كارشناس و تحلیلگر مسائل غرب آسیا در برنامه دور یك میز گفت: امروز كشورهایی كه جمهوری اسلامی ایران را در برآوردهای امنیت ملی خود به بهعنوان خطر اول قلمداد میكردند، در سالیان آینده رژیم صهیونیستی را مهمترین تهدید برای بقای حاكمیتها و حتی ملتها خواهند دانست.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران؛ برنامه دور یك میز به «بررسی ظرفیتهای رسمی رژیم صهیونیستی برای ادامه حیات» پرداخت و گفتگویی با «علی عبدی كارشناس ارشد مسائل رژیم صهیونیستی» و «دكتر محمدعلی پوشی كارشناس و تحلیلگر مسائل غرب آسیا» و در ارتباط تلفنی با «دكتر مصطفی مصلح زاده سفیر اسبق ایران در اُردن» انجام داده است كه مشروح این گفتگو را در ادامه میخوانید.
روایت باید بوی واقعیت بدهد
محمدرضا اشراقی - كارشناس مجری: در حال حاضر تصویر غالب رژیم صهیونیستی چیست؟ و طبق برآیند آن چكه رسانههای داخلی از رژیم صهیونیستی به نمایش گذاشتند، آیا نشان دهنده شكست رژیم است یا پیروزی؟
عبدی كارشناس ارشد مسائل رژیم صهیونیستی در پاسخ به این سؤال گفت: تصویری كه امروز در رسانهها شاهد هستیم، با واقعیت فاصله دارد. یك روایت رسمی وجود دارد كه در رسانه ملی سعی میكند به آن بپردازد و با آنچه در میدان میبینیم تمایز جدی دارد. ما همواره سعی میكنیم یك روایت یكسویه داشته باشیم. باید در كنار روایت شكستهای دشمن از موفقیتهای آنها نیز بگوییم.
بین روایت و واقعیت توازن وجود ندارد
وی افزود: وقتی روایت بوی واقعیت بدهد، خودبهخود مخاطب نیز با آن روایت احساس قرابت میكند. مخاطب زمانی قرابت ندارد كه احساس كند روایت یكسویه است. ما زمانی میتوان مخاطب را اقناع كنیم كه روایت واقعبینانه باشد؛ اما متأسفانه این توازن وجود ندارد. اتفاق بدی كه پس از حادثه پیجرها افتاد، این بود كه سطح اعتماد به ادعاهای رسانهای دشمن افزایش یافت. به این دلیل كه بین ادعاهای دشمن با آنچه در میدان اتفاق میافتاد، نزدیكی صورت گرفت. اما در اینطرف ما نتوانستیم یك سیاست روشن و دقیق رسانهای اتخاذ كنیم.
ناكامی رژیم صهیونیستی در خارج از میدان
اشراقی - كارشناس مجری: مشخصاً رژیم صهیونیستی قبل و بعد از عملیات طوفان الاقصی چه شكستهایی داشته كه كمتر راجع به آن صحبت شده است؟
عبدی در این باره گفت: اگر بخواهیم از عملیات طوفان الاقصی شروع كنیم، باید بگوییم ناكامیهای رژیم صهیونیستی و ناكامی ما در عرصههای متفاوتی قرار میگیرد و با هم متمایز هستند.
ناكامی رژیم صهیونیستی عمدتاً در عرصه میدان نیست و در عرصههای نظامی و امنیتی شاهد ناكامی رژیم نیستیم. ناكامی رژیم در خارج از میدان است و تمام ناراحتی و نگرانی رژیم این است كه هر چه در میدان بیشتر میكوشند و به نظر خود دستاورد بیشتری كسب میكند، در بیرون از میدان با ناكامی بیشتری مواجه میشود و این موضوع برای رژیم بسیار دردآور است.
