مشاور معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری درباره مصرف و تداخل احتمالی داروهای گیاهی و داروهای شیمیایی گفت: این داروها قطعا تداخل دارند و این طور نیست كه داروهای گیاهی كاملا بیضرر باشند. اما این هم باز به داروهای گیاهی و شمیایی بستگی دارد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، روز داروسازی در تقویم رسمی ایران برابر با 5 شهریور و مصادف با زادروز محمد زكریای رازی شیمیدان و دانشمند بزرگ ایران است به همین جهت دكتر جعفر نیكزاد داروساز و مشاور علمی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در گفت و گو با برنامه «تهران ما سلامت» رادیو تهران در این روز ضمن تبریك به همه داروسازان و همه افرادی كه با این علم در ارتباط هستند برای همه آنها آرزوی موفقیت كرد.
وی در پاسخ به اینكه داروها چه كاربردی در بدن دارند و از چه زمانی باید تاثیر آن را دید؟گفت: به محض استفاده از دارو تاثیر آن بر بدن آغاز میشود اما در افراد مختلف احساس تاثیر دارو متفاوت است. تاثیر داروهای ضد درد از چند ساعت بعد از مصرف كاملا محسوس است اما از طرفی تاثیر داروهای روانشناسی بعضا 10 روز تا دو هفته پس از مصرف احساس میشود و در برخی داروها مثل داروهای پوكی استخوان مشاهده این تاثیر ممكن است تا چندماه طول بكشد.
دكتر نیكزاد درباره بهترین زمان استفاده از ویتامین ها و مكمل های غذایی گفت: اگر فردی رژیم غذایی درستی داشته و از تمامی گروههای غذایی به طور متناسب استفاده كند نیازی به مصرف ویتامین به صورت مكمل ندارد مگر اینكه كمبود برخی ویتامینها مثل ویتامین دی اثابت شده باشد. چون ویتامین ها و مكمل ها موجب افزایش مصرف سوخت و ساز در بدن شده و بر خواب تاثیرگذار هستند و ممكن است موجب بیخوابی شوند؛ بهتر است پس از صبحانه و با شكم پر مصرف شوند.
وی در پاسخ به اینكه اگر یك نوبت از دارو فراموش شود باید چه كاری كرد؟ گفت: بستگی به زمان دارد. به عنوان مثال اگر ساعت 12 ظهر موعد مصرف دارو و 6 بعداز ظهر موعد بعدی باشد میتوان تا ساعت1 تا 2 بعد از ظهر دارو را مصرف و در موعد بعدی هم آن را مصرف كرد. در غیر این صورت باید در موعد بعدی دارو را مصرف كرد بدون اینكه آن را دو برابر كنیم. این یك دستور كلی است در برخی داروها و انواع بیماریها دستور میتواند متفاوت باشد بنابراین باید بروشور دارو مطالعه شود تا در موارد خاصی چه اقدامی صورت گیرد.
دكتر نیكزاد داروساز كشورمان در پاسخ به اینكه مصرف یك دارو باید تا چه زمانی ادامه یابد گفت: برای برخی مشكلات موردی مثل سردرد یك تا دوبار استفاده از دارو كافی است اما دوره مصرف آنتی بیوتیك ها باید كامل شود. داروهای بیماریهای مزمن مثل فشار خون، دیابت یا بیماریهای روانشناسی تا چندین ماه یا چندین سال باید استفاده شود. بنابرین بازه مصرف دارو از یك بار تا هزاران بار و یك روز تا چندین سال متغیر است. به ویژه درباره بیماریهای مزمن باید پزشك تعیین كند چه وقت و چگونه این داروها باید حذف شود.
مشاور علمی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری درباره مصرف و تداخل احتمالی توامان داروهای گیاهی و داروهای شیمیایی گفت: این داروها قطعا تداخل دارند و این طور نیست كه داروهای گیاهی كاملا بیضرر باشند. اما این هم باز به داروهای گیاهی و شمیایی بستگی دارد. به عنوان مثال تاثیر داروی وارفارین میتواند در هنگام مصرف برخی داروهای گیاهی خنثی شود.
دكتر نیكزاد در پاسخ به اینكه یك داروساز چگونه میتواند به یك بیمار كمك كند گفت: داروساز از زمانیكه نسخه دست بیمار می رسد تا مراجعه بعدی برای معاینه مجدد می تواند در كمار بیمار بوده و به او كمك كند تا مطمئن شود بیمار به خوبی داروهایش را استفاده می كند به عنوان مثال مشاوره داروساز در استفاده از اسپری های تنفسی بسیار موثر است.
مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
ما را در اینستاگرام و دیگر شبكههای اجتماعی با شناسه tehraan360@ پیدا و همراهی كنید.
همچنین علاقهمندان می توانند برنامه های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.
*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.