دور یك میز شنبه تا چهارشنبه از ساعت 12:30 به مدت 13:55

رادیو تهران

دور يك ميز

در دور یك میز رادیو تهران مطرح شد؛ فقر فرهنگی دولت و حاكمیت؛ در مواجه با سرمایه و سرمایه‌گذار+فایل صوتی

سخنگوی اسبق شورای رقابت در گفت و گو با رادیو تهران اظهار داشت: باید از شعار خارج شویم و رسانه‌ها، به الزامات تولید بدون هیچگونه رودربایستی بپردازند.

1404/01/20
|
08:19
|

برنامه دور یك میز در رادیو تهران؛ درباره «سرمایه‌گذاری در مسیر تولید؛ الزامات و بایسته‌های اساسی با توجه به شعار سال» گفت و گویی با «سیدمجید حلاج زاده رئیس مركز خدمات مشاور ایرانیان خارج از كشور»، «دكتر اسماعیل شجاعی سخنگوی اسبق شورای رقابت» و به صورت تلفنی با «دكتر محمدرضا سبزعلی پور رئیس مركز تجارت جهانی كشور» انجام داده است كه مشروح این گفت‌و‌گو را در ادامه می‌خوانید.

تضمین سرمایه و امنیت؛ اولین مولفه برای سرمایه‌گذاری
حلاج زاده رئیس مركز خدمات مشاور ایرانیان خارج از كشور در پاسخ به این سوال كه ایرانیان خارج از كشور اگر قصد داشته باشند كه در ایران سرمایه‌گذاری داشته باشند، ممكن است كه چه دغدغه‌هایی داشته باشند و چگونه می‌توان روند سرمایه‌گذاری را برای آنها تسهیل كرد؟ گفت: خوشبختانه قلب ایرانیان خارج از كشور، برای این مملكت می‌تپد. هیچ ایرانی را نمی‌توان دید كه در خارج از كشور باشد و بخواهد كشورمان نابود شود. بنابراین؛ هر آنچكه از دست آنها برمی آید برای كشور خود انجام می‌دهند.
وی با اشاره به اهمیت آماده‌سازی زیرساخت‌ها برای سرمایه‌گذاری گفت: این زیرساخت‌ها برای سرمایه‌گذاری ایرانیان خارج از كشور بسیار مفید است. اولین مولفه‌ای كه برای سرمایه‌گذاران ایرانی خارج از كشور مهم است، تضمین سرمایه و امنیت است. اما متاسفانه در كشور افرادی هستند كه امنیت این سرمایه‌گذاران را تحت‌الشعاع قرار می‌دهند.

ثروت ایرانیان خارج از كشور 20 تا 24 هزار میلیارد دلار است
حلاج زاده با بیان اینكه سرمایه‌گذاران خارج از كشور ثروت بیكرانی دارند، گفت: ایرانیان خارج از كشور یكی از پولدارترین افراد دنیا هستند. طبق برآورد بانك جهانی 20 تا 24 هزار میلیارد دلار ثروت ایرانیان خارج از كشور است. بنابراین؛ اگر ما یك درصد این ثروت را وارد كنیم، برای آبادانی كشور كافی خواهد بود.
وی عنوان كرد: در سال جاری برای مدیریت جذب سرمایه‌گذاری برای تولید، برنامه‌هایی آغاز گردیده است. اولین قدم؛ سرمایه‌گذاری در انرژی‌های تجزیه‌پذیر است. براساس آمار به دست آمده ضرر قطعی برق در سال گذشته چندین میلیارد تخمین زده شده است. اگر همان سرمایه سال گذشته برای انرژی‌های خورشیدی یا بادی در نظر گرفته می‌شد، قطعا به اینجا نمی‌رسیدیم و هم مشكلات حل می‌شد و هم تولید اتفاق می‌افتاد. به همین دلیل در سال جدید سرمایه‌گذاری بر انرژی‌های تجزیه‌پذیر در اولویت قرار گرفته است و در این مسیر به هیچگونه حمایتی از سوی دولت امید نبسته‌ایم، چون این امر جز تلف كردن وقت هیچ سود دیگری برای ما ندارد، بلكه ما با شركت‌های خصوصی بنام و فعال كشور همكاری می‌كنیم.

تاسیس بانك در خارج از كشور برای سرمایه‌گذاری
رئیس مركز خدمات مشاور ایرانیان خارج از كشور از تاسیس بانك در خارج از كشور در سال جاری خبر داد و گفت: این پروژه تا چند ماه آینده عملیاتی خواهد شود و افرادی كه برای سرمایه‌گذاری دغدغه امنیت را دارند، سرمایه آنها در همان بانك گرفته می‌شود و سود به آنها تعلق می‌گیرد و بدین شكل سرمایه‌های این افراد را وارد كشور می‌كنیم.

