دور یك میز شنبه تا چهارشنبه از ساعت 12:30 به مدت 13:55

رادیو تهران

دور يك ميز

در رادیو تهران عنوان شد؛ مجلس یا گروه‌های ذی نفوذ خارج از مجلس؛ كدام یك در رأس امور است؟

مشاور سیاسی رئیس مجلس شورای اسلامی در برنامه دور یك میز رادیو تهران گفت: همه موظف به اجرای قانون مجلس هستند، اما وقتی صحبت از زمان مناسب اجرای قانون می‌شود، باید جامعه و شرایط را در نظر گرفت و در عین حال تحت تاثیر گروه‌های بیرون از مجلس نیز نباشیم.

1404/01/20
|
09:26
|

شاید سوال كلی مردم این باشد كه اگر همه دستگاه‌ها و مجلس به عنوان قانون‌گذار و ناظر به وظیفه خود درست عمل می‌كند، چرا اتفاقی كه باید، نمی‌افتد؟
آیا واقعا مجلس، به مثابه نمایندگان و قوانین خود یا گروه‌های ذی نفوذ در رأس امور است كه تحت لوای حزب و گروه‌های فشار اعمال نفوذ می‌كنند تا اتفاقی صورت بگیرد یا نگیرد و حتی با چه كیفیتی اجرا شود و حتی در چه زمانی در رسانه مطرح شود و در شبكه اجتماعی موج بگیرد یا خیر.

برنامه دور یك میز؛ درباره «در رأس امور؛ مجلس یا گروه‌های ذی نفوذ خارج از مجلس» گفت‌وگویی با « دكتر امیرابراهیم رسولی كارشناس مسائل سیاسی و مشاور سیاسی رئیس مجلس شورای اسلامی» و «دكتر كامران غضنفری نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی» انجام داده است كه مشروح این گفت‌وگو را در ادامه می‌خوانید.

آیا مجلس در رأس امور است؟
محمدرضا اشراقی – كارشناس مجری: مجلس یا گروه‌های ذی نفوذ یا متصل به نمایندگان مجلس در رأس امور است؟
غضنفری نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی در این رابطه توضیح داد: البته كه مجلس در رأس امور است. به لحاظ اینكه نمایندگان ملت از شهرها و حوزه‌های انتخابی مختلف همگی در صحن مجلس حضور پیدا می‌كنند و هر كدام نمایندگی بخشی از مردم جامعه و از طرفی نمایندگی تمامی مردم را برعهده دارند، بنابراین؛ می‌توان گفت كه مجلس در رأس امور است.


گروه‌های خارج از مجلس نیز بی‌تاثیر نیستند
وی افزود: البته كه گروه‌های خارج از مجلس نیز بی تاثیر نیستند و طبیعتا گروه‌های مختلف سعی می‌كنند تا مسائل و مشكلات امور روزانه را از طریق نماینده حوزه انتخابی خود منتقل كنند و از نماینده بخواهند برای حل آنها اقدام كند، نمایندگان نیز مشكلات را دنبال می‌كنند و سعی بر حل آن می‌كنند كه برخی از این مشكلات در حد مقدورات مجلس است و بالعكس. بخشی كه مجلس قادر به حل آن است در قالب طرح‌ها و لوایح مختلف برای قانونگذاری دنبال می‌شود و برخی مطالبات نیز در حوزه نظارت بواسطه نمایندگان انجام می‌گیرد كه ساز‌و كار خاص خود را می‌طلبد و ممكن است در قالب ابزارهای نظارتی از جمله تذكر به مسئولان و یا سوال و علاوه بر آن در قالب تحقیق، تفحص و استیضاح انجام گیرد.

اختلاف دیدگاه همیشه وجود دارد
اشراقی – كارشناس مجری: ساز و كار در مجلس به چه میزان متاثر از شرایط عمومی در جامعه است؟ و مصالح عمومی به چه میزان در محاسبات وزن دارد؟
غضنفری در پاسخ به این پرسش گفت: موضوعات مختلفی را می‌توان مثال زد. به طور مثال در دولت دوازدهم هنگامی كه بحث مذاكرات هسته‌ای به بن بست رسید و رئیس جمهور مستكبر آمریكا از معاهده خارج شد، مجلس نیز مصوبه‌ای در این رأستا تحت عنوان "قانون اقدام راهبردی" به تصویب رساند كه در آن با رهنمودهای مقام معظم رهبری و نمایندگان منافع كلی كشور در نظر گرفته شد و به نوعی دست نظام جمهوری اسلامی را در مقابله با دشمن باز كردند و ابزار چانه زنی با هدف پیشبرد اهداف كشور در اختیار آنها قرار گذاشتند. لیكن این قانون، به مذاق دولت وقت خوش نیامد. با گرایشات خاصی كه دولت دوازدهم داشت، طبعا از این مصوبه مجلس استقبال نكرد و حتی با آن مقابله نیز شد و آن را برخلاف منافع ملی برشمرد. بنابراین؛ پیش آمده است كه نمایندگان مصوبه‌ای را در رأستای صیانت از منافع ملی تصویب كرده باشند اما برخی مسئولان ارشد اجرایی آن را برعكس تفسیر كرده باشند.

