دور یك میز شنبه تا چهارشنبه از ساعت 12:30 به مدت 13:55

رادیو تهران

دور يك ميز

در رادیو تهران مطرح شد؛ منطقی‌ترین و عاقلانه‌ترین انتظاری كه باید از مذاكره با آمریكا داشت

فلاحی عضو كمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی در برنامه دور یك میز گفت: برای این مذاكرات هر نوع نتیجه‌ای را باید متصور باشیم و در صورت عدم توافق و یا توافق باید درست رفتار كنیم نه دنیا را به هم ریخته باشیم و نه فرافكنی كنیم.

1404/02/01
|
10:52
|

با بررسی روند مذاكرات از گذشته تا كنون می‌توان گفت كه مذاكره برای جمهوری اسلامی ایران همیشه یك فرصت به شمار می‌آمد. به دو علت؛ اول اینكه مذاكره به مثابه یك فرصت است و دوم آنكه در چشم جهانیان، تمدن ما برآمده از صلح و گفت‌وگو است و قطعاً این فرصت را از دست نمی‌دهیم، اما آن را در حدود واقعی خودش می‌بینیم و تمام مؤلفه‌های آن را بررسی می‌كنیم.

در همین راستا برنامه دور یك میز؛ درباره "منطقی ترین و عاقلانه ترین انتظاری كه باید از مذاكره با آمریكا داشت" گفتگویی با دكتر سارا فلاحی (عضو كمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی)، دكتر علی ودایع (كارشناس مسائل بین‌الملل)، دكتر محسن پاك آئین (سفیر ایران در جمهوری آذربایجان) و دكتر حسنیه سادات شبیری (خبرنگار صداوسیما در رُم) انجام داده است كه مشروح این گفتگو را در ادامه می‌خوانید.

منافع ملی كشور، چراغ راه مذاكره ما است
اشراقی - كارشناس مجری: نگاه كلی شما به این دور از مذاكرات چیست؟
فلاحی عضو كمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی در این رابطه گفت: باید نگاه منطقی و عقلایی به این دور از مذاكرات داشت. چراغ راه ما در مذاكره منافع ملی كشورمان است. از این دست مذاكرات در دنیا بسیار اتفاق افتاده است. در حوزه سیاست، رقیب و رفیق همیشگی وجود ندارد، بلكه آنچكه برای ما همیشگی است، منافع ملی كشور است. بنابراین؛ برای ما این موضوع مهم است كه سر میز مذاكره با هر كشوری، در ابتدا هوشمندانه از منافع ملی كشورمان محافظت كنیم و با درس از گذشته جامعه خود را به سمت وصل كردن منافع كشور به شكل جامع و كامل به مذاكرات نبریم و برخی از ناكارآمدی های داخلی و عدم مدیریت صحیح را به مذاكرات پیوند ندهیم.

نه شیفته باشیم و نه خود را كنار بكشیم
وی افزود: با تهدیدات و اختلاف نظرهایی كه در آمریكا در ارتباط با ایران صورت گرفت است، می‌توان گفت كه آنها به دنبال این هستند كه سر میز مذاكرات مشت ایران را بخوابانند. این اختلافات در داخل كشورمان هم وجود دارد و عده ای در صف موافق مذاكره و عده ای در صف مخالف مذاكره قرار گرفته اند. منتهی ما در داخل كشور باید شرایط را به سمتی ببریم كه هر دو گروه حول محور منافع ملی و فرمایشات مقام معظم رهبری قرار بگیرد. نه شیفته باشیم و نه خود را كنار بكشیم. ما موظف هستیم كه در حوزه دیپلماسی به حل این مسائل بپردازیم. بنابراین؛ باید حول محور منافع ملی، نگاهی منطقی به این مسئله داشته باشیم.

