پل مدیریت چهارشنبه از ساعت 12:30 به مدت 45 دقیقه

رئیس اداره محیط زیست شهر تهران : ناترازی انرژی نداریم! ناترازی مصرف انرژی داریم

علیرضا رحمتی در گفتگو با رادیو تهران با تاكید بر اینكه ناترازی انرژی را به عنوان یك متخصص قبول ندارم گفت: ما ناترازی مصرف انرژی داریم. استان تهران به تنهایی به اندازه 15 استان، مصرف دارد. منطقه یك شهر تهران به تنهایی 40 درصد انرژی برق و گاز شهر را مصرف می‌كند.

1403/10/06
|
23:28
|

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، شانزدهمین برنامه از سری دوم مجموعه «پل مدیریت» روز چهارشنبه 5 دی با حضور علیرضا رحمتی رئیس اداره محیط زیست شهر تهران بر روی آنتن رفت.

آلودگی هوا خسارت‌های زیاد اقتصادی به دنبال دارد و سلامت مردم را تهدید می‌كند
رئیس اداره محیط زیست تهران در ابتدای این گفتگوی رادیویی با اشاره به افزایش روزافزون آلاینده‌های هوای تهران گفت: این آلودگی زیاد، معلول فعالیت‌های مختلفی است كه در كلانشهر تهران رخ می‌دهد؛ خسارت‌های زیاد اقتصادی به دنبال دارد و سلامت مردم را تهدید می‌كند.

متهم درجه یك آلودگی هوای شهر تهران منابع متحرك هستند
او تصریح كرد: متهم درجه یك آلودگی هوای شهر تهران منابع متحرك هستند. خودروهای فرسوده شخصی و عمومی، هواپیماهای فرسوده فرودگاه مهرآباد و پرواز آنها كه موجب افزایش آلودگی هوای تهران می‌شود و بیش از 3 هزار برابر یك خودرو آلایندگی دارد؛ 4 میلیون و 200 هزار موتورسیكلت كاربراتوری كه از 6 تا 18 برابر یك خودرو آلودگی تولید می‌كنند و بیش از 90 درصد آنها معاینه فنی ندارند.

سوخت مصرفی خودروها و موتورسیكلت‌ها؛ استاندارد نیست
او همچنین گفت: سوخت مصرفی ما هم مشكل دارد. طبق قانون هوای پاك باید تا سال 1402 از سوخت با استاندارد یورو 6 استفاده می‌شد كه اینگونه نیست.

نظارت بر حُسن اجرای قانون هوای پاك بر عهده سازمان حفاظت از محیط زیست محیط است
رحمتی با بیان اینكه سازمان حفاظت از محیط زیست محیط؛ یك سازمان نظارتی و حاكمیتی است گفت: نظارت بر حُسن اجرای قانون هوای پاك بر عهده این سازمان است. در شرایط اضطرار آلودگی هوا؛ این سازمان اكیپ‌های گشت و پایش شبانه‌روزی دارد. كارشناسان سازمان محیط زیست شهر تهران ضابطان دادگستری هستند و واحدهای متخلف مثل شن و ماسه را می‌توانند پلمپ كنند. همانطور كه به تازگی دو واحد پلمپ شدند. همچنین آلودگی‌هایی ناشی از آتش زدن شاخ و برگ درختان و پسماندسوزی داریم كه پس از شناسایی به شهرداری اعلام می‌شود.

بیشتر واحدهای صنعتی شهر تهران در غرب آن واقع شده اند
او افزود: در شهر تهران حدود 11 هزار واحد صنعتی وجود دارد كه عمدتا در غرب تهران واقع شده و در مسیر حركت باد قرار دارند كه معمولا به سمت شرق است. برخی از این واحدها بسیار قدیمی هستند كه باید جابجا شوند. حتی برخی از آنها باید تعطیل شوند چون در حال حاضر در داخل حریم شهر قرار گرفته اند.

سازمان محیط زیست پیگیر جابجایی صنایع بزرگ داخل شهر تهران است
او با تاكید بر اینكه بر اساس قانون مصوب سال 1346 نباید هیچ واحد صنعتی تا شعاع 120 كیلومتر تهران مگر با مجوز هیات وزیران، بارگذاری شود گفت: این شعاع كم كم به 50 كیلومتر رسید و برخی واحدها مستثنی شدند و بارگذاری شدید واحدهای صنعتی هم اتفاق افتاد. متاسفانه صنایع بزرگی هستند كه در داخل شهر قرار گرفته اند و ما پیگیر جابجایی آنها هستیم كه آن هم فرایند مربوط به خود را دارد.

آموزش‌ باید موجب شكوفا شدن حس مسئولیت‌پذیری شود
این مقام مسئول در ادامه گفتگو با رادیو تهران اظهار داشت: بسیاری از مشكلات را می‌توان با بالابردن دانش محیط زیستی مردم و عمل به آن مرتفع كرد. آموزش‌های ما باید موجب شكوفا كردن حس مسئولیت‌پذیری شود. پویش‌های مردمی راهكار دوم حفاظت از محیط زیست است. همه می‌دانیم نباید زباله را از خودرو به بیرون بیندازیم اما چرا اینكار را انجام میدهیم؟ و در مثالی دیگر، یك فیلتر سیگار تا شعاع یك و نیم متری خود را لم یزرع می‌كند . نباید این فیلترها در طبیعت رها شوند.