نماینده مردم تهران در مجلس اضافه كرد: اختلاف دیدگاه همیشه وجود دارد. گاهی نمایندگان مسئله‌ای كه به نفع كشور و نظام است، مصوب می‌كنند اما برخی از مسئولان آن را به نفع كشور نمی‌دانند و آن را برعكس تفسیر می‌كنند. این مسئله در تمامی حوزه های فرهنگی، سیاسی، اقتصادی و ... نیز وجود دارد و این اختلاف دیدگاه در عرصه عمل گاهی خود را نشان می‌دهد.

وی افزود: برای هر طرح یا لایحه‌ای رأی‌گیری می‌شود و چه بسا با اختلاف آراء بسیار كم تائید یا رد شود و گاهی نیز این اختلاف زیاد است و باید كه گفت كه در هر صورت همواره مخالف، موافق و ممتنع در مجلس وجود دارد.

غضنفری درباره مصادیق فرهنگی اشاره كرد و گفت: باید دغدغه‌های فرهنگی مقام معظم رهبری در سالیان گذشته را مرور كنیم. برخی از اصحاب رسانه و تریبون در ماه‌های گذشته به اشكال مختلف سعی می‌كردند، این موضوع را القاء كنند كه جامعه خواستار عفاف و حجاب نیست و آنچه مجلس تصویب كرده است مورد پذیریش جامعه نیست و حتی مسئول اجرایی كشور به صراحت چندین بار، از عدم پذیریش آن صحبت كرد، چون آن را برخلاف میل مردم عنوان كرده بود. این سوال پیش می‎آید كه ایشان چگونه چنین استنباطی داشته و آن را خواسته مردم دانسته است؟ و آیا نمایندگانی كه تصمیم بر تصویب آن گرفته‌اند، نمایندگان مردم نیستند! و مگر شورای نگهبان آن را تائید نكرده است. مگر این افراد نمایندگی جامعه را ندارند؟ بنابراین؛ این مسئول با چه مقیاس و متراژی چنین نظری می دهد!

قانون عفاف و حجاب؛ قانونی كه هنوز ابلاغ نشده است
وی اضافه كرد: مقام معظم رهبری از سال‌های قبل بارها و بارها نسبت به مسائل فرهنگی به مسئولان قوای سه‌گانه و در فرمایشات علنی تذكر دادند و از چند سال پیش نیز نقشه دشمن برای اندلسی كردن جمهوری اسلامی ایران را مطرح كردند. به همان ترتیبی كه تمدن اسلامی تا سرزمین اَندَلُس در اروپا پیشروی كرده بود و آنها سعی كردند با ترویج فساد فرهنگی و بی بندوباری مسلمانان را شكست دهند. مقام معظم رهبری به خوبی این موضوع را تبیین كرده‌اند و دستگاه‌های مختلف فرهنگی و مردم را آگاه كردند كه آنها همین نقشه را برای ما نیز دارند و قصد دارند جمهوری اسلامی را به همان سرنوشت دچار كنند. در قضایای چند سال اخیر نیز مقام معظم رهبری به زبان‌های مختلف نظرات خود را فرمودند. آنجایی كه ایشان می فرمایند:"كشف ججاب هم حرام شرعی است و حرام سیاسی" این فرمایش هم فتوا و هم حكم است. خطاب ایشان هم به مسئولین و هم به عموم مردم است. اما در این میان عده‌ای می‌گویند كه مردم را آزاد بگذارید، چه كسی می‌گوید كه حجاب باید اجباری باشد! در حالیكه این موضوع نه با قانون اساسی و نه با مبانی حضرت امام (ره) و مقام معظم رهبری همخوانی دارد. قانونی كه در مجلس در شهریور 1403 تدوین و توسط شورای نگهبان تائید شد، قانونی است كه با هدف ساماندهی وضعیت نابه نجار 2سال اخیر در سطح جامعه تدوین شده است اما متاسفانه هنوز برخلاف قانون ابلاغ نشده است.

غضنفری افزود: این قانون دارای پنج فصل است كه چهار فصل آن ایجابی و یك فصل آن سلبی است. فصل‌های ایجابی آن مربوط به دستگاه‌های فرهنگی، راهكارهای فرهنگی و تذكرات است و فصل سلبی آن تنها جریمه نقدی است. سوال اینجاست مسئولانی كه با این قضیه مخالفت می‌كنند و آن را تقابل با جامعه می‌دانند، با خود نمی‌گویند كه یك قانون باید ضمانت اجرا داشته باشد!