ترامپ به دنبال هژمونی از دست رفته آمریكا است
اشراقی - كارشناس مجری: كدام كشور بیشتر به مذاكره نیاز داشت؟
فلاحی به تئوری "بازی بزدل" اشاره كرد و گفت: وقتی دو حریف تعارض منافع پیدا می كنند و هر كدام به دنبال تامین منافع خود هستند، تمام امكانات خود را بسیج می كنند تا شرایطی بر طرف مقابل تحمیل كنند كه به این واسطه شرایط طرف مقابل را بپذیرد. در چند ماه اخیر این اتفاق بین ایران و آمریكا افتاد. این امر نشات گرفته از یك بازی است كه در آن گفته می شود دو راننده، مستقیم و با هدف تهدید به سمت یكدیگر می آیند و آنكه جرات بیشتری داشته باشد به مسیر خود ادامه می دهد و طرفی كه بزدل باشد سریعا مسیر خود را تغییر می دهد. ولی بهتر آن است كه هر دو تغییر میسر دهند تا منافع آنها تامین شود و تصادم و تصادف نداشته باشند.
وی خاطرنشان كرد: ترامپ به دنبال این است كه نقش و هژمونی آمریكا را مجددا به جایگاه خود بازگرداند و دنیا را به سمتی بكشاند كه آمریكا در راس آن قرار می گیرد. در مقابل، جمهوری اسلامی نیز به این نتیجه رسیده است كه برای رفع تحریم‌های ظالمانه و شرایط پیش آمده در منطقه نیاز دارد كه برخی از مشكلات خود را حل كند.

همه چیز به مذاكرات وصل نیست
اشراقی - كارشناس مجری: به نظر شما آمریكایی ها برای تحقق یك مذاكره به مثابه یك مذاكره آمده اند؟
وی بیان كرد: آمریكا تمام خدم و حشم نظامی خود را در منطقه به كار گرفته است و زیر یك فشار سنگین نظامی نامه ای نوشته شد كه هر چند صدر و ذیل نامه محترمانه بود، اما محتوای آن مملو از تهدید بود و ما نیز تهدید را با تهدید پاسخ دادیم و آنجا كه با احترام برخورد كردند، ما هم با احترام رفتار كردیم.
فلاحی افزود: مكان و واسطه مذاكره توسط ما مشخص شد. ادبیات آنها تغییر كرد و مدام سیگنال‌های مثبتی می فرستادند و در واقع می‌توان گفت كه این رفتار شكل مذاكرات را سریع جلو می برد.
وی همچنین گفت: همواره باید مواظب باشیم كه مانند گذشته جامعه، ما را به سمت و سویی نبرد كه همه چیز را به مذاكرات وصل كنند و جامعه ما را شرطی و افكار عمومی را وابسته به مذاكرات كند.

رفتار عقلای حوزه سیاست در روند مذاكرات بسیار مهم است
اشراقی - كارشناس مجری: در رابطه با مسئله مذاكرات برای یكپارچگی صدا در مجلس چه راهكاری پیشنهاد می دهید؟
فلاحی خاطر نشان كرد: باید از سیاسیون، چه در دولت و چه در مجلس و نخبگان در حوزه رسانه، ارتش واحدی تشكیل شود. ممكن است كه اختلاف سلیقه داشته باشیم ولی در رابطه با منافع ملی كشور نباید به دشمن، گرا بدهیم. بنابراین؛ رفتار عقلای حوزه سیاست در روند مذاكرات بسیار مهم است. عقلانیت به معنای داشتن راهبرد است و اینكه وسیله و هدف متناسب با هم باشد و نباید جامعه را در این زمینه به سمت و سویی ببریم كه توانایی تصمیم گیری مناسبی نداشته باشد و ذهن جامعه دچار تشویش شود و ما می توانیم بخش عظیمی از آن را ایجاد كنیم.

مدام بازنده جنگ روایت ها هستیم
وی افزود: متاسفانه ما در حوزه های مختلف، مدام بازنده جنگ روایت ها هستیم. رسانه‌های ما كه عین قدرت هستند، باید در بزنگاه ها از یك مغز تبعیت كنند تا مسیر درست را گم نكنند. بنابراین؛ همه ما مسئول هستیم و باید از تریبونی كه در دست داریم درست استفاده كنیم. امروز به قدری رسانه در مغز مردم ما رابطه بین الاذهانی با مردم دارد كه شاید من به عنوان یك فرد سیاسی این رابطه را نداشته باشم. بنابراین؛ اكنون یك بزنگاه مهم است و ما باید به رسانه‌های خود اهمیت بسیاری بدهیم.