آزاد نشدن اسرا مانع تثبیت شدن دستاوردهای ادعای دولت نتانیاهو در افكار عمومی
وی تأكید كرد: رژیم صهیونیستی علیرغم اینكه بیشترین هزینه را در درون میدان صرف كرده و به زعم خود دستاوردهای زیادی نیز كسب كرده است؛ اما مشكل اساسی آن در تبدیل این دستاوردها در میدان به دستاوردهای راهبردی و تثبیت شده در بیرون از میدان است و همچنان ناكام مانده است. علیرغم اینكه نتانیاهو در تبلیغات خود را فاتح جنگ نشان میدهد، اما از نظر افكار عمومی داخلی این موضوع پذیرفته نشده است. این سؤال پیش میآید كه اگر نتانیاهو فاتح جنگ است، پس چرا هنوز اسرا آزاد نشدند؟ نتانیاهو از باز كردن این گره عاجز است؛ لذا؛ اكنون آزاد نشدن اسرا مانع تثبیت شدن دستاوردهای ادعای دولت نتانیاهو در افكار عمومی است؛ بنابراین میتوان نتیجه گرفت كه اكنون از حیث افكار عمومی داخلی دولت رژیم صهیونیستی دچار چالش است.
عبدی اضافه كرد: خارج از سرزمینهای اشغالی نیز اتفاقاتی برای رژیم رقم خورد كه در 76 سال گذشته برای رژیم بی سابقه بود. به طور كلی دنیا در خصوص مسئله فلسطین در یك بی تفاوتی به سر میبرد، اما وقتی كه موضوع فلسطین به صدر مسائل جهان برگشت، رژیم با چالش جدی مواجه شد.
گزاره یهودستیزی به ضرر رژیم صهیونیستی تمام میشود
وی تصریح كرد: اروپا و آمریكا پایگاههای سنتی رژیم صهیونیستی بود و عمده مشروعیت خود را از آنجا كسب و جذب میكرد، اما اكنون این موضوع در افكار عمومی به شدت آسیبدیده است و رژیم سعی دارد از حربهها و كمپینهای رسانهای و تبلیغاتی گذشته خود متكی بر گزاره یهودستیزی استفاده میكند. لیكن این حربهها نه تنها فایدهای ندارد؛ بلكه به ضرر او است. عملاً افكار عمومی آگاه شدهاند كه به نام یهودیستیزی چه كلاه گشادی بر سر آنها رفته است. بار اصلی مشروعیت رژیم صهیونیستی در 76 سال گذشته در اروپا و آمریكا بر دوش مفهومی تحت عنوان "یهودیستیزی " بود. اكنون كه دنیا با تصویر جنایات رژیم مواجه شده، از نظر دنیا رژیم یك حكومت ورشكسته و نامشروع است.
عبدی افزود: امروز 220 استاد دانشگاه، نامه ای علیه رفتار دولت ترامپ در سركوب آزادی بیان در دانشگاه منتشر كرده اند. در واقع به نام یهودی ستیزی، بودجه دانشگاهها را میبندد. از طرفی استاید دانشگاهها و دانشجویان خارجی را اخراج میكند. اتفاقاتی كه در اتحاد جماهیر شوروی بیسابقه بوده چه برسد به تاریخ آمریكا. بنابراین؛ آسیب شدید دشمن از جنگ در جبهه نرم بر او وارد شده است.
رسوایی قطر گیت و تمرد نظامی دو پرونده مهم در تشدید درگیریهای سیاسی
وی تصریح كرد: اكنون دو پرونده به طور همزمان در رژیم صهیونیستی به غیر از مسئله اسرا وجود دارد كه تنشها و درگیریهای سیاسی را به شدت تشدید كرده است. پرونده اول؛ رسوایی قطر گیت است كه متأسفانه در ایران به آن پرداخته نشد و در رسانههای داخلی به آن ضریب ندادند. پرونده دوم؛ تمرد نظامیان رژیم است. در تاریخ رژیم صهیونیستی هیچگاه تمرد نظامی وجود نداشت. به همین دلیل ایسهاك (اسحاق) هرتزوگ، رئیسجمهور رژیم صهیونیستی تا 7 اكتبر چندین بار از تعبیر بزرگترین بحران سیاسی تاریخ رژیم صهیونیستی یاد كرده بود. حجم تمرد به حدی رسیده بود كه امكان جبران آن وجود نداشت و منابع رسمی از 50 هزار نفر و منابع غیررسمی تا 80 هزار نفر تمرد را اعلام كرده بودند. اكنون نیز از سه هفته پیش تمردها مجدداً شروع شده و هر روز نیز در حال گسترش است.