حتی انرژی های پاك هم موجب انتشار كربن از مبدأ می‌شوند
رئیس اداره محیط زیست شهر تهران با اشاره به اینكه استفاده از انرژی‌های پاك مثل برق و گاز خیلی هم خوب است اما در مبدا باعث انتشار كربن می‌شود تصریح كرد: برای تولید برق باید نفت كوره و مازوت سوزانده شود و همین هم موجب افزایش تولید كربن می‌شود. در مواقع پیك اوج مصرف(11 صبح تا 3 بعدازظهر) نباید از دستگاههای پر مصرف مثل جارو برقی و ماشین لباشویی استفاده كرد.

ناترازی انرژی نداریم! ناترازی مصرف انرژی داریم
او با تاكید بر اینكه ناترازی انرژی را به عنوان یك متخصص قبول ندارم گفت: ما ناترازی مصرف انرژی داریم. استان تهران به تنهایی به اندازه 15 استان مصرف دارد. منطقه یك شهر تهران به تنهایی 40 درصد انرژی برق و گاز شهر را مصرف می‌كند.

در تهران روزانه 6 هزار تُن پسماند عادی تولید می‌شود
رحمتی در بخش دیگر گفتگو با پل مدیریت رادیو تهران با بیان اینكه در تهران روزانه 6 هزار تُن پسماند عادی تولید می‌شود گفت: مدیریت پسماند یك مدیریت صفر تا صدی است و تفكیك زباله باید در مراحل مختلف انجام شود. 0 تا 10 آن از مبدا باید تفكیك شود. 10 تا 20 آن در سطل زباله سر كوچه‌ها تفكیك شود.20 تا 30 آن به وسایل حمل و نقل مجهز باز می‌گردد. اما متاسفانه فرآیند 80 درصدی تفكیك از ابتدا انجام نمی‌شود و این زباله‌ها تل‌انبار میشوند.

رودخانه شیرابه كهریزك ، حاوی بدترین نوع پساب و فلزات سنگین است
او یادآور شد: سایت كهریزك، رودخانه شیرابه دارد كه بدترین نوع پساب و حاوی فلزات سنگین است. ضمن اینكه در پایین دست شیرابه بسیار بدبو است.

سازمان محیط زیست هم از عملكرد مدیریت پسماند شهرداری راضی نیست
رئیس اداره محیط زیست شهر تهران تصریح كرد: متولی ساماندهی پسماندها سازمان مدیریت پسماند شهرداری است كه سازمان محیط زیست هم از عملكرد آن رضایت ندارد گفت: مردم ما با آگاهی كه دارند می‌دانند زباله‌های تر و خشك باید تفكیك شوند . اما زیرساخت مناسب نیست و شهرداری باید بر عملكرد طرح جامع مدیریت پسماند نظارت داشته باشد اما متاسفانه مدیریت به طور مداوم در حال تغییر است.

پسماند حاشیه رودخانه در محدوده كن- سولقان با پویش مردمی پاكسازی شد
او افزود: خوشبختانه سازمان حفاظت از محیط زیست با احكام قانونی خود، نظارت قوی دارد. در حال حاضر واحدهای پسماندسوزی بسیار كم شده است. در محدوده كن- سولقان، پسماند بسیار زیادی در حاشیه رودخانه بود كه با پویش مردمی پاكسازی شد و شهرداری هم با نظارت‌ها و اخطارهای محیط زیست نخاله‌های ساختمانی را پاكسازی كرد. اما در مجموع سازمان محیط زیست از كمبود امكانات و تجهیزات رنج می‌برد.

بزرگترین چالش اكوسیستم كوهستانی تهران، چرای بی‌رویه دام است
این مقام مسئول سازمان حفاظت از محیط زیست در ادامه گفتگو با رادیو تهران با بیان اینكه بزرگترین چالش اكوسیستم كوهستانی تهران، چرای بی‌رویه دام است گفت: تهران با 11 درصد جمعیت كل كشور بر منابع پایه فشار می‌آورد. ظرفیت زیستی منطقه البرز جنوبی در تهران 3 تا 5 هزار رأس گوسفند است اما بر اساس گزارش‌هایی كه داشته ایم تا 30 هزار دام هم چرا داشته‌اند كه موجب از بین رفتن مراتع می‌شود و بذرافشانی هم به تبع آن انجام نخواهد شد.

اداره محیط زیست تهران با كمك دادستانی، جلوی چرای بی‌رویه را گرفته است
او گفت: اداره محیط زیست تهران با كمك دادستانی، جلوی چرای بی‌رویه را گرفت و گله‌های غیر مجاز را خارج كرد. این امر موجب شد تا مراتع غنی شده و منابع آب و خاك محافظت شوند. همانطور كه علیرغم بارندگی، سیلاب امامزاده داوود را نداشتیم و چشمه‌ها و رودخانه‌ها هم پرآب تر شدند.