باید مردم را از حالت تشویش ذهنی و التهاب خارج كنیم
فلاحی بیان كرد: هر حكومتی این مسئولیت را دارد كه یك زندگی مطلوب برای مردم خود رقم بزند و اكنون در این شرایط خاص این امر به عهده مسئولین و رسانه‌های مرجع است، آنها باید مردم را از این حالت تشویش ذهنی و التهاب خارج كنند. ما هر كاری كه به بهبود زندگی مردم كمك كند، انجام خواهیم داد ولو اینكه نشست سر میز مذاكره غیر مستقیم با كشوری باشد كه از پیروزی انقلاب اسلامی تاكنون تمام شرایط را برای به خطر انداختن زندگی مردم ایران به كار گرفتند. اینكه ترامپ می گوید كه می خواهد ایرانی ها زندگی خوبی داشته باشند، صرفا یك ژست رسانه ای است. وقتی قطعنامه ها و شرایط كه آنها بر ما تحمیل می كنند، بررسی می كنیم متوجه خواهیم شد كه می‌خواهند ما را از ابتدایی ترین حق خود محروم سازند. بنابراین؛ به ضرس قاطع می گویم كه ما در رابطه با این مسئله در حوزه رسانه ای كم آورده ایم و نتوانسته ایم به مردم خود این میزان از آگاهی را بدهیم كه چه مقدار انرژی هسته ای می تواند در زندگی شخصی آنها و یا آب سنگین در حوزه دارو، كشاورزی، صنعت و بسیاری از موارد دیگر تاثیرگذار باشد.

كم كاری رسانه در آگاهی بخشی تاثیرگذاری انرژی هسته ای در زندگی مردم
وی تاكید كرد: تمام دعوای آنها با ما سر این مهم است كه جمهوری اسلامی وارد حوزه قدرت به لحاظ اقتصادی شده است اما متاسفانه در حوزه رسانه حتی نتوانسته ایم از تاثیرگذاری این انرژی برای مردم خود بگوییم و آنها را توجیه كنیم.

تلاش برای رفع تحریم‌ها
فلاحی عنوان كرد: اكنون منافع ما ایجاب می كند كه سر میز مذاكره بنشینیم، طبیعتا نتیجه آن مانند بسیاری از میزهای مذاكراتی كه در همه كشورها اتفاق افتاده، مشخص نیست. منتهی تمام تلاش ما بر مدیریت این مسئله است و اساس ما بر این است كه تنها امتیازی كه از برجام مانده از جمله رفع تحریم و مكانیسم ماشه را حل كنیم.

ضمانت آمریكایی ها را قبول نداریم
وی افزود: مردم بدانند كه ما گام به گام پیش می رویم و از طرفی ضمانت آمریكایی ها را نیز قبول نداریم و در واقع ضمانت باید عینی و عملی است. بدین معنا كه اگر ما قدمی در این مذاكرات برداشتیم، باید گام بعدی را آمریكایی ها بردارند تا ما آن را عینی ببینیم نه اینكه شخص، ضامن باشد. در واقع ما با شیوه ضمانت دادن آنها مشكل داریم. بنابراین؛ اینجا دیگر جای باختن نیست. فضایی كه اكنون در آن هستیم، یك فضای كاملا استراتژیك است. در فضای استراتژیك، پیچیدگی های بسیاری وجود دارد و منافع حیاتی است و ممكن است اولین اشتباه، آخرین اشتباه ما باشد. ما اینجا صرفا مدیریت بحران نمی‌كنیم بلكه در این فضا ادامه طریق می دهیم. اگر من به عنوان تیم مذاكره كننده و وزارت خارجه اشتباهی در این مذاكرات انجام دهیم، ممكن است یك ملت ببازد.

انتظار نمی رود آمریكاها رو بازی كنند
وی اضافه كرد: انتظار نمی رود كه آمریكایی ها، رو بازی كنند؛ بلكه انتظار تزویر از آنها می رود و در راستای منافع خود تلاش بر فریب ما را داشته باشند. بنابراین؛ ما باید هوشمندانه عمل كنیم و همه چیز به شیوه رفتار و برخورد ما بر می گردد.