آمریكا و اروپا تمامقد پای رژیم صهیونیستی ایستادند
اشراقی - كارشناس مجری: چه كشورهایی به رژیم صهیونیستی كمك میكنند تا تصویر شكست رژیم جور دیگری نمایش داده شود؟
عبدی در این باره گفت: كسانی كه رژیم صهیونیستی را ساختهاند، همانها نیز سعی میكنند تا تصویر رژیم خراب نشود. آمریكا و اروپا در این دوره طوفان الاقصی تمامقد پای رژیم صهیونیستی ایستاد. آمریكا حاضر شد ننگ كودككشی، نسلكشی و جنایت جنگی را بپذیرد، اما پای رژیم بایستد.
رژیم در یك وضعیت شكننده داخلی به سر میبرد
اشراقی - كارشناس مجری: وضعیت واقعی رژیم صهیونیستی و شركای آن برای ادامه حیات رژیم را چگونه ارزیابی میكنید؟
عبدی خاطرنشان كرد: اكنون رژیم در یك وضعیت شكننده داخلی به سر میبرد. تا زمانی كه نتانیاهو نتواند به این وضعیت شكننده مسلط شود، عملاً نمیتواند گام بلندی بردارد. البته چالشهای او با دولت بایدن تا دولت ترامپ بیشتر بود و اكنون دلگرمی رژیم به دولت ترامپ بیشتر است. اما مشكلات و شكافهای داخلی نهتنها ترمیم نشده است؛ بلكه روزبهروز تشدید شده است. اگر مسئله تمرد نظامی ادامه پیدا كند و به رقم 50 تا 80.هزار نفر برسد، عملا ارتش رژیم صهیونیستی زمین گیر میشود و با چالشهای عمیقتری مواجه خواهد شد.
احتمال ادامه حیات دولت نتانیاهو بعید است
وی افزود: طبق نظرسنجی رژیم صهیونیستی، دولت نتانیاهو دیگر اكثریت ندارد و بهخصوص بعد از پرونده قطر گیت و تمردها عملاً دولت وی به پایینتر سطح حمایت از افكار عمومی و مشروعیت داخلی رسیده است. از طرفی طبق تجربه نتانیاهو نشان داده است كه هرگاه كارد به استخوان میرسد، رفتارهای تهاجمی و غیرقابلپیشبینی نیز از خود نشان میدهد؛ بنابراین؛ باید حواسجمع و هوشیار باشیم. چون ممكن است حركت بسیار تند و رادیكالی علیه ایران و محور مقاومت انجام شود.
عبدی اضافه كرد: با این روند احتمال اینكه دولت نتانیاهو بتواند تا دو سال دیگر ادامه بدهد، بسیار بعید است.
در بالاترین میزان جنگشناختی قرار گرفتهایم
در ادامه گفتوگو پوشی كارشناس و تحلیلگر مسائل غرب آسیا در برنامه دور یك میز خاطرنشان كرد: مهمترین مولفهای كه در رابطه با ابعاد یك شكست خواهیم داشت، بررسی میزان توان واقعی و مجموعه هزینهها و آوردههای عملیات صورت گرفته است. ما اینجا در مقام بیننده سوم ننشستهایم، بلكه در حقیقت به عنوان طرف درگیر جبهه رژیم صهیونیستی قرار داریم و لذا ضروری است كه منطبق با واقعیتها مسائل را بیان كنیم.
وی افزود: امروز در اصل رسانه داخلی به عنوان یك اتاق بازی جنگ برای محور مقاومت تلقی میشود و باید واقعیتهای دشمن و میزان داشتههای خود را بهصورت دقیق مطرح كنیم. طبیعتاً ما امروز در بالاترین میزان جنگشناختی قرار گرفتهایم.
رژیم صهیونیستی متحمل هزینههای هنگفتی شده است
پوشی با بیان اینكه خوشبختانه رژیم صهیونیستی در حوزه عملیات میدانی متحمل هزینههای هنگفتی شد، گفت: رژیم صهیونیستی از سال 2017 برای طرح پیجرها برنامهریزی كرده بود و انجام این عملیات نشاندهنده این است كه رژیم در یك تنگنای بسیار راهبردی قرار گرفته بود كه مجبور شد یك ابزار بسیار راهبردی خود را در این فضای جدید عملیاتی كند.