از ورود پساب‌ به روددره‌های دربند و دركه و فرحزاد جلوگیری شده است
او همچنین گفت: رود‌دره دربند و دركه و فرحزاد، ریه تنفسی تهران هستند كه اگر محافظت بشوند در تلطیف هوای تهران بسسیار موثر خواهند بود. ساخت و سازهای بی‌رویه در بستر رودخانه تخریب شدند .حتی از ورود پساب‌ به روددره های دربند و دركه و فرحزاد با استفاده از كارگروه‌هایی كه داریم بدون خشونت و با تعامل جلوگیری شد.

افزایش سگ‌های ولگرد كوهستان موجب كاهش تعداد كَل و بز می‌شود
وی درباره غذا دادن به حیوانات وحش هم گفت: حیات وحش و پرندگان جزو اكوسیستم هستند اما تا حدی. اگر این حیوانات مثل سگهای ولگرد بیشتر شوند به معضل تبدیل می‌شوند. این سگ‌ها نوزاد كل و بز را میخورند. اگرچه تعداد آنها در حال تعدیل است اما از مردم خواهش می‌كنم از روی دلسوزی به سگ ها غذا ندهند.

انتشار گاز كربن در ایران بسیار بالا است. چون مصرف انرژی در ایران بالا است
رحمتی در بخشی دیگر از این گفتگوی رادیویی اظهار داشت: انتشار گاز كربن در ایران بسیار بالا است. چون مصرف انرژی در ایران بالا است. مصرف آب دو برابر میانگین جهانی است در حالیكه به طور میانگین یك چهارم بارش را داریم. مصرف برق و گاز سه برابر میانگین جهانی است. در هر 10 سال مصرف انرژی كشور ما دو برابر میشود و دلیل آن هم انرژی ارزان است.

باید دولت برای توسعه منابع تجدیدپذیر یارانه بدهد
او افزود: باید دولت برای توسعه منابع تجدیدپذیر به عنوان یك سیاست اجرایی، یارانه بدهد. در حال حاضر وزارت نیرو و وزارت صمت وارد شده اند تا در چند مكانی كه در تهران در نظر گرفته شده منابع تجدیدپذیر خورشیدی توسعه داده شود اما با توجه به انرژی ارزان در كشور، بخش خصوصی فعلا ورود نخواهد كرد.

حدود 92 درصد آب كشور در كشاورزی مصرف می‌شود
وی با اشاره به اینكه بر اساس آمار ، حدود 92 درصد آب كشور در كشاورزی مصرف می‌شود گفت: كشاورزی ما بیشتر به صورت غرق آبی انجام می‌شود و بازدهی آن یك ششم میانگین جهانی است.در حالیكه مصرف آب در بخش صنعتی جهانی 50 تا 60 درصد است. اگر ما در بخش كشاورزی 5 درصد صرفه جویی داشته باشیم مشكل كم آبی صنایع حل می‌شود.

بیشترین مصرف انرژی در تابستان و زمستان، مربوط به بخش خانگی است
او با بیان اینكه بیشترین مصرف انرژی در تابستان و زمستان، مربوط به بخش خانگی است گفت: در تابستان مصرف برق و در زمستان مصرف گاز بخش خانگی بسیار بالا است و اگر در بخش خانگی مصرف درستی داشته باشیم تولید رونق بیشتری خواهد داشت كه به اقتصاد و اشتغال كشور كمك بیشتری می‌كند.

جمع‌آوری پساب در پایین دست موجب خشكی لایه‌های زمین و نشست آن می‌شود
رئیس اداره محیط زیست شهر تهران در پایان گفتگو با رادیو تهران با بیان اینكه جمع آوری پساب و تصفیه آن بسیار خوب است گفت: كاش در هر منطقه از تهران تصفیه‌خانه‌های محلی احداث و از آن در آبیاری فضای سبز منطقه استفاده می‌شد تا لایه های زیرین خاك با استفاده از این آبها خیس شوند. اما جمع‌آوری پساب در پایین دست موجب خشكی لایه‌های زمین و نشست آن می‌شود. كف رودخانه ها بتن شده است كه باز هم موجب نشست زمین می‌شود.

50 درصد جنگلهای چیتگر خشك شده است
0او یادآور شد: 50 درصد جنگلهای چیتگر خشك شده كه تصفیه‌خانه‌های محلی می‌توانند به آبیاری آن كمك كنند. همچنین جنگل‌های خلازیر در حال خشك شدن هستند.

شایان ذكر است: سری دوم برنامه «پل مدیریت» به تهیه كنندگی اكبر محمدی خانی و اجرای آوید بزرگی چهارشنبه‌ها ساعت 12:30 با حضور مسئولان سازمان‌ها و نهادهای كشور و استان تهران بر روی آنتن رادیو تهران می‌رود.


مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
كانال رادیو تهران را در پیام رسان بله به نشانی tehraan360@ جستجو كنید.
علاقه‌مندان می‌توانند برنامه‌های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.
*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.





دسترسی سریع
پل مدیریت