مهمترین هدف ما از مذاكرات برداشتن تحریم های ناجوانمردانه است
فلاحی با تاكید بر اینكه مهمترین هدف ما از مذاكرات این است كه تحریم های ناجوانمردانه برداشته شود، گفت: قدرتی كه همه دنیا از آن واهمه دارند، از ایران می ترسد و به همین دلیل پای میز مذاكره آمده است و این یك برگ برنده است، ما باید با قدرت پیش برویم. منافع ما ایجاب می كند كه مردم و سیاسیون كشور سر خود را بالا بگیرند.

وی همچنین بیان كرد: شیوه مواجه مردم با مذاكرات در موفقیت تیم مذاكره كننده نقش مهمی دارد. یكی از مهمترین مولفه ها در دنیا برآیند افكار عمومی است. وقتی طرف مقابل شاهد اختلاف نظر در بین مسئولین ما باشند و یا شرطی شدن اقتصاد ما را به مذاكرات ببینند، قطعا در تصمیم سازی آنها در قبال ایران می تواند تاثیرگذار باشد.
فلاحی خاطر نشان كرد: برای این مذاكرات هر نوع نتیجه ای را باید متصور باشیم و در صورت عدم توافق و یا توافق باید درست رفتار كنیم نه دنیا به هم ریخته باشیم و نه فرافكنی كنیم.

ما در یك فضای نابرابر رقابت می كنیم
فلاحی امیدوار است كه نتیجه مذاكرات به نفع جمهوری اسلامی باشد. به دلیل اینكه طرفی كه مورد اجهاف قرار گرفته، ایران و ملت ایران است. ما همواره قربانی ترور، سلاح كشتار جمعی بوده ایم و این حاصل ساختار ناعادلانه نظام بین‌الملل است. ما در یك فضای نابرابر رقابت می كنیم، به همین دلیل نیازمند انسجام داخلی با هدف حمایت از تیم مذاكره كننده هستیم.

در جامعه ما سیاست‌زدگی حاكم است
اشراقی - كارشناس مجری: ارزیابی شما از این دور مذاكرات چیست؟
ودایع كارشناس مسائل بین‌الملل با بیان اینكه در جامعه ما نوعی سیاست‌زدگی حاكم است، گفت: در عرصه رسانه، كنشگران و كارگزاران سیاسی یك نگاه چارچوب دار و ساختارهای روابط بین‌الملل كه رفتار ایران را تجزیه‌وتحلیل كند، وجود ندارد. این خلأ سبب می‌شود كه در توده عوام مردم شاهد نوعی سرگشتگی در طرف مقابل شویم.
وی افزود: ظرف یك هفته گذشته شاهد نوعی روایت‌سازی بودیم كه در گذشته هم شاهد چنین مسائلی بودیم، اما در این مدت شاهد بازی با جزئیات بودیم. نوع كاركردی كه رسانه‌های غربی داشتند و نوع بازی كه شبكه‌های اینترنشنال و بی‌بی‌سی پرشین دنبال می‌كرد، همه‌وهمه مبین این است كه ما باید نگاهی آكادمی به این مسئله داشته باشیم.


آمریكایی‌ها به توافق نیاز دارند
وی معتقد است آمریكایی‌ها به این توافق نیاز دارند و به اطمینان می‌گویم اگر می‌توانستند از طریق نظامی خدشه‌ای به توان ما وارد كنند، این كار را انجام می‌دادند و چون ما پا پس نكشیدیم، حساب كار دستشان آمده است. آنها بیشتر از بسیاری از نخبگان سیاسی ما توان كشور ما را می‌شناسند و رفتارهای كنونی آنها تنها به این دلیل است كه ما را از گردونه تصمیم صحیح خارج سازند؛ بنابراین ما باید هوشمندانه رفتار كنیم و رقیب خود را آچمز كنیم.

آمریكا توانایی جنگ در همه جبهه‌ها را ندارد
اشراقی - كارشناس مجری: چه مؤلفه‌هایی در شرایط داخلی و خارجی آمریكا را در این دور از مذاكرات مؤثر می‌دانید؟
این كارشناس مسائل بین‌الملل گفت: در نوامبر 2024، روزنامه وال‌ استریت ژورنال هشداری داده بود، دال بر اینكه آمریكا توانایی جنگ در همه جبهه‌ها را ندارد و اشاره كرده بود با توجه به این كه در خاور دور چینی ها با روسیه در اكراین تنش دارند، ورود جنگ با ایران برای آمریكا هزینه های سنگینی را در پی خواهد داشت.