بررسی وضعیت رژیم صهیونیستی بعد از عملیات طوفان الاقصی
وی با اشاره به اینكه وضعیت رژیم صهیونیستی بعد از عملیات طوفان الاقصی میتوان به دو حوزه قبل از عملیات و بعد از آن تقسیمبندی كرد، گفت: مهمترین بحرانی كه برای رژیم اتفاق افتاد، این است كه امروز موضوع بازدارندگی كه رژیم سالها دررابطهبا آن بر علیه جمهوری اسلامی ایران تبلیغات كرده بود، كل جبهه حامی رژیم صهیونیستی (آمریكاییها و غربیها و حتی برخی از كشورهای عربی) بعد از عملیات طوفان الاقصی را با یك چالش جدی مواجه شد.
بحرانهای داخلی رژیم صهیونیستی
اشراقی - كارشناس مجری: نظر شما درباره شكستهایی كه درباره رژیم صهیونیستی مطرح نشده و یا كمتر مطرح شده، چیست؟
پوشی عنوان كرد: حوزه بحرانهای داخلی رژیم صهیونیستی را میتوان به چند دسته تقسیم كرد، اولین بحران؛ حوزه بحرانهای اجتماعی است. بحرانهای اجتماعی مختلف یكی از مهمترین موضوعاتی است كه از سالیان گذشته در داخل رژیم صهیونیستی وجود داشته است. در واقع رژیم صهیونیستی، مجموعهای است كه كاملاً از حیث اجتماعی یك جمعیت نامتجانسی را در درون خود جایداده است و این عدم تجانس در همه حوزهها از جمله فرهنگی، سبك زندگی، درآمدی، طبقه اجتماعی و قومیت به چشم میخورد.
وی افزود: بر اساس تقسیمبندی جغرافیایی، قومیتهای صهیونیستی به سه دسته سفاردیها، حریدیها و اشكنازیها تقسیم میشوند. اشكنازیها عموماً یهودیانی هستند كه از اروپا و آمریكا وارد اراضی اشغالی شدند. سفاردیها عموماً اروپای شرقیها، آفریقاییها و عربهایی هستند كه در قامت پذیرش رژیم صهیونیستی وارد اراضی اشغالی شدند. حریدیها از این دو مجموعه جدا هستند و مجموعهای از افراد بسیار تندرو هستند كه زمانی جمعیت آنها به نسبت مابقی قومیتهای رژیم بسیار كم بود. معمولاً تجاوزاتی كه به حریم مقدس قدس شریف و مسجدالاقصی میشود، عموماً توسط حریدیها صورت میگیرد. حریدیها از سال 1949 امتیازاتی در رابطه با عدم ورود به جنگ گرفتند.
براساس قانونی كه در آن زمان گرفته شد سن سربازی را منوط به بلوغ فرد اعلام كردند، بلوغی كه در آن اشارهای به سن نشده است. زمانی جمعیت گروههای ساكن در رژیم صهیونیستی بسیار كم بود؛ اما این نگرانی وجود دارد كه جمیعت آنها تا سال 2025 به جمعیتی حدود 30 درصد تا 40 درصد جامعه رژیم صهیونیستی خواهد رسید. همچنین اعتراضات بسیار شدیدی بین چپگراهای بخش سیاسی رژیم صهیونیستی نسبت به بقیه قومیتها كه اشكنازی و سفاردی ها هستند، شاهد هستیم كه نسبت به این تبعیض اعتراض جدی میكنند. این موضوع قبل از عملیات طوفان الاقصی كمتر بود، اما امروز به صورت جدی و یك روز در میان راهپیماییهایی در اعتراضات به قانون سربازگیری علیه افرادی بن گویر و اسموتریچ كه جزو حامیان این قانون هستند، صورت میگیرد. این شكافها میتواند بحران اجتماعی در رژیم صهیونیستی ایجاد كند و ضربه بسیار جدی به این حوزه وارد كند.