مسئولین و مردم نباید با قانون سلیقه‌ای عمل كنند
غضنفری همچنین گفت: تنها راهكار مردم در این شرایط خاص اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی تن دادن به قانون است و نباید مسئولان و مردم با قانون سلیقه‌ای برخورد كنند.

تشخیص اولویت های درست برای رفع نیازهای جامعه
اشراقی – كارشناس مجری: چه شاخص‌هایی وجود دارد كه بواسطه آن می‌توان گفت تصمیم مجلس در رابطه با یك مسئله منطبق با مصالح عمومی امروز ایران است؟
رسولی مشاور سیاسی رئیس مجلس شورای اسلامی در ادامه این گفت و گو در برنامه دور یك میز گفت: مهمترین مسئله اولویت‌بندی است. اینكه اكنون در جامعه اولویت چیست و آیا چیزی است كه ما دوست داریم یا مسائلی است كه نیازهای مردم است. طبیعتا نمایندگان در كمیسیون‌های تخصصی بحث‌های مختلفی می‌كنند اما مهم شناخت اولویت جامعه و اولویت‌بندی درست و به جا است. اما خطر زمانی است كه توان شناسایی اولویت‌ها در جامعه را نداشته باشیم.

اگر در تشخیص اولویت جامعه دچار خطای بینشی شویم
وی اضافه كرد: اگر در تشخیص اولویت جامعه دچار خطای بینشی شویم، آنجاست كه شكاف اتفاق می‌افتد و مسیر جامعه از حاكمیت جدا خواهد شد. باید با تشخیص اولویت‌های درست نیازهای جامعه برطرف شود و مردم این احساس را داشته باشند كه مجلس در حال برطرف كردن مشكلات آنهاست و این نمایندگان همان نمایندگانی هستند كه آنها به درستی انتخاب كرده‌اند.

زمان و مكان دو عنصر مهم در تشخیص اولویت جامعه
اشراقی – كارشناس مجری در مورد برجام "قانون اقدام راهبردی"، اقتضا و تعدد شرایط و مصالح سبب شد تا در اولویت اول قرار بگیرد و بقیه موارد در سایه وزن آن دیده نشد و مجلس به دقت ورود پیدا كرد. اما اگر تعداد آن زیاد شود، چگونه خواهد شد؟

مشاور سیاسی رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: مهم نیست اگر تعداد آن زیاد شود، مهم این است كه درست عمل شود. اگر زمان و مكان به درستی در نظر گرفته شود، هیچ اتفاقی نخواهد افتاد. ممكن است در حوزه سیاسی سلایق متفاوت باشد اما وقتی افكار عمومی بپذیرد و اكثریت مردم حس كنند كه این همراهی وجود دارد، این مطلب جا خواهد افتاد. اما اگر زمان و مكان را در تشخیص اولویت‌ها در نظر گرفته نشود، دوقطبی ایجاد می‌شود مشكلی كه به فرمایش مقام معظم رهبری از تهدید خارجی نیز خطرناك‌تر است. اگر اولویت‌ها به درستی تشخیص داده نشود و برأساس آن با یك بینش غلط حركت كنیم، ایجاد دو قطبی در جامعه نمی‌تواند ما را به اهداف خود نزدیك سازد و ما را با چالش روبه رو می‌كند.

وی خاطرنشان كرد: در رأس امور بودن مجلس، آرمانی است كه حضرت امام (ره) مطرح كرده بودند. این رأس امور بودن در مقاطع مختلف، ممكن است یكسان نباشد و اینكه بگویم كه مجلس در رأس امور است، ممكن است كه از بیرون برداشت دیگری از آن شود. به نظر می‌رسد كه در رأس امور بودن، به مجالس مختلف و عملكردهای آنها برمی‌گردد. باید به تعاریف و ویژگی‌هایی كه از مجلس تراز و نماینده تراز انقلاب اسلامی از گذشته مطرح شده بپردازیم.

كسی مخالف قانون حجاب نیست
رسولی درباره قانون حجاب تاكید كرد: كسی مخالف قانون حجاب نیست بلكه راجع به زمان ابلاغ و اجرای آن دستگاه‌هایی حرفی برای گفتن داشتند و دغدغه‌ها و حساسیت‌هایی راجع به زمان اجرای آن وجود دارد كه به رئیس مجلس شورای اسلامی به صورت مكتوب منتقل كردند.