وی افزود: در اوایل بازگشت ترامپ، استفان مارتین والت، نظریه‌پرداز شناخته شده روابط بین‌الملل گزارشی در نشریه «فارین‌پالیسی» تحت عنوان «بازدارندگی نهایی ایران» به ترامپ هشدار داده بود كه اگر فشار بر علیه ایران از حدی فراتر برود و وارد برخورد نظامی شود، تهران ناگزیر وارد چرخه بازدارندگی نهایی یا همان ساخت بمب اتم خواهد شد.
ودایع در ادامه گفت: اگر بخواهیم رفتار ترامپ را معطوف به صرف ایران قلمداد كنیم، اشتباه كرده‌ایم. اگر بخواهیم تهران را مولفه‌ای جدا بافته از سایر مؤلفه‌های روابط بین‌الملل بدانیم، باز هم اشتباه كرده‌ایم.

الگوریتم ذهنی ترامپ در رابطه با پرونده ایران
وی با اشاره به اینكه الگوریتم ذهنی ترامپ در رابطه با پرونده ایران 6 مؤلفه را دنبال می‌كند، گفت: ترامپ در مرحله اول به دنبال فشار حداكثری بر شاهرگ‌های حیاتی ایران است. مرحله دوم؛ آمریكایی به دنبال تحریك و ایجاد غبار جنگی هستند. مرحله سوم؛ ترامپ از تاكتیكی تحت عنوان"برچسب‌زنی" استفاده می‌كند. ترامپ ظرف دو هفته اخیر به تناوب عنوان می‌كند كه ایرانی‌ها نباید به سمت ساخت بمب اتم بروند، ما زندگی خوبی را برای ایرانی‌ها می‌خواهیم. این تكرار برای مخاطب نوعی این حس را ایجاد می‌كند كه ایران در حال ساخت بمب اتمی است. مرحله چهارم؛ وعده‌های اقتصادی و رؤیاسازی است. كاری است كه رسانه‌های غربی و فارسی‌زبان اپوزیسیون بر آن تخصص دارند و آن رفتار هیجانی بسترساز مناسبی برای بازی آمریكایی‌ها در این حوزه است. مرحله پنجم؛ باید گفت كه آمریكایی‌ها و شخص دونالد ترامپ به دنبال بازی سینوسی هستند و در روند مذاكرات می‌توان شاهد این بازی باشیم. مرحله ششم؛ بازی با زمان است. ترامپ در پرونده اوكراین به وضوح به ضرب العجل اشاره می‌كند و در پرونده ایران مدام از ضرب العجل با هدف ایجاد آشفتگی ذهنی استفاده می‌كنند.

ضریبی كه رسانه‌های داخلی به اخبار رسانه‌های غربی می‌دهند
اشراقی - كارشناس مجری: به نظر شما بنا بر رفتار آمریكایی‌ها، اكنون بر چه گزاره‌هایی تمركز كرده‌اند؟
ودایع در این باره گفت: برداشتی كه از اندیشكده‌های آمریكایی ظرف یك هفته اخیر می‌توان دریافت این است كه در نگاه آمریكایی‌ها، هسته سخت جمهوری اسلامی به خوبی می‌داند، چه‌كار می‌كند. بدین معنا كه اندیشكده مطالعات خاورمیانه روز چهارشنبه گزارشی منتشر كرد كه به این موضوع اشاره شده بود كه تهران در مقابل گزینه جنگی كه آمریكایی‌ها مطرح می‌كنند، گزینه جنگ را روی میز گذاشته است و تعبیر كرده بود كه تهران آماده مقابله‌به‌مثل برای هر سناریویی است.

وی به عدم انسجام ساختارهای سیاسی و لایه‌های نرم جامعه و ناتوانی در ارائه روایت اشاره كرد و گفت: ظرف یك هفته اخیر با بحثی تحت عنوان "جزئیات در مذاكرات" مواجه بودیم. این در حالی است كه در خصوص جزئیات مذاكرات هنوز بحثی صورت نگرفته است. اكنون جامعه در خصوص جزئیات مذاكرات دچار یك تشنگی هستند و در این میان این رسانه‌های غربی هستند كه سعی دارند تا جزئیات مذاكرات را به جامعه ارائه دهند و آن را ترویج بخشند و در اینجا رسانه‌های داخلی به آن ضریب نفوذ می‌دهد!