امنیت، منابع، حمایت و فرهنگ چهار اصل مهم در سرمایه‌گذاری
شجاعی سخنگوی اسبق شورای رقابت در پاسخ به این سوال كه به چه مواردی می‌توان اشاره كرد كه اگر حل و فصل شود گشایشی در بخش خصوصی به شمار می‌آید؟ گفت: موضوع سرمایه‌گذاری یك چارچوب نظری و یك مبانی دارد كه صرفا گفتن و لقلقه زبان كردن آن چیزی را حل نمی‌كند. مهمترین شرط سرمایه‌گذاری در یك كشور امنیت كلان است. در واقع امنیت گران‌ترین كالایی است كه به واسطه آن كشور‌ها تشكیل می‌شوند.
وی افزود: سرمایه‌گذاری دارای الزاماتی است كه اگر فراهم نشود، حرف‌های ما در حد یك شعار باقی خواهد ماند. ما دچار چند نوع پارادوكس مختلف هستیم. متاسفانه شعار‌های ما با حرف و عمل همخوانی ندارد.
سخنگوی اسبق شورای رقابت عنوان كرد: اولین زیرساخت تولید، انرژی (برق، گاز و...) است. در رابطه با این زیرساخت مهم نیز بخش خصوصی باید ورود كند. همچنین نهاد‌های تولیدی ما در بخش خصوصی، مستلزم پشتیبانی مالی هستند كه متاسفانه این پشتیبانی مالی وجود ندارد و بانك‌های كشور به جای حمایت مالی از بخش خصوصی درگیر دلالی و خرید و فروش فوری هستند و بدین ترتیب تولید و تولیدكننده رها شده است.
وی درباره اهمیت فرهنگ در سرمایه‌گذاری توضیح داد: دستگاه‌های حكمرانی از جمله دولت، رسانه و... وظیفه دارند تا از تولید حمایت كنند و بدین شكل بخش خصوصی به سرمایه‌گذاری ترغیب شوند. رشد تولید نیازمند سیاست و راهبری است كه وظیفه دولت است.

معیار‌های ما علیه تولید است
سخنگوی اسبق شورای رقابت افزود: معیار‌های ما علیه تولید است. شعار ما تولید است، اما عمل ما ضد تولید است. تا زمانی هم كه در این مسیر قرار داشته باشیم، حمایت از تولید در حد یك شعار باقی می‌ماند. باید این شعار معیار قرار بگیرد و هر نهادی كه علیه تولید است، كنترل و محدود شود. ذخائر فرهنگی و دانشی ما برای حكمرانی از 2500 سال پیش تاكنون وجود داشته است، چگونه آن را نادیده می‌گیریم.
وی در ادامه گفت: سرمایه‌گذاری یك شاخص نشان می‌دهد بقیه نهاد‌های موجود در یك كشور به درستی كار می‌كنند یا نه. اگر همگی نهاد‌ها به درستی كار كنند، سرمایه‌گذاری اتفاق خواهد افتاد. علاوه برآن اگر سازمان صدا و سیما و به طور كلی رسانه فهم درستی از سرمایه‌گذاری نداشته باشند، قابلیت این را پیدا نخواهند كرد كه بتوانند كشور را به سمتی هدایت كنند كه سرمایه‌گذاری محقق شود.

سرمایه‌گذار چرخ پنجم تولید است
شجاعی با بیان اینكه كاركردهای اشتباه موجود در كشور اجازه شكل گیری سرمایه‌گذاری را نمی‌دهد، گفت: اگر می‌گوییم كه امسال سال رشد سرمایه‌گذاری است، باید بدانیم كه سرمایه‌گذار چرخ پنجم آن است، در ابتدا باید چرخ اول؛ دولت، چرخ دوم؛ قوه قضاییه، چرخ سوم؛ دستگاه قضایی، چرخ چهارم؛ بخش امنیتی و نظامی درست عمل بكنند تا در انتها چرخ پنجم كه تولید كننده و سرمایه‌گذار است، حركت كند.