باید با صبوری و متانت با مسئله عفاف و حجاب برخورد شود
مشاور سیاسی رئیس مجلس شورای اسلامی درباره تاثیرگذاری گروه‌های بیرون از مجلس بر نمایندگان مجلس گفت: طبق قانون، نمایندگان در اظهار نظر و پیگیری امور مردم آزاد هستند. اما وقتی اغراض مختلف وارد این كار می‌شود، ممكن است مسئله‌ای در حاشیه هم ایجاد شود. اما مگر كسی می‌تواند به قانون مجلس عمل نكند، حتی رئیس كنونی مجلس شورای اسلامی و تمام كسانی كه در گذشته بودند، همگی موظف به ابلاغ قانون مجلس هستند. ولی وقتی نهادی به نام شورای امنیت كه طبق اصل قانون اساسی مرجعیت دارد، راجع به زمان اجرا و نه محتوا نامه‌ای می‌دهد، ماجرا متفاوت خواهد بود و آنجاست كه باید جامعه و شرایط را در نظر گرفت و با صبوری و متانت با این مسئله برخورد شود ولی در عین حال تحت تاثیر گروه‌های بیرون از مجلس نیز نباشیم.

تمكین به قانون باید همه جانبه باشد
رسولی با بیان اینكه تمكین به قانون باید همه جانبه باشد و اگر نظام را قبول داریم باید تمامی آن را بپذیریم و با آن سلیقه‌ای برخورد نكنیم، گفت: در كنار آن باید مصلحت جامعه و نظام نیز در نظر گرفته شود و به فرمایش مقام معظم رهبری انعطاف همیشه به معنای عقب نشینی از اصول نیست بلكه داشتن انعطاف با حفظ اصول است. بدین شكل با تبیین و صبوری و درك شرایط موجود در كنار هم می‌توان مسئله‌ها و اولویت‌ها را تشخیص دهیم و در مسیر درست حركت كنیم.

اشراقی – كارشناس مجری: نمایندگانی هستند كه شاید رفتار بیرونی و رسانه‌ای آنها با آن چیزی كه در مجلس تصویب می‌شود، یكسان نباشد، در اینجا ساز و كار مجلس با نمایندگان خاطی مجلس مستقل و تك رو یا وابسته به گروه‌های بیرونی چیست؟
رسولی در این رابطه گفت: برأساس قانون نماینده مجلس حق دارد كه در قالب اظهار نظر حرف خود را بیان كند اما اگر نماینده‌ای تخلفی انجام دهد، به هیات نظارت بر رفتار نمایندگان برای رسیدگی ارجاع داده می شود.

تمام نمایندگان دارای درك و بینش یكسان نیستند
وی افزود: مسئله این است كه اگر درك درستی از شرایط داشته باشیم، این اتفاقات نخواهد افتاد. اما چه بخواهیم و چه نخواهیم این اتفاقات وجود دارد و تمام نمایندگان مجلس دارای درك و بینش یكسان نیستند و هر نماینده نظر متفاومتی در خصوص یك مسئله دارد. مهم آن است كه ما بتوانیم در استراتژی به وحدت برسیم. ما نمی‌توانیم جز با وحدت مشكلات مردم را حل كنیم. مردم امروز كشش درگیری، بحث و جدل را ندارند.

مشكلات جامعه جز با وحدت حل نخواهد شد
رسولی با تاكید بر اینكه ما نباید مردم را دچار تشویش ذهنی كنیم، تصریح كرد: ما باید به عنوان كارگزار حكومت، به آرامش مردم و پایداری وحدت در رفع تنش‌ها و اختلاف‌ها كمك كنیم. به نظر می رسد كه در عصر عقلانیت، نباید احساسی رفتار كرد و باید با چارچوب منطق و عقل قدم برداریم. همه پای اعتقادات و قانون كشور خود ایستاده‌ایم و هیچ كس مخالفتی با محتوا ندارد بلكه اختلاف تنها در زمان اجرای قانون است.


برنامه«دور یك میز» یك میز به بزرگی ایران است كه دور این میز گفت و گوهای تخصصی پیرامون مسائل روز شكل می گیرد.
این برنامه شنبه تا چهارشنبه ساعت 12:30 از شبكه تهران روی موج اف ام ردیف 94 مگاهرتز پخش می‌شود.
علاقه‌مندان می‌توانند نظرات خود را از طریق سامانه پیامكی 3000094 و شماره در پیام‌رسان‌های مجازی به اشتراك بگذارند. این برنامه به تهیه‌كنندگی سیده فاطمه شعار، سردبیری نوشین رهگذر اجرا و كارشناسی محمدرضا اشراقی به روی آنتن می‌رود.



مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
كانال رادیو تهران را در پیام رسان بله به نشانی tehraan360@ جستجو كنید.
علاقه‌مندان می‌توانند برنامه‌های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.
*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.

دسترسی سریع
دور یك میز