شریان حیاتی رژیم صهیونیستی با چالش جدی روبهروست
پوشی تصریح كرد: شریان حیاتی رژیم صهیونیستی جذب صهیونیستها به اراضی اشغالی برای استمرار ملتسازی خود است كه با یك چالش جدی روبهرو شده است. از عملیات طوفان الاقصی به بعد میزان ورود صهیونیستها به اراضی اشغالی با كاهش بسیار جدی روبهرو شده است كه میتواند در حوزههای مختلف از جمله سیاسی، اقتصادی، تولید قدرت در حوزه نظامی و امنیتی و... رژیم را با چالشهای جدی روبهرو سازد. این موارد منافذ را برای ورود مقاومت ایجاد میكند كه در یك سال اخیر شاهد عملیات ای بیسابقهای از سوی مقاومت بودیم.
وی افزود: موضوع اساسی كه رژیم صهیونیستی بعد از عملیات طوفان الاقصی با آن مواجه شد، فاكتور جنگ است. فاكتور جنگ مؤلفه بسیار مهمی برای رژیم است. رقمی حدود 90 میلیارد دلار هزینه جنگ و تجاوز باند تبهكار صهیونیست به نوار غزه بود. به رغم اینكه 70درصد این فاكتور را آمریكا پرداخت كرده است، اما نمیتوان گفت كه چالشهایی برای آینده رژیم ایجاد نمیكند.
پوشی اضافه كرد: اركان قدرتساز جامعه هر كشوری به چند دسته تقسیم میشود كه اصلیترین ركن قدرتساز در هر كشور، ملت آن حاكمیت است. در تعاریف جدید حاكمیت، مردم و ملت جایگاه اساسی دارند و ما باید همواره آن را مورد توجه قرار دهیم.
درگیری اساسی رژیم صهیونیستی، درگیری فقیر و غنی است
وی افزود: درگیری اساسی رژیم صهیونیستی، درگیری فقیر و غنی است. طبق آمارهای منتشر شده از سوی رژیم صهیونیستی حدود 21 درصد یعنی بیش از 2 میلیون نفر از جمعیت این رژیم زیرخط فقر هستند و حدود 9/30 درصد با چالش های خوراك روبه رو هستند.
راهبردی كه بعد از عملیات طوفان الاقصی ضربه جدی به آن وارد شد
اشراقی - كارشناس مجری: چه كشورهایی هنوز سعی دارند تا بت رژیم صهیونیستی حفظ شود و كسی متوجه شكست این رژیم نشود؟
این كارشناس دراینرابطه گفت: طبیعتاً حامیان نظامی و مالی رژیم صهیونیستی تمامقد در دفاع از باطل حضور پیدا میكنند و همه حوزهها را پوشش میدهند و این موضوع بهوضوح قابلمشاهده است. اما میزان آورده این حمایت تبلیغاتی و رسانهای چیست؟ در سال 1394 اسرائیل شاهاك استاد دانشگاه اورشلیم مقالهای نوشته بود كه در مطلع آن به این موضوع اشاره كرده بود كه ما بهعنوان جامعه نخبگانی رژیم صهیونیستی این اعتقاد و باور را داریم كه باید راهبردها، سیاستها و تاكتیكهای رژیم صهیونیستی را بهصورت علنی در جهان منتشر كنیم به این دلیل كه تمامی دوستداران صهیونیست در جهان حتی اگر در اراضی اشغالی در سرزمین موعود وجود ندارد، خود را با راهبردها و تاكتیكهای رژیم همگام و همراه میكنند.
وی افزود: رژیم صهیونیستی نهتنها جمعیتی كه بهعنوان غاصب در اراضی فلسطین وجود دارند را مهم میداند؛ بلكه برای اینكه برای یك آینده طولانی بقای منحوس خود را تضمین كند، نیاز به همگامسازی بقیه اقصینقاط دنیا دارد. اما این راهبرد رژیم بعد از عملیات طوفان الاقصی ضربه جدی خورده است.