رسانه، باید بدون هیچ رودربایستی به الزامات تولید بپردازند
شجاعی تاكید كرد: سرمایه‌گذاری یك موضوع خُرد نیست. مردم نهایتا با پول خُرد خود می‌توانند در بورس سرمایه‌گذاری كنند. اگر كشور خواستار سرمایه‌گذاری در تولید است، باید امنیت و دیوان سالاری لازم را فراهم كند و در كلان كشور با فساد اقتصادی و اداری مبارزه و سهولت در كسب و كار ایجاد شود. همچنین نهاد‌های مالی پشتیبان تولید را تعریف كرده تا به راحتی تولیدكننده بتواند منابع مالی را كسب كند و امنیت اجتماعی – فرهنگی را برای او فراهم كنیم و مهمتر آنكه باید بدانیم كه بنگاه‌های بزرگ ایراد و اشكال نیست و این نگاه ماركسیسمی و توده‌ای را حذف كنیم. بنابراین؛ باید از شعار خارج شویم و رسانه‌ها به خصوص سازمان صدا و سیما، به الزامات تولید بدون هیچگونه رودربایستی بپردازند.
در ادامه سبزعلی پور رئیس مركز تجارت جهانی كشور در ارتباط تلفنی درباره سرمایه‌گذاری برای تولید با توجه به شرایط موجود گفت: كسی كه سرمایه خود را در این آب و خاك خرج می‌كند دلبسته این كشور است. بنابراین؛ ما باید احترام زیادی برای این افراد قائل شویم.
وی درباره موانع سرمایه‌گذاری داخلی گفت: سرمایه‌گذاری داخلی دو نوع مانع سخت افزاری و نرم افزاری دارد. مانع نرم افزاری؛ به یكسری از بروكراسی‌های اداری و اذیت و آزار‌هایی كه برای اخذ مجوز و یكسری قانونی‌های قدیمی و نانوشته من درآوردی برمی گردد. موانع سخت افزاری نیز برخی نامدیران در كشور هستند كه به دنبال اخاذی از سرمایه‌گذران هستند.

سرمایه‌گذاری مستلزم امنیت اقتصادی است
وی خاطرنشان كرد: سرمایه‌گذاری مستلزم امنیت اقتصادی است. بنابراین؛ ما اگر بتوانیم در كشور امنیت اقتصادی ایجاد كنیم، به تبع رشد سرمایه‌گذاری داخلی، سرمایه‌گذار خارجی نیز ترغیب خواهد شد و فعالیت خود را در این خاك شروع خواهند كرد.
سبزعلی پور با بیان اینكه بخش خصوصی عامل پیشرفت یك كشور است، گفت: اكنون تمام كشور‌های بزرگ و پیشرفته دنیا، بر بال و پر فعالان اقتصادی خود اوج می‌گیرند. اما بالعكس در كشور ما قیچی بزرگی در دست گرفته‌اند و بال و پر فعالان اقتصادی را می‌چینند و رسما مقابل آنها با هدف رقابت محكم ایستاده‌اند و یا به دلیل اختلاف حساب آنها با بانك در زندان به سر می‌برند، این در حالی است كه چندین بار مقام معظم رهبری و شهید رئیسی و مقامات دیگر اعلام كردند كه بانك‌ها حق ندارند به دلیل اختلافات مالی این رفتار را با فعالان اقتصادی داشته باشد.
وی تاكید كرد: تولید می‌تواند با رشد توسعه معضلات و مشكلات كشور از جمله نرخ بیكاری، معضلات اجتماعی، جرم جنایات به دلیل بیكاری، مشكلات صادرات و... را حل كند.

دولت به زودی تحریم‌ها را از سر راه بر می‌دارد
رئیس مركز تجارت جهانی كشور در پایان گفت: در سال جدید مقام معظم رهبری به درستی به یك مسئله زیربنای اشاره داشتند و بر راه اندازی تولید تاكید كردند. برای راه اندازی تولید هم ابتدا سرمایه‌گذاری لازم است. بنابراین؛ باید از سرمایه‌گذاری حمایت كنیم و اجازه دهیم سرمایه‌گذاری به درستی در این كشور محقق شود تا در آینده منجر به رشد و جهش مسائل دیگر در كشور شود. بدون شك با رشد تولید، صنعت، خدمات و... كشور ما در كوتاه‌ترین زمان می‌تواند شاهد ثمره آن باشد. همچنین به زودی مذاكرات انجام می‌گیرد و دولت تحریم‌ها را از سر راه بر می‌دارد و بدین شكل سرمایه‌گذار خارجی به تبع سرمایه‌گذار داخلی وارد مسیر تولید خواهد شد.


برنامه «دور یك میز» یك میز به بزرگی ایران است كه دور این میز گفت‌و‌گو‌های تخصصی پیرامون مسائل روز شكل می‌گیرد و روز‌های شنبه تا چهارشنبه ساعت 12:30 از شبكه تهران روی موجاف ام ردیف 94 مگاهرتز پخش می‌شود.


مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
كانال رادیو تهران را در پیام رسان بله به نشانی tehraan360@ جستجو كنید.
علاقه‌مندان می‌توانند برنامه‌های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.
*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.

دسترسی سریع
دور یك میز