ودایع همچنین گفت: عطشی كه رسانه‌های داخلی ما برای رسیدن به جزئیات دارند، به‌قدری برجسته است كه مدام به رسانه‌های غربی در جامعه ضریب نفوذ می‌دهیم و این موضوع شرطی شدن جامعه را تشدید می‌كند و سبب می‌شود، فلان نماینده‌ای درباره یك خبر مجهول واكنش هیستریك از خود نشان دهد و این وضعیت دقیقاً مطلوب طرف مقابل است و از این موضوع به عنوان اهرم فشار در داخل استفاده می‌كند.

ضعف در ساختار رسانه‌ای كشور
وی این مشكل را ناشی از ضعف در ساختار رسانه‌ای كشور دانست و گفت: مقام معظم رهبری در 5 نوبت درباره ناتوانایی و ضعف رسانه ها تذكر جدی داده است. متاسفانه در مسئله مذاكرات، فرم اعلان این خبر توسط دونالد ترامپ به ما نشان داد كه او سعی می كند تا مرجع رسانه را در دست بگیرد. دیپلماسی رسانه ای ما اگر چه از روز شنبه، توانست فرمی را در مقابل داشته باشد، اما باید گفت كه طرف مقابل همچنان از ما در ارائه روایت جلوتر است و نباید فراموش كنیم كهذهنیتی كه در جامعه ایرانی شكل می گیرد، بسیار مهم است. در این وضعیت هر چه ما بتوانیم در روایت سازی و ارائه تصویر به مخاطب موفق باشیم، می توانیم جامعه را با خود همراه‌تر كنیم.

حافظه تاریخی سیاست‌مداران و رسانه‌های كشور دچار ضعف شده است
اشراقی - كارشناس مجری: در رفتار نمایی شده و غیرنمایی شده آمریكایی‌ها باید مراقب كدام یك از رفتارهای آنها باشیم؟
ودایع گفت: حافظه تاریخی سیاستمداران، كارگزاران و رسانه‌های كشور دچار ضعف شده است. 44 سالی كه ما با ایالات متحده مقابله كردیم، نادیده گرفته شده است و اسیر عنصر زمانی شده‌ایم. ایالات متحده همواره بر فشار از درون حساب ویژه‌ای باز كرده است. ما به هر میزان در برابر شخص ترامپ منسجم و مستحكم پیش برویم، همان مقدار حرف برای گفتن هم داریم.

نظام تعرفه دونالد ترامپ دچار خدشه شده است
این كارشناس اضافه كرد: متأسفانه به جنگ تعرفه و نظام تعرفه‌ای در فرایند روابط ایران و آمریكا، پرداخته نشده است. هفته گذشته 8ام آپریل در روزنامه گاردین به نظام تعرفه و تعلیق ترامپ و خدشه ای كه به هیمنه‌ و ابهت شخص دونالد ترامپ اشاره شد. در این گزارش آمده است كه "طرف اروپایی بدون اینكه دست به اقدام ویژه ای بزند، در نظام تعرف ترامپ را ناچار به عقب نشینی كرد." بنابراین؛ ما اینجا شاهد یك رفتار هستیم.

رفتار ترامپ در مقابل قدرت كشورها
وی افزود: هر زمان كه ترامپ احساس كند، مانند زلنسكی توانایی تحقیر و تهاجم دارد، جلو می‌رود كمااینكه قرارداد معادن كمیاب اوكراین و آمریكا امضا شد و این یعنی توانست آنچه می‌خواهد را دیكته كند و بالعكس هر زمان كه ترامپ احساس كند كه طرف مقابل قدرتمند است و توانایی دیكته كردن خواسته‌های خود را ندارد، ترامپ دست به عقب‌نشینی‌های تاكتیكی می‌زند.