در حوزه نخبگانی با یك بیداری جدی مواجه شدهایم
پوشی با بیان اینكه در تمام دنیا نهتنها كشورهای اسلامی بلكه بسیاری از كشورهایی كه هم پیمان و دوست رژیم صهیونیستی بودند، نشانه اعتراض خود را به بروز و ظهور گذاشتند، گفت: در حوزه نخبگانی با یك بیداری جدی مواجه هستیم. امروز كشورهایی كه جمهوری اسلامی ایران را در برآوردهای امنیت ملی خود به بهعنوان خطر اول قلمداد میكردند، در سالیان آینده رژیم صهیونیستی را مهمترین تهدید برای بقای حاكمیتها و حتی ملتها خواهند دانست.
وی عنوان كرد: امروز این جبهه پشتی رژیم صهیونیستی كه با اتكای آن در منطقه گردنكشی میكرد، عملاً دچار چالش جدی شده است و رژیم با هیچ هزینهای نمیتواند به جبران آن بپردازد و فرصت بسیار خوبی برای محور مقاومت و جمهوری اسلامی ایران فراهم میكند تا در حوزه جنگشناختی بتواند از همین شكافهای جدی در جبهه پشتی، بهرهبرداری كند و ضربات مستمری وارد كند و منجر به فروپاشی این رژیم منحوس در منطقه شود.
سه چالش جدی رژیم صهیونیستی
اشراقی - كارشناس مجری: وضعیت واقعی رژیم صهیونیستی و شركای آن برای ادامه حیات رژیم را چگونه ارزیابی میكنید؟
پوشی در پاسخ به این سؤال گفت: موضوع ادامه تجاوز رژیم علیه نوار غزه مهمترین شكست برای رژیم صهیونیستی به شمار میآید.
وی به سه چالش جدی رژیم صهیونیستی اشاره كرد و گفت: چالش اول؛ اولین روز بعد از توقف جنگ بحران اعتراضات شدید سرزمینهای اشغالی را در برخواهد گرفت. چالش دوم؛ موضوع كمیته تحقیقات و اختلافهای جدید حكومتی است. چالش سوم؛ بحران عدم اعتماد به رژیم صهیونیستی در حوزههای مختلف است.
چالشهای جدی رژیم صهیونیستی با مردم و ارتش
اشراقی - كارشناس مجری: كدام شكستهای رژیم صهیونیستی و یا حتی داخلی به لحاظ سیاسی كمتر به آن پرداخته شده است؟
مصلح زاده سفیر اسبق ایران در اُردن در ارتباط تلفنی با برنامه دور یك میز عنوان كرد: فهرست چالشهای رژیم صهیونیستی، در واقع مجموعه چالشهایی است كه میتواند یك دولت را به سرنگونی دچار كند.
وی افزود: چالشهای رژیم صهیونیستی با مردم و همچنین چالشهای جدی در دوران ارتش و استعفاهای مكرر و متعدد فرماندهان ارتش و امنیتی جزو مشكلات جدی این رژیم است.
مصلح زاده به چالش بینالمللی رژیم صهیونیستی نیز اشاره كرد و گفت: رژیم صهیونیستی با تعقیب قضایی دادگاه بینالمللی لاهه مواجه است. این بدین معناست كه نخست وزیر و وزیر سابق جنگ رژیم صهیونیستی نه تنها دیگر در هیچ نهاد بینالمللی بلكه در هیچ كشوری نمیتوانند شركت كنند.
وی به دیگر چالشهای رژیم صهیونیستی از جمله اقتصادی، درونحزبی، بین دینگرایان و سكولارها و... اشاره كرد و گفت: مطلقاً هیچ دولتی در دنیا وجود ندارد كه اینهمه چالش را یكجا داشته باشد.
برنامه «دور یك میز» یك میز به بزرگی ایران است كه دور این میز گفتوگوهای تخصصی پیرامون مسائل روز شكل میگیرد.
این برنامه به تهیهكنندگی سیده فاطمه شعار، سردبیری علیرضا داودی و اجرا و كارشناسی محمدرضا اشراقی، روزهای شنبه تا چهارشنبه ساعت 12:30 به مدت 85 دقیقه به روی آنتن رادیو تهران میرود.
مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
كانال رادیو تهران را در پیام رسان بله به نشانی tehraan360@ جستجو كنید.
علاقهمندان میتوانند برنامههای رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.
*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.