهگشای كارشناس اقتصادی در گفتگو با بازار تهران رادیو تهران، گفت: سازمان شانگهای از سال 2001 با اهداف امنیتی، اقتصادی و فرهنگی تشكیل شد. كشورهای چین، روسیه و چهار كشور همسایه روسیه قرقیزستان، قزاقستان، تاجیكستان و ازبكستان اعضای این سازمان هستند.

وی افزود: ایران از سال 2005 عضویت ناظر در این سازمان را دارد و در انتظار پذیرفته شدن برای عضویت دائم بود. كشورهای دیگری ازجمله هند، افغانستان،بلاروس، پاكستان و مغولستان هم عضویت ناظر داشتند كه در سال 2017 هند و پاكستان به عضویت دائم درآمدند كه با عضویت این دو كشور تعداد اعضا به 8 كشور رسید.

رهگشای اظهار داشت: كشور ایران پس از 16 سال به عضویت دائم این سازمان درآمد. نكته بسیار مهم این عضویت این است كه رویكرد كشور ما مبنی بر‌ اولویت قراردادن همكاری با كشورهای آسیایی را به سایر دنیا نشان می‌دهد.

این كارشناس اقتصادی در ادامه گفت: ما در دولت‌های نهم تا دوازدهم تلاش‌های زیادی برای تبدیل عضویت ناظر به عضویت دائم انجام داده بودیم ولی به دلایلی كه بیشتر آن ضعف در دیپلماسی بود، این امر محقق نشد. به‌خصوص در2 دولت اخیر رویكرد كشور ما اینگونه بود كه توافق برجام را به‌عنوان محور دیپلماسی خارجی قرار داده بود و نگاه به سمت غرب بود و همین رویكرد كشورهای روسیه و چین را متقاعد نمی‌كرد كه عضویت دائم ایران را بپذیرند.

رهگشای تصریح كرد: در حال‌ حاضر رویكرد دولت جدید، تجارت با آسیا و توسعه روابط اقتصادی با آسیا است و پیام‌هایی كه از دولت جدید به كشورهای چین و روسیه ارسال‌شده باعث شد آنها در اولین فرصت عضویت دائم ایران را بپذیرند.

وی در پاسخ به این پرسش كه در كوتاه‌مدت این عضویت چه تأثیرات مثبت اقتصادی خواهد داشت؟ اظهارداشت: به‌طوركلی كشوری كه بخواهد روابط خارجی خود را توسعه بدهد باید در پیمان‌های منطقه‌ای عضو شود تا بتواند با كشورهای عضو آن روابط خود را توسعه بدهد.

رهگشای افزود: پیمان شانگهای ازنظر اقتصادی و امنیتی برای ایران مزیت‌های زیادی دارد. ازنظر امنیتی به‌طور خاص، كشورهای عضو این سازمان متعهد هستند علیه یكدیگر اقدامات امنیتی انجام ندهند این مورد می‌تواند ایران را در مساله تحریم‌ها كمك كند. به‌طور مثال اگر قرار باشد قطعنامه‌ای در سازمان ملل علیه ایران تصویب شود كشور روسیه و چین متعهد هستند به دلیل عضویت ایران در سازمان شانگهای با آن قطعنامه مقابله كنند و اجازه ندهند چنین قطعنامه‌ای علیه ایران تصویب شود همچنین این عضویت می‌تواند فشار تحریم‌ها را به‌نوعی كم كند و اجازه ندهد تحریم‌ها بیش از این باشد.

این كارشناس اقتصادی گفت: وقتی ایران بتواند روابط خود را با چین و روسیه كه ابعاد اقتصادی بزرگی در منطقه دارد به خصوص كشور چین كه به سمتی حركت می‌كند تا جای آمریكا را به‌عنوان اقتصاد اول دنیا در كوتاه‌مدت بگیرد؛ گسترش دهد به‌خودی‌خود تحریم‌ها را كنار خواهد زد البته اگر روابط آنگونه كه باید پیش برود و رویكرد بُرد بُرد در دستور كار باشد. اگر ایران بتواند روابط اقتصادی خود با كشورهای عضو این سازمان را گسترش دهد مزیت‌های زیادی در رشد اقتصادی و رونق تولید و اشتغال در كشور خواهد داشت.

این كارشناس اقتصادی اظهار داشت: به‌طور خاص در روابط تجاری با كشورهای عضو شانگهای ایران می‌تواند یك تأمین‌كننده پایدار انرژی برای كشور چین باشد و در مقابل امتیازهایی را از كشور چین بگیرد ازجمله توسعه زیرساخت‌های سرمایه‌گذاری در ایجاد بندرگاه‌های بزرگ تجاری، ایجاد مسیرهای ریلی و غیره كه در توافق 25 ساله همكاری ایران با چین دیده شده اما عضویت ایران در شانگهای این امر را تثبیت می‌كند.

رهگشای افزود: رویكرد ایران در توسعه روابط خارجی باید حتماً مبتنی بر توافقات دوجانبه باشد اینكه ما بخواهیم به عضویت در شانگهای بسنده كنیم و بگوییم این توسعه روابط ما با چین را هم رقم می‌زند این‌گونه نیست بلكه می‌تواند تسهیل‌كننده روابطی باشد كه می‌خواهیم با چین داشته باشیم.

وی در پاسخ به این پرسش كه آیا می‌توان گفت سازمان همكاری شانگهای به‌نوعی به اتحادیه اروپا شباهت دارد یا خیر؟ گفت: اگر بخواهیم مقایسه كنیم بیشتر شبیه به سازمان ناتو بوده است كه اهداف امنیتی و فرهنگی دارد و در سالهای اخیر است كه بیشتر به اهداف تجاری و اقتصادی پرداخته‌ است.اتحادیه اروپا بسیار متمركز است و كشور اعضای آن واحدهای پولی خود را كنار گذاشته‌اند و خیلی از سیاست‌های اقتصادی خود را باید مجوز اتحادیه مركزی را بگیرند تا اجرا كنند. ما با اتحادیه اروپا فاصله زیادی داریم و شاید الگوی مطلوبی برای كشورهای منطقه نباشد و بیشتر باید به‌صورت دوجانبه روابط خود را با كشورهای دیگر گسترش بدهیم.

مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
ما را در اینستاگرام و دیگر شبكه‌های اجتماعی با شناسه tehraan360@ پیدا و همراهی كنید.
همچنین علاقه‌مندان می توانند برنامه های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.

*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.



دسترسی سریع
بازار تهران