موج بی‌سابقه خبرهای ضدونقیض در 48 ساعت آینده
ودایع با اشاره به اینكه به عنصر جنگ روایت‌ها دقت نمی‌شود، گفت: هر رسانه‌ای هر نوع روایتی كه ارائه می‌دهد بلافاصله ضریب نفوذ پیدا می‌كند و متأسفانه این تأثیرات منفی بر جامعه ما می‌گذارد. به نظر می‌رسد كه ظرف 48 ساعت آینده با موج بی سابقه خبرهای ضد و نقیض برای تاثیرگذاری بر افكار عمومی كشور مواجه خواهیم بود.

باید مراقب جنگ روایت‌ها باشیم
وی تأكید كرد: وقتی همه زیر یك پرچم قرار گرفته‌ایم و برای منافع ملی كشور هم قسم شده‌ایم، به نظر نمی‌رسد دیگر خط و مشی‌های سیاسی و حزبی ارزش و جایگاهی ندارد. خوش‌بینی افراطی و بدبینی افراطی هر دو زمین بازی برای طرف مقابل را فراهم می‌كند. بنابراین؛ باید مراقب جنگ روایت‌ها باشیم.

باید مراقب رفتارهای انتحاری آمریكایی‌ها باشیم
ودایع پیش‌بینی كرد كه مبتنی بر مؤلفه‌های كه در رابطه با شخص دونالد ترامپ صحبت شد، رفتار سینوسی و متناقض آمریكایی‌ها تشدید خواهد شد و باید آماده باشیم كه آمریكایی‌ها مبتنی بر غبار جنگی رفتارهای انتحاری داشته باشند.

آمریكا به دنبال جنگ نیست
وی اضافه كرد: پیش‌بینی می‌شود كه آمریكا حضور نظامی خود را در خاورمیانه افزایش بدهند. آمریكا به دنبال جنگ نیست. بلكه آمریكایی‌ها بیش از هر چیز به دنبال رسیدن به یك توافق هستند. اگر چه بازی خراب‌كن‌هایی مانند رژیم صهیونیستی به دنبال كشاندن آمریكایی برای جنگ با ایران هستند.

موضع ایران همیشه شفاف بوده است
اشراقی - كارشناس مجری: منطقی‌ترین و عاقلانه‌ترین نتایجی كه می‌توان از این دور مذاكرات انتظار داشت چیست و این انتظار بر اساس چه مؤلفه‌هایی است؟
پاك آئین دیپلمات باسابقه كشور در ارتباط تلفنی با برنامه دور یك میز عنوان كرد: این موضوع كاملاً ساده و قابل حل است. موضع ایران همیشه شفاف بوده و در طول ده سال گذشته تا كنون هیچ تناقض و تغییری نداشته است. ما از داشتن حق انرژی هسته‌ای برای مصارف صلح‌آمیز حمایت می‌كنیم و آن را حق مسلم ملت ایران می‌دانیم. در عین حال با اعتقاد قطعی و بنا بر نظر مقام معظم رهبری به دنبال ساخت سلاح اتمی نیستیم و این مسئله را در دكترین نظامی خود نداریم. در عین حال ما مخالف این هستیم كه به بهانه داشتن برنامه هسته‌ای مورد تحریم‌های ظالمانه قرار بگیریم. لذا؛ موضع ما كاملاً مشخص است. ما به طرف بمب اتمی نخواهیم رفت و به دنبال تثبیت برنامه هسته‌ای خود برای مقاصد صلح‌آمیز و خواهان رفع تحریم‌ها هستیم.

مذاكرات به بن‌بست خواهد رسید، اگر...
وی با اشاره به اینكه در گفتارهای طرف آمریكایی شاهد تناقض هستیم، گفت: آمریكا گاهی اعلام می‌كند كه ایران نباید سلاح هسته‌ای داشته باشد و گاهی اعلام می‌كند كه خواهان از بین بردن برنامه‌های هسته‌ای ایران است. اگر آمریكا به دنبال این است كه ایران به دنبال سلاح هسته‌ای نباشد، ما آمادگی این را داریم كه در این زمینه ثابت كنیم به دنبال سلاح هسته‌ای نیستیم و آنها نیز می‌بایست تعهدات خود را انجام دهند و با تثبیت برنامه‌های هسته‌ای ایران و همچنین رفع تحریم‌ها این مسئله را فیصله دهند. این نتیجه منطقی مذاكرات است و غیر از آن اگر باشد، قطع مذاكرات به بن‌بست خواهد رسید.

سیاست چماق و هویج آمریكا با ایران
اشراقی - كارشناس مجری: به نظر شما آمریكا به دنبال مذاكره با نتیجه است یا تنها برای برگزاری یك دور مذاكره آمده است؟
پاك آئین در این رابطه گفت: آمریكایی‌ها با سیاست فشار و مذاكره یا همان سیاست چماق و هویج گاهی سعی می‌كنند با لبخند و رویكرد نرم و گاهی هم با زبان تهدید به صحبت با ایران بنشینند. البته ترامپ با توجه به قول‌هایی كه به مردم خود برای حل مناقشه‌های جهانی از جمله موضوع ایران، اوكراین و غرب آسیا داده بود، قصد دارد سریعاً این كار را به نتیجه برساند. اما در عین حال به دنبال این است كه امتیازات كمتری به ایران داده شود.

وی معتقد است؛ اگر اراده سیاسی در آمریكا برای حل مسئله ایجاد شده باشد، در مذاكرات دور دوم تا حد زیادی این اراده سیاسی آشكار می‌شود.

در دور دوم مذاكرات شاهد به هم ریختگی بودیم
دكتر حسنی سادات شبیری خبرنگار ما در رم در ارتباط تلفنی با برنامه دور یك میز درباره روند مذاكرات توضیح داد: برعكس میزبانی مسقط كه میزبانی منظم از این گفت‌وگوها داشتند و با آرامش و خلوتی برگزار شد، شاهد به هم ریختگی هستیم. از طرفی تعداد زیادی از خبرنگاران از شبكه‌ها و رسانه‌های مختلف در این دور از مذاكرات حضور داشتند و همین باعث شده تا اخبار ضدونقیض و متفاوتی درباره این گفت‌وگوها شنیده شود. در حالیكه هیچ خبرنگاری دسترسی به حل گفت و گوهای غیرمستقیم به معنای اینكه بداند چه چیزی در جریان است، ندارد.

ایران كه از خطوط قرمز خود كوتاه نخواهد آمد
وی افزود: مهم‌ترین و دقیق‌ترین گزاره این است كه این گفت‌وگو غیرمستقیم است و موضوع آن برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای ایران است و ایران به سؤالات طرف مقابل درباره این مسئله پاسخ می‌دهد و از آن سو انتظار می‌رود كه در برابر شفافیت هر چه بیشتر ایران، تحریم‌ها رفع شود. البته كه یك نگاه واقع‌بینانه به این گفت‌وگوها وجود دارد كه نه عجله‌ای برای به نتیجه رسیدن است و نه اتفاقات غیرمتعارفی كه برخی از رسانه‌ها گزارش می‌كنند، در جریان است. بلكه موضوعات ثابت است و بدون اینكه شتاب‌زده عمل كنند و انتظارات فزاینده‌ای را ایجاد كنند، در حال تبادل نظر هستند و به سؤالات همدیگر پاسخ می‌دهند. ایران هم اعلام كرده است كه از خطوط قرمز خود كوتاه نخواهد آمد. اما در هر حال با حسن نیت سعی بر رفع سوءتفاهم ها است و باید گفت كه اگر اراده سیاسی در طرف مقابل وجود داشته باشد، جمهوری اسلامی رسیدن به توافق را دور از دسترس نمی‌داند.

برنامه "دور یك میز" یك میز به بزرگی ایران است كه دور این میز گفت‌وگوهای تخصصی پیرامون مسائل روز شكل می‌گیرد.

قابل ذكر است این برنامه؛ روزهای شنبه تا چهارشنبه ساعت 12:30 به مدت 85 دقیقه از آنتن شبكه رادیویی تهران به روی موج FM ردیف 94 مگاهرتز پخش می‌شود.

علاقه‌مندان می‌توانند نظرات خود را از طریق سامانه پیامكی 3000094 در پیام‌رسان‌های مجازی به اشتراك بگذارند. این برنامه به تهیه‌كنندگی سیده فاطمه شعار، سردبیری دكتر علیرضا داودی و اجرای محمدرضا اشراقی روی آنتن می‌رود.

دسترسی سریع
دور یك میز